zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Politică » Prin satele de pe Valea Ampoiului, turul I al alegerilor prezidențiale a fost tăcut și prea puțin entuziast…

Prin satele de pe Valea Ampoiului, turul I al alegerilor prezidențiale a fost tăcut și prea puțin entuziast…

Publicat în 13.11.2019 la ora 11:51

Turul întâi al alegerilor prezidențiale din România a trecut peste Valea Ampoiului fără prea mare forfotă sau agitație, în ton cu campania electorală, una tăcută și presărată cu multe boabe de zăbavă, fără prea mult fainoșag ardelenesc, chit că doi dintre prezidențiabili erau de pe la noi, de către Sibiu.

Prezența la vot: una subțire, mai ales în satele de pe Ampoi, semn că nici creșterea punctului de pensie (pentru cei care au apucat o pensie, fie ea și de CAP), dar nici normalitatea promisă de alți candidați nu le-au mai insuflat entuziasmul necesar cetățenilor de pe sate pentru a face un viraj scurt, după  ieșirea de la biserică, către secția de votare. Pentru că, trebuie spus, la biserică a fost prezență maximă, urmând îndemnul unui părinte paroh, de zilele trecute: ”Duminică, 10 noiembrie 2019, alege să participi la Dumnezeiasca Liturghie!!!”.

Astfel că drumurile de prin satele de pe Ampoi nu au fost mai populate decât de obicei, rar mai puteai zări câte un grup compact – familie mărită sau mai mulți vecini  gătați toți de sărbătoare, cu haine din piele neagră și căciuli de astrahan – bărbații și haine de duminică – femeile, mergând agale către secția de votare. Dar, dacă în 30 de ani ni s-au pustiit satele, de unde atâtea pretenții pentru avalanșe de votanți?

Până la ora 13.00, în secția de votare 309 din Presaca Ampoiului, comuna Meteș, puseseră ștampila pe unul dintre candidați 70 de cetățeni dintre cei 287 arondați, cu drept de vot. Dintre aceștia, 10 votaseră pe listele suplimentare, iar un localnic bolnav a solicitat acasă urna mobilă.

În satul Galați, orașul Zlatna, secția de votare 176 amenajată în incinta fostei școli generale are arondați 302 cetățeni cu drept de vot. Până la prânz votaseră 62, dintre care 5 pe listele suplimentare. Membrii secției de votare se așteptau la un aflux mare de cetățeni votanți pe listele suplimentare deoarece în sat a fost sărbătorit hramul Bisericii „Sfinții Mihail și Gavril”, iar copiii și rudele celor rămași acasă au venit de departe pentru această frumoasă sărbătoare.

Toți cei prezenți la vot au ieșit satisfăcuți, semn că deja percep că, o dată la 4 ani, ei poartă în vârful ștampilei de vot o putere. Cu cine au votat? Fiecare după pretenții, înțelegere, speranțe și nevoi.

Acest articol a fost citit de 209 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.