Rămâi conectat

Învățământ-Cultură

Siguranța în mediul on-line a fost tema discuțiilor purtate de polițiștii de la IPJ Alba cu adolescenții și preadolescenții din Zlatna

zlatnainfo.ro

Publicat

în

Azi, 11 februarie 2020, poliţiştii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliţiei Judeţean Alba, împreună cu reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba s-au întâlnit cu elevii Liceului „Corneliu Medrea” din Zlatna și cu cei aflați în Centrul Educațional Filantropia Ortodoxă Zlatna și au discutat despre pericolele navigării pe internet și importanța respectării unor reguli minime de siguranță.

Adolescenților și preadolescenților le-au fost oferite explicaţii despre hărţuire şi victimizare prin intermediul rețelelor de socializare și a jocurilor on-line, despre pornografia infantilă prin sisteme informatice şi modurile de prevenire şi raportare a acesteia și despre riscul de a deveni victimă a traficul de persoane racolate prin intermediul internetului.

Tinerii au înțeles că în spatele unui profil prietenos se pot ascunde persoane care întind capcane și că nu este bine să-și facă publice informațiile personale sau să accepte întâlniri cu persoane cunoscute în mediul virtual.

O altă temă abordată a fost cea privind consumul de droguri. Specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba au explicat ce înseamnă dependența și servajul, care sunt efectele consumului de droguri asupra sănătății și statutului social al unui consumator și cum își atrag traficanții, clienții.

Întâlnirile au fost organizate pentru marcarea Zilei Siguranţei pe Internet, care în acest an este sărbătorită azi, 11 februarie.

Începând cu anul 2004, în luna februarie este aniversată Ziua Siguranţei pe Internet, care are ca scop promovarea utilizării, într-un mod mai sigur şi responsabil a tehnologiei on line şi a telefoanelor mobile, mai ales de către copii şi adolescenți.

Învățământ-Cultură

Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Zlatna va fi modernizată cu fonduri europene REGIO

zlatnainfo.ro

Publicat

în

O veste buna in pragul Sarbatorilor de Craciun ajunge la Zlatna: Scoala Gimnaziala “Avram Iancu” va intra intr-un amplu proces de reabilitare si modernizare, cu fonduri europene REGIO, derulate la nivel regional de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru.

Cererea de finantare cu titlul “Reabilitare si modernizare Scoala Gimnaziala Avram Iancu, oras Zlatna a fost contractata azi, iar despre obiectivele acestui proiect si despre viitoarele investitii din zona montana au discutat la sediul ADR Centru, domnii Simion Cretu, Silviu Ponoran si Presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel.

Acesta este cel de-al treilea proiect contractat pentru dezvoltarea acestui oras din judetul Alba in cadrul Programului Operational Regional REGIO 2014-2020 si, in scurt timp, ar putea fi contractata si cererea de finantare pentru “Imbunatatirea calitatii vietii in oras”, in valoare de peste 3,5 milioane euro.

Astfel, orasul Zlatna ar putea beneficia de proiecte de investitii a caror valoare totala va depasi 7,5 milioane euro. Pentru reabilitarea scolii se vor folosi aproape 2,5 milioane euro, in timp ce deja sunt in diferite stadii de executie proiectele de modernizare a Spitalului din oras si de transformare a cladirii fostei Primarii in centru social, a caror valoare totala depaseste 1,5 milioane euro.

 Cererea de finantare pentru Scoala gimnaziala “Avram Iancu” Zlatna are o valoare totala de aproape 11,6 milioane lei, finantarea fiind acordata prin Prioritatea de investitii 10.1, dedicata educatiei si  formarii, in cadrul Programul REGIO 2014-2020. Aproape 500 de elevi si cadre didactice vor beneficia, incepand cu anul 2023, de rezultatele acestui proiect, care isi propune cresterea ratei de absolvire a invatamantului obligatoriu la aceasta Scoala, prin imbunatatirea calitatii infrastructurii educationale si dotarea acesteia.

