zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Actualitate » „Marele canion” a apărut pe drumul dintre Zlatna și Trâmpoiele!

„Marele canion” a apărut pe drumul dintre Zlatna și Trâmpoiele!

Publicat în 29.03.2019 la ora 10:00

Modernizat cam acum 5 ani, adică transformat dintr-un drum de pământ și piatră în șosea pe o bandă și jumătate, drumul care urcă de la Zlatna în satul aparținător Trâmpoiele a început să se crape, exact pe mijloc, pe linia de demarcație a benzilor.

Crăpătura a apărut prin ianuarie și infiltrațiile provocate de zăpada topită au făcut-o să se deschidă, ca un canion. Primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran a declarat că: Pe același tronson unde a apărut acum fisura au fost efectuate lucrări de consolidare, după recepția drumului, cât acesta era în garanție. Atunci au săpat patru metri adâncime. Însemnă că falia s-a adâncit. Când au apărut primele fisuri, am pus martori să urmărim dacă falia se adâncește și se lățește. Am căutat soluții și s-a ajuns la concluzia că trebuie efectuate foraje la mare adâncime, pentru a se verifica stabilitatea solului. Din păcate, forajele trebuie făcute prin grădina unui cetățean și mai avem de negociat cu acesta.

Primarul Zlatnei a explicat că traseul pe care se despică șoseaua acum nu face parte din vechiul traseu de pământ al drumului care urca spre Trâmpoiele ci a fost tăiat cu buldoexcavatorul, din deal. S-a încercat scurtarea drumului și evitarea mai multor curbe periculoase. Dealul ”fuge” acum exact pe porțiunea unde a fost tăiat drum cu buldoexcavatorul. Drumul nu a fost consolidat pe toată lungimea lui ci doar acolo unde proiectantul, în urma studiilor geodezice, a considerat că este pericol de alunecare. Dar, natura lucrează în permanență și nu ține cont de planurile oamenilor așa că viiturile și-au găsit alte căi de a ajunge la șes. În drumul lor au ”înmuiat” dealul și au creat la ”canionul” din mijlocul șoselei.

Drumul până la Trâmpoiele a fost reabilitat prin proiectul de “Modernizare drum exploatare agricolă Şesuri”, depus pe Măsura 411 -125, prin GAL Valea Ampoiului, Valea Mureșului. Consiliul local şi-a asumat angajamentul de a suporta cheltuielile de întreţinere sau reparare a investiţiei pe toată durata de funcţionare a acesteia şi, după caz, cofinanţarea investiţiei. Drumul de 1,505 km a fost reabilitat cu o finanțare de 776.529 de lei.

Acest articol a fost citit de 148 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.