zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Actualitate » Membrii Trascău Corp Zlatna au reluat activitatea de remarcare şi întreţinere a traseelor turistice

Membrii Trascău Corp Zlatna au reluat activitatea de remarcare şi întreţinere a traseelor turistice

Publicat în 06.06.2017 la ora 22:39

În minivacanţa de Rusalii, potecătorii au reuşit să remarcheze 14,4 km, BR (banda roşie), între Pasul Bucium (Dealul Mare) şi Pasul Buces şi  încă 8,2 km marcaj nou, BR (banda roşie), între Pasul Buces şi Vf. Chiuzu (1023 m altitudine), în 3 zile de lucru efectiv!

“O acţiune marca Potecătorii, prin Trascău Corp Zlatna şi Ecouri Verzi! Peste 30 km de traseu turistic refăcut sau realizat de nou, un traseu cu un peisaj impresionant, imagini spectaculoase plus o combinaţie de fag, mesteacăn, brad, molid şi larice, jnepenis şi ienupar! Un altfel sau acelaşi Apuseni, mereu acelaşi şi mereu surprinzător! Aniversări, nopţi în cort, oboseală fericită! O echipă de vopsitori, o echipă suport tehnic, prieteni!”, descrie Adrian Puiuleţ acţiunea întreprinsă.

Asociaţia de Turism şi Ecologie TRASCĂU CORP s-a constituit în anul 2001, la iniţiativa a 11 tineri din oraşul Zlatna.

Activitatea asociaţiei se desfăşoară pe două mari direcţii: turism montan şi protecţia mediului, iar în prezent acordă o atenţie deosebită ariilor protejate.

Acţiunile de turism montan au început timid cu o acţiune de marcare a traseului Zlatna – Vârful Dâmbău. Însă pe măsura trecerii timpului, ele s-au diversificat, pe lângă marcaje s-a trecut la deschiderea de zone de alpinism şi escaladă, tabere de cartare şi explorare peşteri, ture alpine în munţi, tabere de ecologizări în arii protejate, activităţi de impulsionare a turismului prin dezvoltare durabilă.

Toate aceste acţiuni au culminat cu organizarea în anul 2003 a primei ediţii a Cupei TRASCĂU în Cheile Caprei, Cupă care acum se organizează anual. S-a urmărit atragerea cât mai multor tineri, copii, elevi şi studenţi în acţiunile montane, pentru a le dezvolta iubirea de frumos, de natură şi mai ales de munte.

“Credem că contribuţia noastră, împreună cu a celorlalte organizaţii neguvernamentale, a persoanelor particulare, va fi decisivă pentru a stopa distrugerea ecosistemului, pentru a oprii decimarea constantă a frumuseţilor acestei ţări”, spun membrii asociaţiei.

În anul 2004, Asociaţia a luat în custodie 7 arii protejate din zona Zlatna: Cheile Caprei, Piatra Bulbuci, Calcarele de la Valea Mică, Cheile Cibului, Cheile Glodului, Poiana cu Narcise de la Negrileasa, Calcarele de la Ampoiţa). În prezent , din cauza constituirii siturilor Natura 2000, care s-au suprapus peste anumite arii protejate, TRASCĂU CORP  mai are în custodie 4 arii protejate: Piatra Bulbuci, Calcarele de la Valea Mică, Detunata Goală şi Calcarele de la Ampoiţa.

FOTO: Adrian Puiuleţ

Acest articol a fost citit de 41 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.