zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Administrație » Primarul din Zlatna, Silviu Ponoran, se luptă în instanţă pentru finalizarea unui proiect finanţat cu bani europeni

Primarul din Zlatna, Silviu Ponoran, se luptă în instanţă pentru finalizarea unui proiect finanţat cu bani europeni

Publicat în 04.11.2013 la ora 18:10

Primarul oraşului Zlatna, Silviu Ponoran, a declarat că în acest an, plăţile pentru lucrările de “reabilitare şi modernizare străzi în oraşul Zlatna şi localităţile Feneş, Galaţi, Valea Mică, Trâmpoiele” dintr-un proiect cu finanţare europeană, câştigat prin POR, Axa 2, Domeniul major de intervenţie 2.1 au fost blocate timp de trei luni: iunie, iulie şi august din cauza unui control efectuat de Curtea de Conturi. “Au controlat trei luni actele din proiect să verifice unele “suspiciuni de fraudă”. La silviu-ponoran-primar-zlatnafinal, conform expertizei contabile, s-a concluzionat că nu există nicio fraudă”, a declarat primarul Ponoran. Edilul a mai adăugat că în 2012, Primăria Zlatna a câştigat şi un proces la ÎCCJ în care miza era un milion de euro reprezentând o “corecţie financiară” aplicată tot în urma unui audit al Curţii de Conturi. “Este trist că banii aceştia îi va plăti Guvernul României, din bugetul României, nu din fondurile europene pe care le-am câştigat pe proiect. E şi mai trist că românii sunt împotriva românilor, în asemenea controale şi în asemenea procese”, a explicat primarul.
Pe lângă controlul Curţii de Conturi, primarul Silviu Ponoran s-a mai confruntat cu un alt impediment în valorificarea banilor europeni câştigaţi prin proiectul POR, Axa 2, DMI 2.1:”Pentru ca să asfaltăm străzile de pe acest proiect, mai aveam de introdus apa şi canalizarea în Feneş. Ministerul Mediului mi-a dat la începutul anului 2013 o filă de plan de două milioane de lei. Am executat lucrările şi le-am trimis deconturile. S-a întâmplat ceva incredibil: după trei luni de la alocarea filei de plan, aceasta mi-a fost… retrasă iar deconturile mi-au fost returnate la primărie. Eu iar le voi trimite la Ministerul Mediului. Aşa ceva nu mi s-a întâmplat în toată viaţa mea! Nici la Cooperativa de Consum, pe vremea lui Ceauşescu, nu se întâmpla aşa ceva!”, povesteşte Ponoran. Primarul Zlatnei nu dezarmează, deşi proiectul aflat încă în derulare are termen de finalizare 31 decembrie 2013. “Am solicitat Guvernului să prelungească termenul cu încă un an, pentru a putea finaliza canalizările prin localităţile aparţinătoare şi abia apoi să turnăm covorul asfaltic. Dacă rămâne termenul actual, trebui să returnăm toţi banii europeni, pentru că nu ne încadrăm în grafic”, explică Ponoran. Acesta este unul dintre cazurile singulare, când s-a încercat o executare a lucrărilor ca la carte şi în ordinea lor logică, respectiv întâi canalizarea şi apoi asfaltarea. Pentru că, dacă vă aduceţi aminte, mass-media a semnalat destule cazuri în care asfaltul turnat proaspăt a fost răscolit ulterior pentru introducerea canalizării. Şi asta tot din disperarea unor administraţii locale de a se încadra în termene şi a nu pierde sau returna banii europeni alocaţi expres modernizării drumurilor. Şi încă ceva: sunt absolut convinsă că acest caz Zlatna nu este unul singular pentru primăriile din judeţul Alba sau din ţară. Dar, din varii motive (unele dintre “motive” purtând legitimaţii de control, altele doar legitimaţii politice), primarii au preferat să tacă.

Acest articol a fost citit de 737 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.