Rămâi conectat

Învățământ-Cultură

Structura ANULUI ȘCOLAR 2021-2022. Calendarul CURSURILOR și a VACANȚELOR | zlatnainfo.ro

Publicat

în

Structura ANULUI ȘCOLAR 2021-2022. Calendarul CURSURILOR și a VACANȚELOR | zlatnainfo.ro

Structura ANULUI ȘCOLAR 2021-2022. Când începe școala și când intră în elevii vacanță

Anul acesta, cursurile vor începe în data de 13 septembrie 2021, arată un document emis de către Ministerul Educației.

Anul școlar 2021- 2022 se structurează pe două semestre (34 de săptămâni), după cum urmează:

Semestrul I va avea 14 săptămâni de cursuri, dispuse în intervalul 13 septembrie 2021- 22 decembrie 2021.

Semestrul al II-lea va avea 20 săptămâni de cursuri, dispuse în intervalul 10 ianuarie 2022- 10 iunie 2022, cu includerea programului ,,Școala Altfel’’, în perioada 8- 14 aprilie, interval în care se pot organiza fazele naționale ale olimpiadelor școlare.

Vacanțele elevilor în anul școlar 2021- 2022

25- 31 octombrie 2021: vacanță pentru învățământ preșcolar și primar;

23 decembrie 2021- 9 ianuarie 2022: vacanța de iarnă;

15 aprilie 2022- 1 mai 2022: vacanța de primăvară;

11 iunie 2022- până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023, vacanța de vară.
Structura anului școlar 2021- 2022

”Conform Ordinului de ministru nr. 3.243/5.02.2021 privind structura anului școlar 2021- 2022, cursurile vor începe în acest an în data 13 septembrie.

Dacă și numai dacă principalii parteneri de dialog social ai Ministerului Educației (FSLI, Federația Spiru Haret, Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți) ajung la un consens și revin în mod unanim asupra calendarului aprobat în urma consultărilor de la începutul anului 2021, Ministerul Educației are deplina disponibilitate de a reveni asupra calendarului, în sensul extinderii perioadei de cursuri încă din anul școlar 2021- 2022, atrăgând, însă, atenția asupra deficitului de predictibilitate generat de această eventuală revenire.

Ministerul Educației consideră că predictibilitatea trebuie să rămână un deziderat major în sistemul de învățământ, mai ales acum, când perioada de criză sanitară a impus decizii multiple de schimbare în timp scurt.

Pe de altă parte, Ministerul Educației susține extinderea anului școlar, cu atât mai mult cu cât este necesară recuperarea pierderilor educaționale generate de predarea online.

În orice variantă, Ministerul Educației va avea anul acesta inițiativa de a propune extinderea perioadei de cursuri în învățământul preuniversitar, începând cu anul școlar 2022- 2023. În acest sens, vor fi inițiate consultări extinse.

Ministerul Educației va lua în considerare orice soluție va rezulta în urma acestor consultări, fără a exclude nicio variantă solicitată de profesori, elevi și părinți, nici revenirea la trimestre, nici extinderea duratei cursurilor și nici altă variantă ce va rezulta în interesul pregătirii elevilor”, se arată în comunicatul transmis de edu.ro.

Învățământ-Cultură

Un ultim gând al colegilor de la Liceul „Corneliu Medrea” din Zlatna pentru profesoara Terezia – Erica Corduneanu

Publicat

în

Zilele acestea de toamnă au debutat cu tristețe pentru noi, cadrele didactice de la Liceul „Corneliu Medrea” Zlatna, deoarece ne-a părăsit draga noastră colegă, doamna Terezia – Erica Corduneanu.

Imediat ce a absolvit Facultatea de Chimie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca, d-na. Corduneanu s-a titularizat pe catedra de chimie de la liceul nostru și a devenit un dascăl în adevăratul sens al cuvântului. Într-o carieră de peste 40 de ani, dânsa a fost un profesor dedicat elevilor cărora a știut cum să le cultive dorința de cunoaștere, le-a deschis mințile și le-a călăuzit pașii în formarea lor profesională și umană. Întotdeauna, în centrul preocupărilor ei s-a aflat contribuția pozitivă pe care o putea avea în educația generațiilor de copii care au trecut prin mâinile sale.