Orasul Zlatna investeste fonduri publice guvernamentale – peste 14 milioane lei – pentru reabilitarea Liceului “Corneliu Medrea”, lucrarile de modernizare fiind aproape incheiate, in timp ce acum se asigura dotarile necesare unui proces didactic de calitate superioara. Administratia publica locala este extrem de interesata de sistemul local de educatie, urmarind sa creasca gradul de participare la nivelul educatiei timpurii si invatamantului obligatoriu, in special pentru copii cu risc crescut de parasire timpurie a sistemului.

Investitiile in domeniul social si al invatamantului in orasele mici si cu resurse limitate sunt mai mult decat necesare. Administratia publica din Zlatna utilizeaza eficient aceasta parghie a parteneriatului si noi conlucram deja pe un proiect de infrastructura medicala. Cresterea calitatii serviciilor sociale, a implicarii in activitati de zi si imbunatatirea cunostintelor tinerei generatii, in scoli moderne, trebuie sa duca la cresterea calitatii vietii tuturor cetatenilor. Consiliul Judetean Alba a investit in reabilitarea cailor de acces catre si in interiorul arealului montan din nord-vestul judetului si vom sprijini in continuare initiativele din Tara de Piatra, pentru a crea aici un pol de dezvoltare si pentru a dovedi motilor ca suntem aproape de nevoile lor. Astfel, dorim sa stopam exodul din aceasta zona, care poate oferi Regiunii Centru si intregii tari un exemplu in ceea ce priveste evolutia sustenabila”, a declarat domnul Ion Dumitrel, Presedintele CJ Alba.

Temele referitoare la dezvoltarea invatamantului si la stabilizarea fortei de munca din localitatile motilor, precum si pregatirea de noi proiecte pentru dezvoltarea zonei Muntilor Apuseni au constituit puncte importante de pe agenda intalnirii de lucru a domnilor Ion Dumitrel, Presedintele CJ Alba, Simion Cretu, Director general ADR Centru si Silviu Ponoran, Primarul orasului Zlatna.

“De-a lungul timpului, am vorbit permanent cu cetatenii despre prioritatile noastre de dezvoltare. Nu suntem la prima sau primele accesari de fonduri europene, prin Programul REGIO. Am utilizat peste 40 milioane lei, in programul din perioada 2007-2015, pentru reabilitarea strazilor din oras si din localitatile apartinatoare. In aceasta perioada, 2014-2020, investim pentru reabilitarea Spitalului si pentru realizarea celui mai modern centru social din Muntii Apuseni. Noi am pregatit proiecte in valoare totala de peste 130 milioane euro in ultimii ani si unele sunt finantate din fonduri europene, altele prin PNDL, cum a fost cazul Liceului “Corneliu Medrea”, iar pentru altele am utilizat resurse proprii. Investim in domeniul social si al utilizarii eficiente a energiei si a resurselor, reabilitam strazi si vrem sa oferim conditii de trai tot mai bune pentru cetatenii din Zlatna. Vom dovedi faptul ca si in orasele medii sau mici se utilizeaza eficient parghia parteneriatului si rezultatele sunt vizibile pentru comunitate. Astfel, ne pregatim pentru perioada in care, incepand din anii urmatori, vom finanta proiecte de dezvoltare la nivelul intregului areal al Muntilor Apuseni, prin Asociatia Motii Tara de Piatra, ce va implementa un program-pilot in viitoarea perioada pentru absorbtia fondurilor europene. Am fost cel care a constituit Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Motii Tara de Piatra cu scopul de a dezvolta socio-economic zona Apusenilor, a tuturor localitatilor din cinci judete: Alba, Arad, Bihor, Cluj si Hunedoara si am fost initiatorul demersurilor necesare pentru atragerea de Investitii Teritoriale Integrate (ITI) in aceasta zona. Pana la urma, toate contractele de dezvoltare din oras vor depasi valoarea de 100 milioane lei si, cu cat aceasta valoare este mai mare, trebuie sa ne concentram sa finalizam aceste proiecte si sa imbunatatim calitatea vietii cetatenilor din oras”, a declarat domnul Silviu Ponoran, primarul din Zlatna.

