zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Știri din zonă » La Ampoiţa, tradiţia continuă, dar fără prea mulţi ampoiţeni „în RAI”

La Ampoiţa, tradiţia continuă, dar fără prea mulţi ampoiţeni „în RAI”

Publicat în 16.06.2014 la ora 12:00

Lunea trecută, în satul Ampoiţa (pe dealul deasupra satului  Dostior), a avut loc vechea şi sugestiva sărbătoare – “Ieşirea în Rai”.

ampoita traditii

Sărbătoarea organizată de către Primăria şi Consiliul Local al comunei Meteş s-a ţinut în deal (în locul unde se ţinea pe vremuri), după mai bine de 12 ani şi s-a bucurat de o bună participare deoarece a adunat peste 350 de oameni din toate satele comunei Meteş şi nu numai. Atmosfera acestei sărbători a fost întreţinută de către solişti de muzică populară precum: Dina Vărărean, Ghiţă Groza, Viorel şi Claudia Ştef, Gligor Miclea, Răzvan Popa, Ionuţ Alexa. Alături de participanţii la sărbătoare au ieşit „în RAI” şi preşedintele Consiliului Judeţean Alba – Ion Dumitrel, primarul comunei Meteş -Traian Nicolae Ursaleş, viceprimarul comunei Metes – Nicolae Hărăguş, precum şi consilierii locali: Ioan Man (cel care împreună cu primarul Ursaleş au fost organizatorii principali ai acestei manifestări), Nicolae Gavrilă şi Petru Băcilă. De neînţeles a fost faptul că, din cauza orgoliilor politice, la această sărbătoare nu a vrut să cânte Grupul folcloric “Ampoiceana”, deşi a fost trecut pe afiş. Acest refuz  nu a fost decât o „bilă neagră” pentru cei care au influenţat membrii acestui grup să nu cânte la ei în sat, doar pentru că aici era şi primarul care este de o altă culoare politică decât PSD (de menţionat că majoritatea sătenilor din Ampoiţa sunt pesedişti). O palmă şi mai mare pentru aceşti pesedişti a fost faptul că “în Rai” a fost şi preşedintele executiv al PSD Alba – Ioan Florea, care nu a găsit astfel niciun pesedist la această sărbătoare, motiv pentru care a şi plecat. Cu toate aceste mici neplăceri create de către unii ampoiţeni care, după cum se vede, nu au pic de respect faţă de tradiţiile lor, sărbătoarea “Ieşirea în RAI” a fost un real succes, iar ampoiţenii care au urcat în deal i-au mulţumit primarului Traian Nicolae Ursaleş pentru că le-a organizat, după 12 ani, această sărbătoare veche, în locul unde se ţinea din moşi – stramoşi, rugându-l să o ducă mai departe.
Întrebat fiind despre motivul pentru care grupul „Ampoiceana” nu a cântat la această sărbătoare, primarul comunei Meteş, Nicolae Ursaleş, ne-a declarat: „În anii în care Primăria nu s-a implicat în organizarea acestei sărbători, am fost criticat de către ampoiţeni că nu mă implic, iar acum, că am organizat o astfel de manifestare minunată, am fost boicotat de către aceiaşi oameni, care ştiu doar să vorbească pe la colţuri, fără a avea curajul unei confruntări faţă în faţă. Chiar dacă majoritatea ampoiţenilor nu mă iubesc, eu mi-am făcut datoria faţă de tradiţiile lor şi faţă de cei 101 ampoiţeni care m-au votat la alegerile din 2012, care au fost alături de mine şi la această sărbătoare. Faptul că membrii grupului
„Ampoiceana” au refuzat să cânte la ei în sat nu înseamnă altceva decât un dispreţ total faţă de tradiţiile şi de trecutul lor istoric, deoarece sărbătoarea este a satului şi nu a lui Ursaleş sau a PDL. Ruşinea este de partea celor care nu ştiu să lase orgoliile la o parte, motiv pentru care majoritatea ampoiţenilor prezenţi la sărbătoare au taxat acest dispreţ al grupului „Ampoiceana” faţă de tradiţiile şi de trecutul lor frumos, de altfel. Eu, în calitate de primar, respect opţiunea fiecăruia şi pot să-i asigur că îl voi respecta în continuare pe fiecare cetăţean al comunei în parte, fără a răspunde atacurilor rău-voitoare venite din partea unora sau altora” – a ţinut să precizeze primarul  Ursaleş.

Acest articol a fost citit de 431 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.