În același timp, doamna Corduneanu ne-a fost director vreme de 20 de ani, precum și inspector timp de doi ani. Pe parcursul anilor de muncă intensă, a fost devotată dezvoltării liceului, păstrării unui bun renume și realizării unui act educațional de calitate. Valorificând ampla ei experiență, ea a îndrumat și pașii tinerilor profesori care s-au format în această nobilă carieră, s-a exprimat deschis, blând și cald, păstrând în același timp exigența dascălului care dorește de la sine și de la ceilalți tot ceea ce este mai bun. Este trist și greu să începem acest an școlar fără dânsa! Atitudinea, faptele și cuvintele dumneaei vor fi mereu o amintire în sufletele și în gândurile noastre!

Pentru toți cei care doresc să-și ia un ultim rămas bun, vă așteptăm duminică, 5 septembrie 2021, ora 12.00, la slujba de înmormântare de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Zlatna. Dumnezeu să o odihnească în pace!

Colectivul cadrelor didactice la Liceul „Corneliu Medrea” Zlatna

Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Zlatna va fi modernizată cu fonduri europene REGIO

Publicat

în

O veste buna in pragul Sarbatorilor de Craciun ajunge la Zlatna: Scoala Gimnaziala „Avram Iancu” va intra intr-un amplu proces de reabilitare si modernizare, cu fonduri europene REGIO, derulate la nivel regional de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru.

Cererea de finantare cu titlul „Reabilitare si modernizare Scoala Gimnaziala Avram Iancu, oras Zlatna a fost contractata azi, iar despre obiectivele acestui proiect si despre viitoarele investitii din zona montana au discutat la sediul ADR Centru, domnii Simion Cretu, Silviu Ponoran si Presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel.

Acesta este cel de-al treilea proiect contractat pentru dezvoltarea acestui oras din judetul Alba in cadrul Programului Operational Regional REGIO 2014-2020 si, in scurt timp, ar putea fi contractata si cererea de finantare pentru „Imbunatatirea calitatii vietii in oras”, in valoare de peste 3,5 milioane euro.

Astfel, orasul Zlatna ar putea beneficia de proiecte de investitii a caror valoare totala va depasi 7,5 milioane euro. Pentru reabilitarea scolii se vor folosi aproape 2,5 milioane euro, in timp ce deja sunt in diferite stadii de executie proiectele de modernizare a Spitalului din oras si de transformare a cladirii fostei Primarii in centru social, a caror valoare totala depaseste 1,5 milioane euro.

 Cererea de finantare pentru Scoala gimnaziala „Avram Iancu” Zlatna are o valoare totala de aproape 11,6 milioane lei, finantarea fiind acordata prin Prioritatea de investitii 10.1, dedicata educatiei si  formarii, in cadrul Programul REGIO 2014-2020. Aproape 500 de elevi si cadre didactice vor beneficia, incepand cu anul 2023, de rezultatele acestui proiect, care isi propune cresterea ratei de absolvire a invatamantului obligatoriu la aceasta Scoala, prin imbunatatirea calitatii infrastructurii educationale si dotarea acesteia.

Orasul Zlatna investeste fonduri publice guvernamentale – peste 14 milioane lei – pentru reabilitarea Liceului „Corneliu Medrea”, lucrarile de modernizare fiind aproape incheiate, in timp ce acum se asigura dotarile necesare unui proces didactic de calitate superioara. Administratia publica locala este extrem de interesata de sistemul local de educatie, urmarind sa creasca gradul de participare la nivelul educatiei timpurii si invatamantului obligatoriu, in special pentru copii cu risc crescut de parasire timpurie a sistemului.

