zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Administrație » Noua Primărie din Zlatna va avea în curtea interioară şi o scenă permanentă, în stil medieval

Noua Primărie din Zlatna va avea în curtea interioară şi o scenă permanentă, în stil medieval

Publicat în 26.08.2014 la ora 11:00

curte primaria ZlatnaLa Zlatna se lucrează în ritm intens la renovarea sediului ce va adăposti primăria din localitate, clădire monument istoric, în care funcţionat în trecut Şcoala Generală şi, în vechime, fosta Bancă Maghiară.

Valoarea lucrărilor este de 22 de miliarde de lei vechi, fără TVA. Investiţia este suportată de la bugetul local. Termenul de finalizare a lucrărilor a fost iulie 2014 dar din cauza resurselor bugetare limitate, termenul a fost amânat până pe 1 decembrie în acest an.  Primarul Zlatnei, Silviu Ponoran, a declarat pentru ziarul Unirea că efortul financiar este major în condiţiile în care bugetul local se formează din taxe şi impozite colectate doar la nivel de 50%, pentru că aici este în vigoare statutul de zonă defavorizată. “Am făcut probele la încălzirea prin pardoseală la etajul întâi pentru ca să fie turnată şapa. În această săptămână vor demara lucrările pentru încălzirea prin pardoseală, la parter”, spune Ponoran. Curtea interioară a fost pavată cu piatră, în stil medieval. Primarul vechiului Ampelum a explicat că aici va fi amenajată şi o scenă permanentă unde săptămânal vor fi organizate concerte de muzică clasică, teatru. “Avem în Zlatna un public dedicat acestui gen de spectacole, de clasă. Tradiţia de iubitori ai artelor s-a păstrat încă printre localnici”, spune Silviu Ponoran. Edilul îşi doreşte să facă din acest nou sediu totodată şi un centru al artelor, un punct de atracţie pentru iubitorii de frumos. Plin de optimism, Ponoran ne-a declarat că intenţionează să mute administraţia locală în acest nou sediu în decembrie acest an.
Lucrările de execuţie la obiectivul de investiţii „Reabilitare, însănătoşire, amenajare şi schimbare de destinaţie clădire Piaţa Unirii, nr. 1, oraş Zlatna” au demarat încă din iunie 2012. Clădirea viitoarei Primării din Zlatna, cu o arhitectură deosebită,  a fost construită la începutul secolului XIX şi a avut de-a lungul anilor mai multe funcţiuni: casă de locuit, şcoală primară, la parter spaţii comerciale. Clădirea are regimul de înălţime D+P+E, iar pentru redarea funcţionalităţii se fac lucrări de  refacere a tencuielilor interioare şi exterioare;  refacerea finisajelor exterioare cu tencuieli decorative; refacerea finisajelor interioare cu vopseli lavabile la pereţi şi fainţă până la nivelul tavanului la grupurile sanitare, se înlocuiesc pardoselile existente din mozaic şi parchet cu pardoseli din marmură, gresie antiderapantă, parchet triplustratificat de trafic intens şi parchet din lemn masiv din stejar. La exterior a fost înlocuită învelitoarea din tiglă ceramică de tip solzi şi jgheaburile şi burlanele din tablă zincată, iar  elementele arhitecturale au fost refăcute şi aduse la starea iniţială.
După terminarea lucrărilor clădirea va avea funcţiunea de primărie, la etaj şi parter, cu spaţii comerciale la parter şi adăpost protecţie civilă la demisol unde a fost amenajat un adăpost antiatomic.

Acest articol a fost citit de 513 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *