zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Știri din zonă » Traian Nicolae URSALEŞ: „2014 a fost cel mai bun an din istorie pentru comuna Meteş”

Traian Nicolae URSALEŞ: „2014 a fost cel mai bun an din istorie pentru comuna Meteş”

Publicat în 24.01.2015 la ora 10:30

ursalesInterviu cu dl. Traian Nicolae URSALEŞ, primarul localităţii Meteș.

– Domnule primar, am văzut că vă menţineţi bunul obicei de a afişa, la fiecare început de an, la intrarea în biroul dumneavoastră, un raport de activitate pe anul anterior. Aşadar, la capitolul realizări, cu ce vă puteţi lăuda în anul 2014?
– Aşa după cum reiese şi din raportul de activitate afişat la intrare cât şi pe site-ul primăriei, 2014 a fost cel mai bun an din istoria comunei Meteş, atât din punct de vedere al bugetului, cât şi din cel al investiţiilor.
– Ţinând cont de faptul că acest raport are vreo 30 de pagini, vă rog pe dumneavoastră să faceţi un rezumat al acestuia şi să enumeraţi cele mai importante realizări la nivelul anului trecut.
– Cea mai mare realizare o reprezintă faptul că în anul 2014, au fost asfaltaţi circa 6,5 kilometri de drumuri comunale, după cum urmează: 3,4 kilometri drumuri în satul Presaca Ampoiului şi 2,2 kilometri drumuri comunale în satul Poiana Ampoiului, ambele investiţii fiind realizate din bugetul local al comunei Meteş, lucrări ce au costat circa 23 de miliarde de lei vechi;  asfaltarea a 1,1 kilometri de drum comunal în satul Văleni, investiţie ce a fost realizată cu fonduri europene. De menţionat că, prin asfaltarea celor 6,5 kilometri de drumuri comunale, peste 70 la sută dintre cetăţenii celor 3 sate – Presaca Ampoiului, Poiana Ampoiului şi Văleni – au acum drum asfaltat până la poarta casei. Tot în anul 2014, au continuat şi avansat lucrările de finisare la construcţia noului cămin cultural din Tăuţi, lucrări pe care sper să le finalizăm în întregime în anul 2015. Anul 2014 a fost cel în care, în Văleni au început lucrările la amenajarea unui nou cămin cultural în clădirea fostei şcoli cu clasele I-IV din acest sat. Această ultimă investiţie se face cu fonduri europene obţinute în urma depunerii unui proiect pe Măsura 3.2.2, în cadrul GAL-ului Valea Ampoiului -Valea Mureşului. De asemenea, au fost deschişi cu buldozerul circa 10 kilometri de drumuri vicinale în satele Poiana Ampoiului şi Lunca Meteşului. Tot în 2014, au fost achiziţionate şi montate 18 camere de supraveghere în comuna Meteş, crescând astfel siguranţa cetăţenilor.
– Chiar sunt multe realizări într-un an, din bugetul local. Cum aţi reuşit? De unde aţi avut veniturile?
– Aproape 500.000 de lei
i-am încasat din taxe şi impozite locale, circa 1.000.000 de lei
i-am primit de la Consiliul Judeţean Alba, motiv pentru care vreau să-i mulţumesc public domnului preşedinte Ion Dumitrel,  pentru că a ajutat comunitatea din Meteş şi în anul 2014; circa 1.600.000 de lei i-am primit de la Guvernul României, în urma semnării a două contracte pe Ordonanţa 28/2013, dar şi în urma acordării unor sume din Fondul de Rezervă al Guvernului, motiv pentru care trebuie să aduc mulţumiri şi Guvernului Ponta, şi mai ales domnului deputat Ioan Dîrzu şi domnului prefect Gheorghe Feneşer, care m-au îndrumat către Bucureşti, fără să ţină cont că eu fac parte dintr-un alt partid politic decât dânşii. Restul banilor
i-am primit de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice, conform legislaţiilor în vigoare. Aşa am reuşit să strângem un buget frumos, pe care l-am gospodărit cu mare atenţie, şi astfel am reuşit să facem lucruri multe şi trainice din bani relativ puţini.
– Cum simt cetăţenii comunei Meteş, faptul că dumneavoastră şi echipa pe care o conduceţi aţi făcut atâtea lucruri bune pentru comunitate?
– Majoritatea cetăţenilor apreciază în mod pozitiv realizările făcute în comună, chiar dacă de cele mai multe ori nu ştiu că pentru înfăptuirea acestora primarul lor şi-a mâncat serios nervii, a făcut foarte multe drumuri de Bucureşti sau prin câte a trebuit să treacă pentru a le putea finaliza. Puţini cetăţeni ştiu cât de greu este să lupţi, pentru ca în 6 ani să ajungi la un buget de circa 8 ori mai mare faţă de anul 2008, şi mai ales cât de greu este să funcţionezi cu doar 15 la sută din buget, iar cea mai mare parte a banilor să fie alocată pentru investiţii.
– Cum poate totuşi funcţiona o primărie cu doar 15 la sută din buget?
– Ţinând cont de faptul că în comuna Meteş mai sunt multe de făcut, am propus consiliului local un buget îndreptat cu preponderenţă către investiţii, iar la capitolul cheltuieli curente ne-am limitat la o funcţionare pe linie de avarie, alocând doar 15 la sută din buget. Astfel ne-am descurcat cu suma de 731.000 de lei pentru a funcţiona pe tot parcursul anului 2014. Este al doilea an la rând când Primăria comunei Meteş a alocat aproximativ 85 la sută din buget către investiţii, şi acest lucru va continua şi în anii următori, întrucât în comuna
Meteş mai sunt multe de făcut.
