zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Administrație » Siliviu Ponoran: „Voi reporni mineritul în 3-4 ani, însă nu pe modelul Roșia Montană”

Siliviu Ponoran: „Voi reporni mineritul în 3-4 ani, însă nu pe modelul Roșia Montană”

Publicat în 29.07.2014 la ora 13:38

Silviu-Ponoran-primar-Zlatna-29-07-14Silviu Ponoran, primarul orașului Zlatna, una dintre cele mai sărace localități din Munții Apuseni, a declarat astăzi, la Alba Iulia, în cadrul Conferinţei de diseminare şi promovare a Strategiei de Dezvoltare a Judeţului Alba pe perioada 2014-2020, că a început deja demersurile pentru repornirea mineritului în zona Almașu Mare – Zlatna și că în trei, patru ani vor demara primele exploatări.

Deși Ponoran era cunoscut ca unul dintre susținătorii declarați ai proiectului minier de la Roșia Montană, acesta a precizat că ceea ce intenționează el să facă la Zlatna sunt exploatări mici și cu respect față de mediu, care vor îmbina mineritul cu turismul și nu exploatări de genul proiectului de la Roșia Montană, pe care l-a catalogat ca fiind de maxim risc pentru “mutilarea zonei Roșia Montană și distrugerea întregului areal al Munților Apuseni”.

“Sunt unul dintre cei care încearcă să repornească mineritul în Munții Apuseni. În trei, patru ani le vom da drumul în zona Almașu Mare – Zlatna. Nu se poate ca Romania să fie pe primele trei-patru poziții în Europa în ceea ce privește resursele naturale și pe ultimele locuri la nivelul de trai. Se poate face un minerit modern, performant, cu respect fașă de mediu, care să se îmbine și cu turismul, după modelul țărilor scandinave. Nu după modelul de la Roșia montană care ar fi putut să însemne mutilarea zonei Roșia Montană și distrugerea întregului areal al Munților Apuseni”, a declarat Ponoran.

Primarul Zlatnei a subliniat necesitatea unor astfel de investiții și prin depopularea dramatică a zonei, amintind că populația orașului a scăzut de la 16.000 de locuitori la doar 8.000, în principal din cauza lipsei locurilor de muncă.

Silviu Ponoran a solicitat astfel, sprijinul Consiliului Județan Alba pentru repornirea mineritului la Zlatna, prin contribuția financiară la elaborarea Studiului de Fezabilitate și pentru integrarea acesor proiecte în Strategia de Dezvoltare a Judeţului Alba pe perioada 2014-2020.

La eveniment au participat primari și reprezentanți ai administraţiilor locale din mai multe comune, oraşe şi municipii ale judeţului, instituţii publice, agenţi economici, ONG-uri, sindicate, asociaţii profesionale, grupuri de acţiune locală şi reprezentanţi ai mass-media.

Acest articol a fost citit de 395 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.