zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Politică » Dan Simedru dezavuează umilinţa la care au fost supuşi fermierii

Dan Simedru dezavuează umilinţa la care au fost supuşi fermierii

Publicat în 09.02.2016 la ora 11:00

Potrivit deputatudan_coriolan_simedru_zlatnalui PNL Dan Simedru, premierul României, Dacian Cioloș, împreună cu ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, au o responsabilitate uriașă față de fermierii români, și anume, să gestioneze ireproșabil în acest an plata subvențiilor pe suprafață și pentru animale.

Iată ce a mai declarat deputatul pe marginea acestui subiect: ”Umilința la care au fost supuși în ultimii ani și mai ales anul trecut fermierii și degringolada din sistem a fost o experiență dureroasă pe care autoritățile naționale nu trebuie să o repete. Așteptările sunt mari din partea agricultorilor față de factorii de decizie, cu atât mai mult cu cât premierul, fost comisar european pentru agricultură, iar ministrul de resort, cu o experiență solidă în domeniu, au profilul necesar pentru a coordona «ca la carte» procesul de acordare a subvențiilor. Întreg procesul are nevoie de coerență procedurală, termene clare, o agenție de plăți corectă și eficientă, precum și un sistem informatic funcțional, compatibil cu reglementările în vigoare. Pentru atingerea acestor obiective este esențial ca pregătirile să înceapă din timp, fără schimbări ale regulilor jocului pe ultima sută de metri și dimensionarea corectă a aparatului tehnic pentru a preveni blocajele și formarea de cozi la sediile APIA.
(…) În Ungaria, cuantumul acestei subvenții este de 24,70 euro/cap de animal comparativ cu România, care se chinuie să depășească 20 de lei, aproximativ  4,5 euro (o sumă de 5 ori mai mică). În aceste condiții inegale, despre ce competitivitate a produselor agricole românești mai putem vorbi pe piața liberă a Uniunii Europene? APIA, care gestionează acest proces, trebuie să înțeleagă că  fermierii se simt umiliți și se îndoiesc în continuare de capacitatea administrativă  de a face față cu succes sesiunii de acordare a subvențiilor din acest an. Schimbarea Guvernului și a responsabililor  direcți nu reprezintă o garanție suficientă că sistemul va funcționa fără sincope”.

D. M. S.

Acest articol a fost citit de 15 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.