– Ce vă mai propuneţi să realizaţi în noul an 2015, ce tocmai a început?
– În 2015, îmi doresc ca investiţiile să continue, cel puţin în ritmul în care au decurs anul trecut. Astfel, îmi propun următoarele: să finalizăm lucrările la „Construcţia căminului cultural din Tăuţi”, şi să inaugurăm această investiție, pentru ca tăuţenii să se poată bucura că în sfârşit au şi ei un cămin cultural în sat. A doua mare lucrare pe care mi-am propus-o este să finalizăm investiţia: „Modernizare infrastructură rutieră în comuna Meteş”, prin care urmează a se asfalta circa 2,5 kilometri de drum comunal în satul Meteş şi circa 0,7 kilometri de drum comunal în satul Presaca Ampoiului. La sfârşitul anului trecut am depus o cerere la Compania Naţională de Investiţii, prin care am cerut să ni se aloce bani pentru proiectul „Construirea unui nou sediu de primărie”, întrucât, în prezent, Primăria comunei Meteş funcţionează într-un spaţiu inadecvat. Îmi doresc ca în 2015, Consiliul Judeţean Alba şi SC Apa CTTA să finalizeze lucrările de introducere a apei potabile în satul Tăuţi, deoarece vrem ca în acest an să asfaltăm circa 2 kilometri de drumuri comunale în centrul satului Tăuţi.
Pe lângă aceste investiţii mari, îmi doresc şi realizarea unor investiţii mai mici, prin atragerea unor investitori în comună, în vederea realizării unor lucrări precum: pietruirea unor artere de drumuri comunale; extinderea reţelei de apă potabilă în satele Meteş şi Văleni, precum şi alte lucrări cerute de către cetăţeni.
– Văd că aveţi ambiţii mari şi pentru anul 2015. Cum credeţi că veţi reuşi?
– Într-adevăr, vreau multe şi sper să ne ajute Dumnezeu să reuşim să ducem la bun sfârşit tot ceea ce mi-am propus, deoarece în comunitate mai sunt încă multe lucruri de făcut, iar obiectivul meu a fost şi este să fac din comuna Meteş una dintre cele mai frumoase şi cele mai căutate comune din judeţ. Cred că, printr-un management performant şi printr-o bună gestionare a banului public, voi reuşi acest lucru. Sper ca şi în anul 2015, să avem un buget aproximativ egal cu cel din 2014, şi atunci cu siguranţă că vom reuşi să facem tot ce ne-am propus. Mizez în continuare pe ajutorul dat de către Consiliul Judeţean Alba şi de  Guvernul României, precum şi pe punctualitatea cetăţenilor comunei de a-şi plăti taxele şi impozitele la timp.
– Că veni vorba, cum staţi cu încasarea taxelor şi impozitelor locale la finele anului 2014?
– Sfârşitul anului ne-a găsit cu încasări de circa 84 la sută din totalul taxelor şi impozitelor locale, ceea ce nu este rău, dar se putea şi mai bine, mai ales că dacă aveam încasări de peste 90 la sută, am fi putut primi cu 15 la sută mai mulţi bani din partea Direcţiei Generale de Finanţe. Trebuie să felicit în primul rând cetăţenii satelor Meteş şi Presaca Ampoiului, deoarece acestea au ajuns la nivelul de 90 la sută. În ceea ce priveşte satele codaşe, acestea sunt: Ampoiţa – cu restanţe de circa 44.000 de lei; Tăuţi – cu restanţe de circa 35.000 de lei; Văleni  – cu restanţe de circa 25.000 de lei. Sper ca la sfârşitul anului 2015, să depăşim procentajul de 90 la sută, ca grad de colectare.
– Dat fiind faptul că v-aţi remarcat prin apropierea de cultură şi tradiţii, ce v-aţi propus pentru anul 2015, din punct de vedere cultural?
– În 2015, sper să putem organiza toate cele cinci sărbători mocăneşti care se desfăşoară în comuna Meteş, respectiv: „Sărbătoarea Tradiţiilor Presăcane” – în Presaca Ampoiului; „Sărbătoarea Mocanilor” – în Meteş; „Ieşirea în Rai” – în Ampoiţa; „Măsuratul Oilor” – în Lunca Arieşului şi „Tunsul Oilor” – în Poiana Ampoiului. Trebuie să recunosc că în ultimii ani am neglijat oarecum aceste manifestări culturale, din cauza banilor, dar ele trebuie reluate, deoarece la aceste manifestări oamenii se întâlnesc şi petrec cu drag, fiind totodată şi un bun prilej de socializare, de schimburi de idei între toţi cetăţenii comunei, inclusiv cu cei din administraţia locală şi chiar judeţeană.
– Doriţi să transmiteţi câteva gânduri oamenilor comunităţii, acum, la început de nou an?
– În primul rând vreau să transmit tuturor cetăţenilor comunei Meteş, multă sănătate, împlinirea tuturor dorinţelor şi un sincer “La mulți ani!”. Apoi să fie în continuare alături de mine pentru a putea finaliza ceea ce am început împreună. De asemenea, vreau să îmi cer scuze public celor pe care poate i-am supărat cu ceva, dar îi asigur că nu a fost intenţionat. Ştiţi cum este atunci când te implici să faci ceva bun pentru comunitate, mai şi greşeşti, astfel încât nu poţi să-i mulţumeşti întotdeauna pe toţi. Per ansamblu, cred că mi-am făcut datoria cu prisosinţă, dat fiind faptul că în ultimii ani, în comuna Meteş, chiar s-a făcut treabă bună.
– Vă mulţumesc pentru timpul acordat pentru interviu şi vă aştept în continuare cu veşti bune de la Meteş.
– Şi eu vă mulţumesc. Dumnezeu să ne ajute!

A consemnat:
Tinu MATEŞ

Acest articol a fost citit de 231 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.