Proiectul Scolii Gimnaziale “Avram Iancu” este depus pe apelul dedicat invatamantului prescolar si scolar. Investitiile din proiect prevad reabilitarea structurala a cladirii, recompartimentarea acesteia si termoizolarea ei, constructia unui lift, precum si, mai ales, echiparea cladirilor cu mobilier necesar bunei desfasurari a activitatii de invatamant. Se va moderniza inclusiv cladirea salii de sport si va fi complet reamenajata incinta unitatii de invatamant, prin realizarea imprejmuirilor si refacerea spatiilor verzi. Bugetul cererii de finantare prevede ca totul sa se incheie pana la 1 Decembrie 2022, cu o suma totala de 11,597,747.03 lei, din care sumele nerambursabile se cifreaza la 11.365.791,99 lei, respectiv 98% din valoarea eligibila a proiectului (peste 2,44 milioane euro), diferenta fiind reprezentata de contributia beneficiarului la cheltuielile eligibile si neeligibile din proiect. Resursele financiare nerambursabile sunt alocate prin Programul Operational Regional 2014-2020, Axa Prioritara 10 – Imbunatatirea infrastructurii educationale – Prioritatea de investitii 10.1 – Investitii in educatie si formare, inclusiv in formare profesionala, asigura dobandirea de competente si invatare pe tot parcursul vietii, prin dezvoltarea infrastructurilor de educatie si formare.

“Acest proiect completeaza initiativele administratiei locale din Zlatna, care va implementa, pana in 2023, patru proiecte REGIO, foarte importante pentru comunitate. Concret, fara aceste resurse europene, investitiile de care a beneficiat orasul Zlatna in infrastructura, in domeniul sanatatii, in educatie si in domeniul social nu ar fi putut fi realizate. Acum multe strazi din oras sunt complet modernizate, constructia spitalului merge bine, iar fosta Primarie devine un centru social modern. Aici este o importanta preocupare si pentru viitorul tinerei generatii. Astfel, folosind resursele locale si guvernamentale, Zlatna este singurul oras din judet si printre putinele din tara care a reusit sa-si reabiliteze vechiul liceu, la care nu s-au mai facut reparatii de peste 4 decenii. Acesta este rolul fondurilor europene: sa degreveze edilii de investitii, pentru ca fondurile locale sa poata fi folosite pentru diverse investitii locale de dezvoltare. Discutam acum concret despre posibilitatile de pregatire si finantare a proiectelor din Muntii Apuseni, prin ITI. Realitatea ne arata ca zonele montane, urbane si rurale, din arealul Apusenilor au ramas in urma altor zone din Romania si gazduiesc populatie relativ saraca si imbatranita, iar accesul la serviciile publice, infrastructura, oportunitati economice si legaturile la noi piete sunt reduse. Din Zlatna a pornit aceasta initiativa a Investitiilor Teritoriale Integrate, legiferata si care credem ca va duce la o mai buna valorificare a potentialului natural, cultural, patrimonial. Trebuie sa sprijinim autoritatile publice locale care merg pe modelul de la Zlatna, in folosul cetatenilor si pentru a asigura o dezvoltare regionala sustenabila, cu atat mai mult cu cat, in viitor, ADR Centru va fi Autoritate de Management pentru dezvoltarea acestor investitii prin ITI in Muntii Apuseni”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Licitație pentru dotări noi, la Liceul „Corneliu Medrea” din Zlatna

zlatnainfo.ro

Publicat

în

Liceul „Corneliu Medrea” din Zlatna a lansat în SEAP o licitație pentru dotarea unității de învățământ. Valoarea totală estimată a contractului este de peste 180.000. Instituția de învățământ va achiziționa table inteligente, interactive, table de scris, bănci, scaune, mese de laborator și catedre.

Primăria orașului Zlatna a obținut finanțare prin PNDL pentru execuția lucrărilor de reabilitare a clădirii liceului având în vedere că în ultimii 30 de ani, construcția nu a suferit nici o reparație capitală majoră, timpul punându-și amprenta asupra finisajelor interioare, exterioare, a tâmplăriei și a acoperișului imobilului.

Instalațiile erau ineficiente din punct de vedere energetic, cu consumuri mari anuale, instalațiile electrice erau învechite cu conductor de aluminiu, iar instalațiile sanitare, nu existau datorită faptului că, în corpul de clădire, nu existau grupuri sanitare. Deasemenea dotările necesare desfășurării activității cadrelor didactice și a elevilor existente sunt foarte uzate moral și degradate fizic.