Investitiile in domeniul social si al invatamantului in orasele mici si cu resurse limitate sunt mai mult decat necesare. Administratia publica din Zlatna utilizeaza eficient aceasta parghie a parteneriatului si noi conlucram deja pe un proiect de infrastructura medicala. Cresterea calitatii serviciilor sociale, a implicarii in activitati de zi si imbunatatirea cunostintelor tinerei generatii, in scoli moderne, trebuie sa duca la cresterea calitatii vietii tuturor cetatenilor. Consiliul Judetean Alba a investit in reabilitarea cailor de acces catre si in interiorul arealului montan din nord-vestul judetului si vom sprijini in continuare initiativele din Tara de Piatra, pentru a crea aici un pol de dezvoltare si pentru a dovedi motilor ca suntem aproape de nevoile lor. Astfel, dorim sa stopam exodul din aceasta zona, care poate oferi Regiunii Centru si intregii tari un exemplu in ceea ce priveste evolutia sustenabila”, a declarat domnul Ion Dumitrel, Presedintele CJ Alba.

Temele referitoare la dezvoltarea invatamantului si la stabilizarea fortei de munca din localitatile motilor, precum si pregatirea de noi proiecte pentru dezvoltarea zonei Muntilor Apuseni au constituit puncte importante de pe agenda intalnirii de lucru a domnilor Ion Dumitrel, Presedintele CJ Alba, Simion Cretu, Director general ADR Centru si Silviu Ponoran, Primarul orasului Zlatna.

„De-a lungul timpului, am vorbit permanent cu cetatenii despre prioritatile noastre de dezvoltare. Nu suntem la prima sau primele accesari de fonduri europene, prin Programul REGIO. Am utilizat peste 40 milioane lei, in programul din perioada 2007-2015, pentru reabilitarea strazilor din oras si din localitatile apartinatoare. In aceasta perioada, 2014-2020, investim pentru reabilitarea Spitalului si pentru realizarea celui mai modern centru social din Muntii Apuseni. Noi am pregatit proiecte in valoare totala de peste 130 milioane euro in ultimii ani si unele sunt finantate din fonduri europene, altele prin PNDL, cum a fost cazul Liceului „Corneliu Medrea”, iar pentru altele am utilizat resurse proprii. Investim in domeniul social si al utilizarii eficiente a energiei si a resurselor, reabilitam strazi si vrem sa oferim conditii de trai tot mai bune pentru cetatenii din Zlatna. Vom dovedi faptul ca si in orasele medii sau mici se utilizeaza eficient parghia parteneriatului si rezultatele sunt vizibile pentru comunitate. Astfel, ne pregatim pentru perioada in care, incepand din anii urmatori, vom finanta proiecte de dezvoltare la nivelul intregului areal al Muntilor Apuseni, prin Asociatia Motii Tara de Piatra, ce va implementa un program-pilot in viitoarea perioada pentru absorbtia fondurilor europene. Am fost cel care a constituit Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Motii Tara de Piatra cu scopul de a dezvolta socio-economic zona Apusenilor, a tuturor localitatilor din cinci judete: Alba, Arad, Bihor, Cluj si Hunedoara si am fost initiatorul demersurilor necesare pentru atragerea de Investitii Teritoriale Integrate (ITI) in aceasta zona. Pana la urma, toate contractele de dezvoltare din oras vor depasi valoarea de 100 milioane lei si, cu cat aceasta valoare este mai mare, trebuie sa ne concentram sa finalizam aceste proiecte si sa imbunatatim calitatea vietii cetatenilor din oras”, a declarat domnul Silviu Ponoran, primarul din Zlatna.

Proiectul Scolii Gimnaziale „Avram Iancu” este depus pe apelul dedicat invatamantului prescolar si scolar. Investitiile din proiect prevad reabilitarea structurala a cladirii, recompartimentarea acesteia si termoizolarea ei, constructia unui lift, precum si, mai ales, echiparea cladirilor cu mobilier necesar bunei desfasurari a activitatii de invatamant. Se va moderniza inclusiv cladirea salii de sport si va fi complet reamenajata incinta unitatii de invatamant, prin realizarea imprejmuirilor si refacerea spatiilor verzi. Bugetul cererii de finantare prevede ca totul sa se incheie pana la 1 Decembrie 2022, cu o suma totala de 11,597,747.03 lei, din care sumele nerambursabile se cifreaza la 11.365.791,99 lei, respectiv 98% din valoarea eligibila a proiectului (peste 2,44 milioane euro), diferenta fiind reprezentata de contributia beneficiarului la cheltuielile eligibile si neeligibile din proiect. Resursele financiare nerambursabile sunt alocate prin Programul Operational Regional 2014-2020, Axa Prioritara 10 – Imbunatatirea infrastructurii educationale – Prioritatea de investitii 10.1 – Investitii in educatie si formare, inclusiv in formare profesionala, asigura dobandirea de competente si invatare pe tot parcursul vietii, prin dezvoltarea infrastructurilor de educatie si formare.

