zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Administrație » Negocierile din 2008 ale Ministerului Sănătăţii cu sindicaliştii riscă să golească visteria Primăriei Zlatna de 400.000 de lei

Negocierile din 2008 ale Ministerului Sănătăţii cu sindicaliştii riscă să golească visteria Primăriei Zlatna de 400.000 de lei

Publicat în 17.01.2015 la ora 12:01

primaria-oras-zlatnaPe lângă greutăţile financiare cu care se confruntă – cauzate de bugetul local mic şi de resursele bugetare guvernamentale care vin cu ţârâita de la Bucureşti – Primăria Zlatna mai are de rezolvat acum o problemă moştenită din 2010, când spitalele au trecut în administrare locală sau judeţeană.

După preluare, Primăria Zlatna a rămas doar cu problemele generate de aceasta  deoarece, în 2011, spitalul din oraş s-a închis. Potrivit spuselor primarului Silviu Ponoran, la preluarea spitalului, în 2010, prin hotărâre de consiliu local, s-a precizat în mod expres că nu vor fi preluate şi obligaţiile financiare negociate în perioada 2008-2009 de liderii de sindicat din sănătate şi ministrul de atunci, Eugen Nicolăescu, care ar fi împovărat bugetul local cu circa 4 miliarde de lei vechi, la valoarea de acum circa 400.000 de lei. „Ne-am asumat atunci preluarea şi cheltuielile legate de salarizare, dar nu şi sporurile la care s-a obligat Ministerul Sănătăţii, ca să scape de protestele sindicaliştilor. Ca să şi le recupereze, managerii spitalelor ar fi trebuit să solicite aceste suplimentări financiare de la cel care le-a promis, respectiv de la Ministerul Sănătăţii”, explică Ponoran. Pentru a-şi recupera drepturile salariale, cei aproximativ 35 de angajaţi ai fostului spital din Zlatna au acţionat în judecată Consiliul Local Zlatna. Au câştigat pe linie la Tribunal, iar la recursul de la Curtea de Apel Alba Iulia au câştigat doar 10 petenţi. „Cei 10 au cerut au cerut executarea sentinţei îndreptată împotriva Consiliului Local Zlatna. Pentru că CL Zlatna nu era o entitate cu buget propriu, executarea s-a făcut asupra Unităţii Administrativ Teritoriale Zlatna. La finele anului trecut, finanţele ne-au pus poprire pe conturi şi au fost extraşi 20.000 de lei. În decembrie au ridicat poprirea să ne putem încheia anul”, a explicat Ponoran. Primarul Zlatnei a explicat că, deşi situaţia este penibilă, fiind vorba de personal medical din Zlatna, cunoscuţi, nu a abandonat lupta: primăria a schimbat avocatul şi a solicitat să se facă plângeri penale împotriva celor care au câştigat deja procesul la Curtea de Apel. „Au fost negociate nişte sporuri foarte mari – o asistentă ajungea şi la 30 de milioane. Să-i plătească cei care au fost de acord cu aceasta. Eu de ce nu-mi permit să le acord asemenea sporuri bugetarilor din primărie?”,  comentează situaţia primarul.
Deşi situaţia financiară a administraţiei din Zlatna nu e foarte roz, după cum se observă şi mai sus, primarul Ponoran vrea să reactiveze o hotărâre de consiliu local dată încă din noiembrie 2012: proiectul de redeschidere a Spitalului de Boli Cronice din oraş, a cărui activitate a fost sistată în 1 aprilie 2011 prin hotărâre de guvern, pe fondul reducerilor de cheltuieli bugetare. Potrivit declaraţiilor primarului Silviu Ponoran, acesta va funcţiona ca secţie externă a Spitalului Judeţean Alba, cu o capacitate de maxim 15 paturi. Funcţionarea spitalului la Zlatna este necesară, potrivit declaraţiilor primarului, atât din punct de vedere social, cât şi al incidenţei bolilor profesionale în zonă: din cauza activităţii tradiţionale de exploatare a minereului din trecut foarte mulţi cetăţeni sunt bolnavi de silicoză. „Vrem să redeschidem acest spital de boli cronice ca secţie externă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia. Îl vom amenaja în fostul sediu al Exploatării Miniere Zlatna, pe care l-a cumpărat primăria acum cîţiva ani. Îl vom face aici pentru că nu mai trebuie să amenajăm şi un lift pentru bolnavi, ce ar fi fost necesar în vechiul spital, lift care ne-ar costa probabil cât toată renovarea”, explică Ponoran. Secţia externă ar putea fi amenajată deoarece anul acesta, conform bugetului de stat pe 2015, UAT Zlatna va primi de la Guvern suma de 3.527.000 de lei. În vechiul spital din Zlatna mai funcţionează acum un centru de permanenţă şi un cabinet de radiologie-ecografie.

Acest articol a fost citit de 191 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.