Având în vedere cele mai sus prezentate și a faptului că lucrările de reabilitare a clădirii se apropie de sfârșit este necesară achiziția dotărilor pentru Liceul Comeliu Medrea Zlatna.

Catedra cu chiuvetă – 2
Scaune laborator Fizica – 32
Scaun laborator Chimie – 32
Bec de gaz – Arzător Bunsen – 2
Masă școlara individuală+scaun – 240
Catedră Școlară – 6
Scaun Catedră – 6
Cuier pentru săli clasă – 16
Cuier birou – 4
Cuier cu picior – 5
Flipchart – 4
Panou de pluta – 4
Avizier pluta – 4
Masă laborator chimie – 8
Masă laborator fizică – 16
Tabla de scris – 7
Tabla inteligenta – 7

Citește mai mult

Învățământ-Cultură

12 copii nevoiași au primit din partea unui fost absolvent al Școlii Generale din Zlatna, calculatoare pentru a putea participa la școala online

zlatnainfo.ro

Publicat

în

12 copii din orașul Zlatna au primit de la un fost elev al Școlii Generale din localitate, care trăiește actualmente peste hotare, calculatoare gratuite pentru a putea participa la lecțiile online. Cele 12 calculatoare, cu o singură excepție, au ajuns în familii cu mai mulți copii.

“Într-o perioadă grea pentru toți, în vremuri de criză – atunci se relevă cu adevărat caracterul, capacitatea de empatie a unui om. Este vorba de acel moment când dezinteresat faci un bine, când aduci bucurie în viața altora doar pentru că ești un om fain. Un fost elev al școlii din Zlatna, care de multă vreme trăiește în altă țară s-a gândit că este posibil ca în vremurile acestea, unor copii să le lipsească device-urile necesare pentru școala on-line.

Doisprezece copii au primit, datorită acestui OM calculatoare pe care să le poată folosi pentru a avea acces la educație. Trebuie să spun că au mai fost oameni minunați care au ajutat – un domn foarte amabil, foarte săritor care le-a transportat cu mașina din țara de unde au venit, câțiva băieți care au rupt din timpul lor și au ajutat cu pregătirea calculatoarelor pentru ca toți copiii să nu aibă altceva de făcut decât să se conecteze la platforma pe care se desfășoartă lecțiile. Chapeau, domnilor! Mulțumesc din suflet, în numele copiilor, OM minunat!!”, a transmis Roberta Fiica, profesor de limba și literatura română la Școala Generală din Zlatna.

Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Calendar examen Bacalaureat 2020: Când și cum va fi susținut în acest an | zlatnainfo.ro

zlatnainfo.ro

Publicat

în

Calendarul examenului de Bacalaureat 2020: Când și cum va fi susținut „Examenul de maturitate” în acest an | zlatnainfo.ro

Anul acesta, din cauza contextului epidemiologic actual, care a dat peste cap absolu toate domeniile, înclusiv Educația, elevii claselor a XII-a și a XIII-a seral și frecvență redusă, vor susține examenul de Bacalaureat într-un mod neobișnuit.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat luni că examenul de Bacalaureat va începe, în acest an, în data de 22 iunie. O noutate fiind că „Examenul de maturitate” va începe cu probele scrise abia și abia după aceea se vor da probele orale.

Citește și: BACALAUREAT 2020: TOATE modelele de SUBIECTE (TESTE de antrenament) și BAREMELE publicate de minister, pentru elevii claselor a XII-a

Totodată, la începutul acestei săptămâni, președintele Klaus Iohannis a anunțat că unitățile de învățământ nu se vor redeschide până în septembrie, când va începe noul an școlar. Însă, elevii din clasele terminale “vor putea reveni la școală după 2 iunie, între 2-12 iunie, pentru a se pregăti pentru examenele naționale”.

De asemenea, Monica Anisie a precizat, într-o intervenție televizată, că probele de competenţe, cunoscute ca probele orale, de la BAC 2020, vor fi susținute, însă nu a explicat și în ce condiții se vor susține acestea. Ministrul  a subliniat că se caută soluţii “mai simplificate”, în așa fel încât elevii să nu aibă de suferit. Anisie a mai spus că va fi pus la dispoziția părinților, elevilor și profesorilor un tel verde pentru orice nelămurire.

Programele pentru examenul de BAC, valabile pentru examenele scrise din acest an, au fost publicate în Monitorul Oficial, în urmă cu două săptămâni. Din fiecare materie pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat conținutul pentru semestrul al II-lea.

Având în vedere că se vor respecta calendarele actuale, iată cum va fi organizat Bacalaureatul în 2020:

25 – 29 mai 2020 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

22 iunie 2020 Limba și literatura română – proba Ea) – examen scris

23 iunie 2020 Limba și literatura maternă – proba Eb) – examen scris

24 iunie 2020 Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – examen scris

  • Examen la Matematică – pentru absolvenții claselor de liceu cu profil real din filiera teoretică, pentru cei care au terminat filiera tehnologică și pentru absolvenții de la profilul militar și profilul pedagogic – specializarea învățători-educatoare, din filiera vocațională
  • Examen la Istorie – pentru absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretică și pentru toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celor de mai sus

25 iunie 2020 Proba la alegere a profilului și specializării – proba Ed) – examen scris

Absolvenții trebuie să aleagă una dintre următoarele materii, pentru examen, în funcție de studiile urmate în liceu:

  • Fizică, Chimie, Biologie sau Informatică – elevii de la profilul real din filiera teoretică, de la profilul tehnic și profilul resurse naturale și protecția mediului din filiera tehnologică și de la profilul militar din filiera vocațională
  • Geografie, Filosofie, Logică și argumentare, Economie, Psihologie și, după caz, Sociologie – absolvenții de la profilul umanist din filiera teoretica, de la profilul servicii din filiera tehnologică și din toate profilurile și specializările din filiera vocațională, cu excepția celui menționat mai sus

După probele scrise, va urma Evaluarea Competențelor.

Ministrul Sănătății, a declarat că nu exclude varianta susținerii online a examenelor naționale (Evaluarea Națională și Bacalaureatul), menționând că rămâne să vedem care va fi evoluția pandemiei în România.  Nelu Tătaru a explicat că în varianta în care examenul va fi cu prezența fizică a elevilor la școală, vor fi protocoale stricte de urmat.

Cum se vor desfăşura examenele:

Bacalaureatul se va organiza așa cum a fost planificat din capul locului, însă cu respectarea unor reguli foarte stricte, de distanțare.

În sala de clasă vor fi maximum 10 elevi, care vor purta obligatoriu mască și mănuși, respectând toate măsurile de distanțare socială.

Aceștia vor intra pe un coridor și vor ieși pe alt coridor. Se vor face dezinfecții regulate, se va măsura temperatura tuturor persoanelor care intră în școală.

De asemenea, părinții vor evalua riscurile asupra copiilor lor sau a membrilor familiei în ceea ce privește participarea elevilor.

”Examenul de maturitate”, cum se numea faimosul BAC în tinerețile sale, a fost introdus în țara noastră în 1925, atunci când dr. Constantin Angelescu, la acea vreme ministrul Instrucțiunii (echivalentul Ministerului Educației din zilele noastre), a hotărât să înființeze o nouă modalitate de a examina elevii din ultimul an de liceu.

Această idee fusese împrumutată din Franța, acolo unde examenul introdus în școlile franceze pe data de 17 martie 1801, printr-un decret semnat de Napoleon Bonaparte.

Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Centenarul Marii Uniri sărbătorit de elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Zlatna

zlatnainfo.ro

Publicat

în

Elevii Școlii  Gimnaziale „Avram Iancu” Zlatna au desfășurat alături de dascălii lor o serie de activități în cadrul proiectului educațional „O zi pentru eternitate în istoria României” – secțiunea „De la 1918 la 2018 – 100 de ani de istorie”: sesiune de comunicări istorice, spectacol de cântece patriotice, expoziție de desene, toate dedicate celor 100 de ani de la Marea Unire.

Acțiunile de acest fel au fost încheiate de elevii din ciclul primar cu o defilare pe un traseu stabilit prin oraș, purtând steaguri tricolore, cocarde, baloane, precum și cu o lecție deschisă pe tema Unirii, susținută în Comisia învățătorilor.

FOTO: ARHIVĂ

Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna