zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Știri din zonă » IPS Irineu a fost prezent de „Buna Vestire” la hramul Mănăstirii Pătrângeni

IPS Irineu a fost prezent de „Buna Vestire” la hramul Mănăstirii Pătrângeni

Publicat în 25.03.2019 la ora 18:45

Chiar în ziua Praznicului Bunei Vestiri, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Mănăstirea „Buna Vestire” de la Pătrângeni, protopopiatul Alba Iulia.

Cu prilejul hramului acestei vetre monahale, Ierarhul nostru, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Litughie a Sfântului Ioan Gură de Aur unită cu Vecernia și a rostit cuvântul de învățătură. În cadrul slujbei, la momentele rânduite, diaconul Ioan Nistor a fost hirotonit preot pe seama parohiei Straja, protopopiatul Alba Iulia, iar tânărul Ovidiu Capătă Belean a fost hirotonit diacon.

În cuvântul adresat celor prezenți, Părintele Arhiepiscop Irineu a spus: „Noi, creștinii, ne socotim privilegiați, pentru că Maica lui Hristos-Dumnezeu este și Maica noastră, a pământenilor, o mamă bună și generoasă, eternă și universală. Ea este cea mai puternică în săvârșirea minunilor, în transmiterea darurilor și în protejarea noastră sub cinstitul ei acoperământ, acel văl de apărare care ocrotește întreaga creație. Să fim încredințați că în aceste momente Stăpâna cerească ne vede, ne aude și adună în mâinile ei delicate și frumoase suspinele și rugăciunile noastre ca să le ducă la Fiul ei biruitor și Dumnezeul nostru. Ea este mereu gata să aline durerile noastre, să vindece neputințele noastre, să șteargă lacrimile noastre și să ne izbăvească de toată suferința, amărăciunea și necazul. Din acest motiv, noi trebuie să fim recunoscători pentru ocrotirea maternă a celei plină de har și să ne apropiem de ea cu încredere fiască, zicându-i cu poetul creștin: «Plecăciune ție, Maică și Fecioară / Cu slăvitul înger îți cântăm și noi / ‘Nalță către Fiul rugă ne-ncetată / Pentru mântuirea noastră din nevoi»”.

Mănăstirea „Buna Vestire” de la Pătrângeni este așezată pe o străveche vatră monahală a cărei atestare documentară este datată în secolul al XVIII-lea. Din această perioadă, sunt cunoscuți cu numele monahii Efrem și Teodosie, viețuitori ai acestui așezământ, care s-au numărat printre cei care au luat parte la soborul de clerici și mireni de la Zlatna din august 1760, adunare convocată de Cuviosul Sofronie de la Cioara. Piatra de temelie a actualei biserici cu hramul „Buna Vestire” a fost așezată în anul 1993, locașul fiind ocrotit de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Obștea Mănăstirii „Buna Vestire” de la Pătrângeni se află sub oblăduirea maicii starețe Stavrofora Emiliana Mardare.

sursa: reintregirea.ro

Acest articol a fost citit de 363 ori

Un Comentariu la IPS Irineu a fost prezent de „Buna Vestire” la hramul Mănăstirii Pătrângeni

  1. Anda Popa Răspunde

    25.03.2019 la 19:26

    Buna!Ma poate ajuta si pe mine cineva cu numele preotilor care au fost prezenti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.