zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Administrație » Printr-un proiect al administrației locale, liceului ”Corneliu Medrea” din Zlatna îi va fi redată strălucirea de odinioară

Printr-un proiect al administrației locale, liceului ”Corneliu Medrea” din Zlatna îi va fi redată strălucirea de odinioară

Publicat în 22.04.2015 la ora 11:00

liceul Corneliu Medrea ZlatnaConsilierii locali din Zlatna au aprobat în ședință ordinară indicatorii tehnico-economici ai proiectului “Reabilitare Liceu Corneliu Medrea – Zlatna”, faza DALI.

Se intenționează reabilitarea tencuielilor interioare și exterioare, repararea acoperișului, înlocuirea tâmplăriei la uși și ferestre, înlocuirea pardoselii. Durata estimată de realizare a investiţiei este de 24 luni. Valoarea totală a investiţiei este de 4.329.079,06 lei, inclusiv TVA, reprezentând 966.571,18 euro. Pentru realizarea obiectivului de investiții se intenţionează depunerea unei cereri de finanţare. Consiliul Local Zlatna va asigura cofinanţarea proiectului “Reabilitare Liceu Corneliu Medrea – Zlatna”, prin suportarea costurilor neeligibile ale proiectului, în sumă de 157.814,41 lei.
Liceul ”Corneliu Medrea”  a fost ridicat între anii 1894 – 1895 și a funcționat inițial ca Şcoală de Arte şi Meserii. Faima Şcolii de Arte şi Meserii la Zlatna l-a determinat pe talentatul tânăr Cornel Medrea, viitor sculptor de renume, ca din anul 1905, să frecventeze această instituție. Şcoala de Arte şi Meserii din Zlatna avea durata de 4 ani, cu învăţământ teoretic şi instruire practică şi pregătea tineri pentru două specialităţi: maiştri cioplitori în piatră şi şlefuitori (tocitori) în piatră.  Importanţa şi valoarea acestei şcoli a fost dată de către pregătirea profesorilor şi a maiştrilor instructori precum şi a materiilor prevăzute în programul şcolar: aritmetica, geometria plană şi în spaţiu, desen liber, desen de specialitate, desen scris, caligrafie, curs de modelaj, tehnologia industriei pietrei, studiul construcţiilor, chimia, contabilitate şi devize, igienă şi limba maghiară. Mărturie mută a capodoperelor ieșite din mâinile talentaților ucenici de aici stau vechile monumente funerare din cimitirul orașului.
Primarul orașului, Silviu Ponoran, a declarat pentru ziarul Unirea că proiectul de reabilitare a prestigioasei unități de învățământ a fost depus la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.  ”Liceul a cunoscut, în existența sa seculară, o renovare drastică, pe vremea lui Ceaușescu, când toate elementele sculpturale foarte frumoase, originale, au fost rase de pe fațada clădirii. Localnicii de aici își mai aduc aminte poate de leii frumoși, sculptați din piatră, care străjuiau falnic intrarea în clădirea școlii de arte și meserii. Ei bine, proiectul de renovare prevede și reîntoarcerea acelor lei la locul lor, precum și alte elemente artistice de detaliu, exact reconstruite după o veche poză, de arhivă, a liceului. Dacă o să avem noroc și de un constructor bun, care să nu ne lase baltă la mijlocul lucrărilor, vom avea o bijuterie de liceu”, a explicat Ponoran. Liceul nu a mai cunoscut o reabilitare masivă nici după 1989, aici fiind executate doar zugrăveli sau igienizări.

Acest articol a fost citit de 343 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.