„Acest proiect completeaza initiativele administratiei locale din Zlatna, care va implementa, pana in 2023, patru proiecte REGIO, foarte importante pentru comunitate. Concret, fara aceste resurse europene, investitiile de care a beneficiat orasul Zlatna in infrastructura, in domeniul sanatatii, in educatie si in domeniul social nu ar fi putut fi realizate. Acum multe strazi din oras sunt complet modernizate, constructia spitalului merge bine, iar fosta Primarie devine un centru social modern. Aici este o importanta preocupare si pentru viitorul tinerei generatii. Astfel, folosind resursele locale si guvernamentale, Zlatna este singurul oras din judet si printre putinele din tara care a reusit sa-si reabiliteze vechiul liceu, la care nu s-au mai facut reparatii de peste 4 decenii. Acesta este rolul fondurilor europene: sa degreveze edilii de investitii, pentru ca fondurile locale sa poata fi folosite pentru diverse investitii locale de dezvoltare. Discutam acum concret despre posibilitatile de pregatire si finantare a proiectelor din Muntii Apuseni, prin ITI. Realitatea ne arata ca zonele montane, urbane si rurale, din arealul Apusenilor au ramas in urma altor zone din Romania si gazduiesc populatie relativ saraca si imbatranita, iar accesul la serviciile publice, infrastructura, oportunitati economice si legaturile la noi piete sunt reduse. Din Zlatna a pornit aceasta initiativa a Investitiilor Teritoriale Integrate, legiferata si care credem ca va duce la o mai buna valorificare a potentialului natural, cultural, patrimonial. Trebuie sa sprijinim autoritatile publice locale care merg pe modelul de la Zlatna, in folosul cetatenilor si pentru a asigura o dezvoltare regionala sustenabila, cu atat mai mult cu cat, in viitor, ADR Centru va fi Autoritate de Management pentru dezvoltarea acestor investitii prin ITI in Muntii Apuseni”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Licitație pentru dotări noi, la Liceul „Corneliu Medrea” din Zlatna

Publicat

în

Liceul „Corneliu Medrea” din Zlatna a lansat în SEAP o licitație pentru dotarea unității de învățământ. Valoarea totală estimată a contractului este de peste 180.000. Instituția de învățământ va achiziționa table inteligente, interactive, table de scris, bănci, scaune, mese de laborator și catedre.

Primăria orașului Zlatna a obținut finanțare prin PNDL pentru execuția lucrărilor de reabilitare a clădirii liceului având în vedere că în ultimii 30 de ani, construcția nu a suferit nici o reparație capitală majoră, timpul punându-și amprenta asupra finisajelor interioare, exterioare, a tâmplăriei și a acoperișului imobilului.

Instalațiile erau ineficiente din punct de vedere energetic, cu consumuri mari anuale, instalațiile electrice erau învechite cu conductor de aluminiu, iar instalațiile sanitare, nu existau datorită faptului că, în corpul de clădire, nu existau grupuri sanitare. Deasemenea dotările necesare desfășurării activității cadrelor didactice și a elevilor existente sunt foarte uzate moral și degradate fizic.

Având în vedere cele mai sus prezentate și a faptului că lucrările de reabilitare a clădirii se apropie de sfârșit este necesară achiziția dotărilor pentru Liceul Comeliu Medrea Zlatna.

Catedra cu chiuvetă – 2
Scaune laborator Fizica – 32
Scaun laborator Chimie – 32
Bec de gaz – Arzător Bunsen – 2
Masă școlara individuală+scaun – 240
Catedră Școlară – 6
Scaun Catedră – 6
Cuier pentru săli clasă – 16
Cuier birou – 4
Cuier cu picior – 5
Flipchart – 4
Panou de pluta – 4
Avizier pluta – 4
Masă laborator chimie – 8
Masă laborator fizică – 16
Tabla de scris – 7
Tabla inteligenta – 7

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna