zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Politică » USL – guvernul marilor nerealizări economice!

USL – guvernul marilor nerealizări economice!

Publicat în 06.03.2014 la ora 11:00

dorin-nistor-pdl-albaMarea dragoste dintre PNL şi PSD s-a spart. Odată cu ea s-a spart şi USL-ul, acea alianţă mamut care promitea românilor lapte şi miere. Acum, cu divorţul oficializat, aflăm chiar din gura liberalilor ceea ce noi ştiam deja, ceea ce spunem de mai multe luni, lucruri care au fost însă acoperite de „zgomotul” politicianist şi neproductiv din Palatul Victoria.

Mă refer la nerealizările USL în domeniul economic, chiar dacă se laudă cu o creştere de 3,5 la sută. Creşterea nu se datorează măsurilor USL de încurajare a mediului de afaceri pentru că, pur şi simplu aceste măsuri nu au existat. Întrebaţi orice om de afaceri, mare sau mic, şi veţi primi acelaşi răspuns: acum este mult mai greu decât în urmă cu doi ani. Dar să le luăm pe rând:
1. Promisiunea de reducere a CAS cu cinci puncte procentuale în patru ani – NEREALIZATĂ. Deşi angajatorii au solicitat în numeroase ocazii reducerea CAS, guvernanţii USL au tot amânat luarea acestei măsuri, au tot analizat şi gândit, încât până la urmă nu s-a făcut nimic. Teoretic, măsura poate fi luată oricând şi cei patru ani nu au trecut, dar guvernul USL a murit şi odată cu el promisiunea în cauză.
2. TVA va reveni la nivelul de 19 la sută – NEREALIZAT. Asta a fost o promisiune de bază cu mare atractivitate în programul de guvernare al social democraţilor şi liberalilor. Ministrul Daniel Chiţoiu declara în mai 2013 că începând cu 1 ianuarie 2014 are în vedere reducerea TVA la 19 la sută, măsură condiţionată de rezultatele fiscale din semestrul al doilea al anului 2013, ca urmare a doritei îmbunătăţiri a colectării. Din păcate, controlul asupra evaziunii fiscale în loc să se înăsprească a scăzut din intensitate, astfel încât sumele colectate au fost mai mici cu 10 miliarde de lei decât se estima pentru anul 2013. Asta este fără îndoială urmarea reorganizării abrupte şi negândite a ANAF, subiect despre care am vorbit la vremea respectivă. Dacă ne gândim că vecinii noştri unguri au redus TVA la cinci la sută la carne şi ne uităm la eficienţa Direcţiei Antifraudă de la noi, nu putem decât să prognozăm o evaziune fiscală în creştere la comerţul intracomunitar de carne. Sunt jenante, penibile măsurile de acoperire a acestei nerealizări. Un exemplu foarte bun sunt comandourile care „lucrează” în judeţul Alba de câteva săptămâni şi care controlează aspecte de formă şi nu de fond ale evaziunii fiscale. Controlează forma şi nu fondul pentru că doar atât ştiu face cei care au trecut cu pile examenul de inspectori antifraudă în detrimentul profesioniştilor care nu corespundeau din punct de vedere politic. Bifăm deci o nouă nerealizare în contul USL.
3. Reducerea la jumătate a numărului de taxe parafiscale – NEREALIZAT. Sunt aproximativ 300 de astfel de taxe parafiscale,  taxele de timbru fiscal, taxele de licenţiere în diverse domenii şi cele plătite pentru obţinerea unor documente (de identitate, cazier judiciar sau fiscal, etc), taxe de mediu, contribuţia companiilor de utilităţi publice la bugetul Autorităţii pentru Serviciile de Gospodărie, taxa de autorizare pentru servicii poştale, taxa de înscriere a agenţilor imobiliari, tarifele pentru acordarea etichetelor ecologice, timbrul folcloric şi multe altele. Nici măcar una nu a fost eliminată de competentul guvern USL.
4. Reducerea cheltuielilor cu birocraţia şi fiscalitatea – NEREALIZAT. Se promitea desfiinţarea unor tarife, avize, autorizaţii şi simplificarea cadrului legislativ. Nimic nu s-a petrecut în acest sens, dimpotrivă, s-au introdus noi taxe şi a fost mărită fiscalitatea.
5. Implementarea unui PROGRAM NAŢIONAL PENTRU ÎNFIINŢAREA DE MICROFABRICI locale de procesare care să deservească producătorii de legume şi fructe din zona respectivă – NEREALIZAT. Similar cu promisiunea de a implementa programe naţionale pentru sectorul legume-fructe (construirea a 40 de depozite a câte 500 de tone fiecare) – NEREALIZATĂ.
6. Dezvoltarea satului românesc – NEREALIZAT. Se promitea modernizarea infrastructurii de utilităţi: canalizare – de la 62% în prezent, la 90% până în 2016; electrificare – de la 83% în prezent, la 100% în 2014. Procentele sunt tot cele de început, dar să nu fim răutăcioşi, poate au inelul fermecat al Arabelei şi poate în următoarele 10 luni se rezolvă.
Chiar dacă liberalii recunosc aceste nerealizări şi chiar le acuză ca fiind motivul pentru care au ieşit de la guvernare, asta nu înseamnă că nu sunt părtaşi la ele. Sunt părtaşi prin slăbiciunea pe care au dovedit-o în guvern. Dacă nu au fost eficienţi acum, de ce ar fi eficienţi peste un an, doi, sau mai mulţi?

Dorin NISTOR, PDL Alba

Acest articol a fost citit de 404 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.