zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Liceul „Corneliu Medrea” din Zlatna a ratat a doua oară finanţarea internă şi externă pentru lucrările de reabilitare

Liceul „Corneliu Medrea” din Zlatna a ratat a doua oară finanţarea internă şi externă pentru lucrările de reabilitare

Publicat în 24.09.2016 la ora 11:00

liceul-corneliu-mederea-zlatna-2016Complexul Liceal ”Corneliu Medrea” din Zlatna a intrat în anul școlar 2016-2017 așa cum a fost ridicat acum 122 de ani, după ce Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a sărit de la finanțare, din nou, proiectul de reabilitare capitală elaborat de primăria din localitate.

Neobosiți și fără să dezarmeze, consilierii din Zlatna au aprobat din nou, în cea mai recentă ședință de consiliu local, indicatorii tehnico – economici ai proiectului ”Reabilitare Complex Liceal Corneliu Medrea Zlatna”. Conform evaluărilor specialiștilor, liceul are nevoie urgentă de reparații ale tencuielilor, acoperișului pe 538 mp, înlocuirea tâmplăriei la uși și la ferestre, înlocuirea pardoselilor pe o suprafață de 1.132 mp. În plus, este necesară extinderea sălii de sport. Sunt absolut necesare lucrări de intervenție asupra instalaţiilor electrice, sanitare, stingere incendiu, termice, ventilare – desfumare, branşamente, ventilaţie, hidranţi. Lucrările se pot întinde și pe durata a doi ani. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 13.949.104,24 lei, inclusiv TVA. Demersurile primăriei și a CL Zlatna durează de mai bine de doi ani, încercându-se în permanență atragerea de fonduri, fie guvernamentale, fie europene, pentru reabilitarea acestei instituții de învățământ seculare. Primarul Silviu Ponoran a declarat pentru Ziarul ”Unirea” că proiectul de reabilitare a ratat finanțările de anul trecut, iar anul acesta a bătut des drumurile spre București pentru o nouă încercare de obținere a unei finanțări, din partea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. ”Am încercat să obținem o finanțare prin Banca Mondială, dar nu am reușit”, a explicat Ponoran. ”Acum că am terminat sediul primăriei, trebuie să ne ocupăm de finalizarea celorlalte obiective importante: sediul liceului, cel al casei de cultură și a căminului cultural din Valea Mică, ultimele două prin Compania Națională de Investiții. Ne-am făcut calculele și am constatat că nu vom reuși să le facem doar din bugetul local, așa că am plecat din nou cu proiectele, la București”, explică Ponoran. Liceul ”Corneliu Medrea” a fost ridicat între anii 1894 – 1895 și a funcționat inițial ca Şcoală de Arte şi Meserii. Nu a cunoscut o reparație capitală niciodată de la înființarea sa, poate doar distrugere, pe vremea regimului comunist, când elementele sculpturale originale au fost rase de pe fațada clădirii. ”Unii își mai amintesc de leii frumoși, sculptați din piatră, care străjuiau intrarea în clădirea școlii de arte și meserii. Proiectul de renovare prevede și reîntoarcerea acelor lei sculptați, la locul lor, precum și alte elemente artistice de detaliu, exact reconstruite după o veche poză, de arhivă, a liceului”, spune Ponoran.
Faima Şcolii de Arte şi Meserii la Zlatna (actualul liceu) l-a determinat pe talentatul tânăr Cornel Medrea, viitor sculptor de renume, ca din anul 1905, să frecventeze această instituție. Şcoala de Arte şi Meserii din Zlatna avea durata de 4 ani, cu învăţământ teoretic şi instruire practică şi pregătea tineri pentru două specialităţi: maiştri cioplitori în piatră şi şlefuitori (tocitori) în piatră.  Importanţa şi valoarea acestei şcoli a fost dată de către pregătirea profesorilor şi a maiştrilor instructori, precum şi a materiilor prevăzute în programul şcolar: aritmetica, geometria plană şi în spaţiu, desen liber, desen de specialitate, desen scris, caligrafie, curs de modelaj, tehnologia industriei pietrei, studiul construcţiilor, chimia, contabilitate şi devize, igienă şi limba maghiară.
Din păcate, finanțarea intervențiilor capitale asupra acestui liceu, vechi de 122 de ani, nu se regăsește în lista din acest an a alocărilor MDRAP. Silviu Ponoran însă nu dezarmează și spune că așteaptă rezultatul rectificărilor bugetare din a doua parte a anului, poate-poate, prin minister se ia în calcul și supraviețuirea acestui celebru liceu de la porțile Apusenilor…

Nicoleta IDITA – TOMUȚA

Acest articol a fost citit de 365 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.