zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Administrație » Primăria Zlatna intenționează să transforme fosta haldă de steril a Ampelum Zlatna într-un parc de agrement

Primăria Zlatna intenționează să transforme fosta haldă de steril a Ampelum Zlatna într-un parc de agrement

Publicat în 22.11.2017 la ora 21:14

Halda de steril a fostului mare poluator Ampelum Zlatna va fi transformată, pe bani europeni, într-o poveste romană, din plante, rocă şi lemn. Parcul va avea piste de alergare prin povestea romană a vechiului oraş Ampelum, zone pentru fitness, WiFi gratuit şi accesibilizări pentru persoanele cu dizabilităţi.

Primăria Zlatna va depune o cerere de finanţare POR 2014-2020 pentru transformarea vechii halde de deșeuri ecologizate, la intrarea în oraș pe stânga, în satul Podul lui Paul, într-un parc de agrement. Cererea pentru proiectul ”Reconversie funcţională teren şi transformare în Parc Podul lui Paul – oraş Zlatna” va fi depusă prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5.

Consilierii locali au aprobat, recent, în ședință, studiul de fezabilitate pentru investiţia ”Reconversie funcţională teren şi transformare în Parc Podul lui Paul – oraş Zlatna”, precum şi indicatorii tehnico-economici reprezentând valoarea estimativă a investiţiei – faza S.F. Conform analizei efectuate pe teren s-a constatat deprecierea calităţii terenurilor şi a fondului arborescent aferent amplasamentului.

Din punctul de vedere al arhitecturii peisajului urban, acest spaţiu nu îndeplineşte nicio funcţie estetică, socială, utilitară sau simbolistică. Reţeaua de apă, canalizare şi electrică este în imediata vecinătate a amplasamentului.

Proiectul propune o amenajare modernă, marcată de o serie de „poveşti romane” care vor include: o pistă de alergare performantă cu lungime de 400 m, o alee pietonală pavată cu dale din piatră naturală, zone de prezentare şi vizualizare a ”POVEŞTILOR ROMANE” – machete din piatră la scară mică pe o platformă de 4×4 m, care prezintă câte un ansamblu specific oraşului roman (terme, bazilica, amfiteatrul, forumul, locuinţa, templul, etc) astfel încât, prin realizarea întregului parcurs, privitorul va fi familiarizat cu structura și aspectele cotidiene ale unui oraş roman.

Pe lângă machetă se vor prezenta inscripţii pe sticlă şi suport din lemn în acelaşi stil cu anexa funcţională, iluminat arhitectural şi ambiental. Statui celebre din perioada romană vor fi presărate discret în cadrul parcului. Va fi amenajată și o scenă ecologică cu gradene din pământ înierbat. Vor fi amenajate terenuri de fitness în aer liber – street workouf – , fitness junior, fitness persoane cu dizabilităţi. Doritorii vor găsi aici și un spaţiu verde stretching / relaxare, teren de joacă pentru copii, spaţiu verde de relaxare și meditaţie.

Va fi ridicată și o anexă funcţională cuprinzând vestiare, grupuri sanitare, spaţiu tehnic de întreţinere (respectiv CT), un concept modern din lemn cu ziduri înierbate, sticlă şi piatră naturală, un stil ce se va regăsi în toate elementele parcului. De asemenea, anexa va fi dotată cu sisteme solare de preparare și pompe de căldură. Bicicliștii vor avea propriul lor rastel pentru biciclete. Pentru zonele verzi se propune un gazon pentru semiumbră, gazon armat, gazon cu amestec de flori sălbatice tip gazon japonez, respectiv dune înierbate cu gazon, elemente de rocărie şi flori sălbatice. Pentru fondul arborescent şi arbustier se va utiliza material dendrologic de calitate, prin utilizarea speciilor autohtone rezistente la condiţiile climatice specifice.

Parcul va avea cişmele, puncte de încărcare echipamente mobile, puncte de racordare reţele electrice pentru evenimente, reţea WiFi, camere de supraveghere. Totodată, se va realiza un sistem automatizat de irigaţie pentru domenii publice, pentru toate spaţiile verzi ale amplasamentului, inclusiv amplasarea de eventuale rezervoare subterane tampon în incinta amplasamentului. Pe toată suprafața parcului vor fi amplasate elemente de mobilier urban, începând de la bănci, băncuţe, coşuri de gunoi, cişmele, totemuri luminoase (la intrare în parc), panouri media de informare a cetăţenilor.

Costul general maximal al investiției, fără TVA, se ridică la 4.940.288,18 lei. S-a estimat ca durată de realizare a investiţiei 3 ani, iar lucrările propriu-zise să dureze un an și două luni.

Acest articol a fost citit de 799 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Completează termenul lipsă * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.