zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Actualitate » Mistreţii – pericol agricol de proporţii, în Zlatna

Mistreţii – pericol agricol de proporţii, în Zlatna

Publicat în 04.04.2015 la ora 12:00

mistreUn număr de 31 de locuitori din Cartierul „Valea Morilor” (oraşul Zlatna) ne-au semnalat, în numele întregii comunităţi pe care o reprezintă, situaţia extrem de neplăcută cu care se confruntă de mai mulţi ani.

Ea constă în aceea că porcii mistreţi (al căror număr a crescut îngrijorător de la o vreme încoace) le provoacă pagube considerabile în culturile agricole şi le distrug proprietăţile, cu precădere primăvara şi toamna. Dacă în anii precedenţi le erau afectate (parţial sau integral) doar culturile de porumb şi cartofi, în ultimele 6 luni le sunt distruse, în plus, fâneţele şi lucerna. În arealul Zlatnei şomajul înregistrează cote foarte mari, ceea ce i-a determinat pe majoritatea celor din zonă să recurgă la creşterea animalelor şi cultivarea terenurilor agricole spre a-şi putea asigura traiul. Porcii mistreţi, prin acţiunile lor repetate, au distrus în acest început de primăvară peste jumătate din fâneţe, fapt ce-i pune pe oameni într-o situaţie disperată – aceea de a nu putea recolta ceea ce au cultivat spre a-şi hrăni bovinele şi ovinele.

În opinia celor afectaţi de această problemă gravă, sporirea alarmantă a efectivelor de mistreţi a scăpat de sub controlul vânătorilor care gestionează fondul cu pricina. Acţiunile de reducere a numărului mistreţilor ori cel puţin de îndepărtare a lor de terenurile agricole sunt ca şi inexistente, iar simpla preocupare în acest sens a paznicului de vânătoare e ineficientă. Oamenii cunosc faptul că legea le interzice vătămarea în orice fel a mistreţilor în timpul acţiunilor de izgonire a lor de pe terenurile cultivate sau de simplă supraveghere a acestora contra înrăiţilor prădători. Situaţia disperată în care se află îi obligă, însă, în lipsa unei reacţii adecvate a autorităţilor, să se gândească la acţiuni radicale, prin care să stopeze fenomenul alarmant cu care se confruntă. De la ferestrele locuinţelor ei văd în fiecare zi acelaşi spectacol, aparent interesant, dar tragic în realitate – cel prin care turmele de mistreţi le distrug culturile, chiar şi pe cele aflate în curtea ori grădina caselor. Situaţia anterior prezentată este identică şi în cazul locuitorilor din Feneş (aparţinători tot de Zlatna), ca de altfel în toată zona aferentă Văii Ampoiului. Prin intermediul acestor rânduri, oamenii zonei afectate de „invazia mistreţilor” fac apel la autorităţi – Ministerul Apelor, Pădurilor şi Mediului, Primăria Zlatna, Instituţia Prefectului Alba, A.J.V.P.S. Alba, ITRSV Cluj, parlamentarii Albei – să ia măsuri urgente şi adecvate, în virtutea competenţelor pe care le au, pentru ca viaţa lor să revină la standarde normale!

Ioan Adrian POPA

Acest articol a fost citit de 212 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.