zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Administrație » Stația de epurare a apelor uzate din Zlatna nu poate fi recepționată din cauza unor penalități de aproape 600.000 de lei

Stația de epurare a apelor uzate din Zlatna nu poate fi recepționată din cauza unor penalități de aproape 600.000 de lei

Publicat în 20.03.2019 la ora 17:00

De mai bine de un deceniu, la Zlatna se implementează, cu mari sincope în finanțare, ”Programul-pilot pentru reabilitarea zonelor fierbinți Zlatna şi Copșa Mică” din cadrul Memorandumului aprobat în şedinţa Guvernului din 12 ianuarie 2006 pentru aprobarea unor împrumuturi de până la 1.441.000.000 euro în perioada 2006-2009, pentru finanţarea investiţiilor prioritare de mediu şi gospodărire a apelor.

În cadrul acestui proiect la Zlatna au fost regularizate principalele cursuri de apă, au fost reabilitate străzi și anul trecut a fost finalizată stația de epurare a apelor uzate din zona Podul lui Paul. Finanțator este Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, iar beneficiar este oraşul Zlatna.

În cadrul proiectului s-a realizat, în localităţile Zlatna, Galaţi, Feneş, Valea Mică, Pătrângeni, Suseni, Podu lui Paul, Vâltori, un sistem de canalizare și de colectare a apelor pluviale. În proiect au fost realizate: canalizare menajeră – 60.666 metri liniari,  canalizare pluvială – 4.337 metri liniari, 35 de staţii de pompare, o staţie de epurare cu debit maxim de 975 mc/zi.

Deși stația de epurare este finalizată de trei ani, ea nu poate fi recepționată din cauza unor probleme interinstituționale. Mai exact, din cauză că banii au fost primiți de la Ministerul Mediului cu mari întârzieri, Primăria Zlatna a ajuns să acumuleze datorii, numai din penalități, la Inspectoratul General în Construcții de aproape 600.000 de lei, vreo 300.000 de lei pentru construcția stație de epurare și canalizare și 300.000 de lei pentru alte obiective din proiect.

Primarul Silviu Ponoran spune că din cauza acestor penalități nu se poate face recepția acestor lucrări iar constructorul nu-și poate ridica garanțiile inițiale depuse. ”Am primit și un ultimatum de la Apele Române ca până în iunie 2019 să punem în funcțiune stația de epurare. Am făcut solicitări la Ministerul Dezvoltării să ne pună la dispoziție documentele necesare ca să putem recepționa lucrarea. Le-am explicat că cei care ne-au executat lucrarea, constructori, nu sunt de vină de întârzierile cu care ne-au fost alocate fondurile de la Ministerul Mediului. Să putem recepționa lucrarea, să îi lăsăm să plece și apoi să ne judecăm noi, instituțiile statului pentru aceste penalități. Oricum, consider că nu Primăria Zlatna este de vină pentru acumularea penalităților deoarece nu din vina noastră s-au acumulat acestea, ci din vina ministerului. Am solicitat și prim-ministrului să ne ajute să plătim aceste penalități din fondul de rezervă aflat la dispoziția Guvernului. În noiembrie 2018 am solicitat și Inspectoratului General în Construcții să ne dea ceva acte la mână să putem recepționa lucrarea. Apoi, dacă vor, să ne judecăm între noi, instituțiile statului, să nu mai aibă de suferit constructorul. Nu s-a întâmplat. Nu știu unde vom ajunge”, a declarat primarul Zlatnei, Silviu Ponoran.

Acest articol a fost citit de 214 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.