zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Administrație » Galeria de mină „Larga-Haneş” va fi transformată în muzeu minier

Galeria de mină „Larga-Haneş” va fi transformată în muzeu minier

Publicat în 19.06.2013 la ora 9:51

Consilierii locali din Zlatna au aprobat achiziţionarea unui studiu de fezabilitate având ca obiect transformarea Galeriei Larga – Haneş, în muzeu cu specific minier

galerie-mina-larga-hanesPrin HG 245/2012, au fost trecute în proprietatea Primăriei Zlatna, galeria subterană transversală de la Haneş (fostă mină de aur), casa maşinii de extracţie din puţul Haneş inferior, linia de cale ferată Haneş-Larga în lungime de 2780 m şi maşina de extracţie din puţul Haneş inferior. Pe banii Băncii Mondiale, minele Haneş şi Larga au fost curăţate şi au fost zidite intrările în mine.
Primarul Silviu Ponoran intenţiona, cam de vreo 7 ani, din mandatul trecut, ca minele Haneş şi Larga să le transforme în obiective turistice. Între intenţia Consiliului Local Zlatna din 2006 şi hotărârea de guvern din 2012 a trecut ceva timp, astfel că cei 2,8 km de linie ferată între Haneş şi Larga au cam… dispărut, gurile de mină au fost zidite iar maşina de extracţie, datând din 1936, de pe vremea lui Stalin, a fost descompletată. Cel mai probabil, toate acestea au fost “colectate” de hoţii de fier vechi care îşi făcuseră într-o vreme un stil de supravieţuire mai ales din scormonirea printre ruinele mamutului industrial Ampelum Zlatna.
Primarul Zlatnei, Silviu Ponoran, ne-a explicat că Galeria Haneş – Larga se pretează  la transformarea în obiectiv turistic deoarece este o mină cu aeraj natural, încă rezistentă după zeci de ani de exploatare. Pe traseul de 3100 m turiştii ar fi urmat să se deplaseze cu un trenuleţ.
Încă un pas spre îndeplinirea acestui deziderat s-a consumat zilele trecute când consilerii locali au aprobat, în şedinţă ordinară, achiziţionarea unui studiu de fezabilitate având ca obiect transformarea Galeriei Larga – Haneş, în muzeu cu specific minier şi modernizarea porţiunii de drum Bloria – Larga.

Acest articol a fost citit de 455 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.