zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Știri din zonă » În anul 2013, primăria Meteş a reuşit să funcţioneze cu doar 16 la sută din bugetul local

În anul 2013, primăria Meteş a reuşit să funcţioneze cu doar 16 la sută din bugetul local

Publicat în 12.01.2014 la ora 12:00
  • Interviu cu dl. Traian Nicolae URSALEŞ, primarul localităţii

Traian Ursales primar Metes– Domnule primar, am văzut, la intrare în biroul dumneavoastră, un raport de activitate pe anul 2013, un lucru aş spune inedit şi bun în acelaşi timp. Spuneţi-ne cum v-a venit această idee?
– În primul rând cred că acest raport este un exerciţiu al democraţiei, al răspunderii mele ca primar în faţa cetăţenilor care m-au ales. De aceea, mi-am făcut acest obicei ca, la sfârşitul fiecărui an, să fac un rezumat al activităţii mele de edil şef pe anul în curs, activitate pe care o prezint în ultima şedinţă a consiliului local, aşa cum am făcut şi în acest an, şi pe care apoi îl afişez la loc de cinste în holul primăriei, pentru ca toţi cei interesaţi să-l poată studia. Este, aşadar, un fel de bilanţ anual al primarului, care este bine să fie cunoscut de către toţi cetăţenii comunei Meteş. Şi el dă roade deoarece, după ce îl studiază, mulţi dintre cetăţeni vin cu unele observaţii şi propuneri noi pentru activitatea de viitor.
– Ţinând cont de faptul că acest raport are vreo 30 de pagini, vă rog pe dumneavoastră să faceţi un rezumat al acestuia şi să enumeraţi cele mai importante realizări la nivelul anului 2013.
– Pot să vă spun că şi anul 2013 a fost unul foarte bun pentru noi deoarece s-au realizat foarte multe lucruri în comună. Aş enumera câteva dintre ele: finalizarea asfaltării drumului DC 68 Lunca Ampoiţei – Lunca Meteşului, investiţie începută încă din anul 2009 şi finalizată în 2013; finalizarea introducerii apei potabile în satele Presaca Ampoiului, Poiana Ampoiului şi Văleni, precum şi realizarea a circa 100 de racorduri la apă în satele Presaca Ampoiului şi Văleni; asfaltarea a 1,13 km de drum comunal în satul Văleni; continuarea lucrărilor la construirea noului cămin cultural din Tăuţi; începerea a două  mari investiţii pentru comuna Meteş: introducerea apei potabile în satul Tăuţi (lucrare derulată prin Consiliul Judeţean Alba) şi asfaltarea a 8,5 km de drumuri comunale în satele Presaca Ampoiului, Poiana Ampoiului şi Meteş, lucrare a cărei valoare este de 4.800.000 de lei şi care este susţinută de bugetul local al comunei Meteş. De asemenea, în anul 2013, au fost deschişi cu buldozerul peste 30 de kilometri de drumuri vicinale în satele Meteş, Presaca Ampoiului, Poiana Ampoiului, Lunca Meteşului, Isca şi Ampoiţa. Trebuie menţionat faptul că deschiderea acestor drumuri le face viaţa mult mai uşoară locuitorilor acestor sate, întrucât pot merge cu tractoarele sau cu căruţele după recolta de pe câmp.
– Destul de multe realizări, într-un an. Cum aţi reuşit?
– Printr-o bună gospodărire a banului public, prin repartizarea bugetului comunei Meteş, pe anul 2013, în proporţie de 84 la sută către investiţii şi reducerea cheltuielilor curente şi de personal la doar 16 la sută din buget.
– Cum poate funcţiona o primărie cu doar 16 la sută din buget, deoarece pare aproape incredibil?
-Ţinând cont de faptul că în comuna Meteş mai sunt multe de făcut, am propus consiliului local un buget îndreptat cu preponderenţă către investiţii, iar la capitolul cheltuieli curente ne-am limitat la o funcţionare pe linie de avarie, astfel că, la capitolul cheltuieli de personal, ne-am încadrat în suma de 300.000 de lei pe tot anul 2013, ţinând cont de faptul că avem doar 10 angajaţi. Trebuie remarcată activitatea întregului personal din primărie, angajaţi care, deşi au salarii foarte mici, au ştiut să-şi facă treaba aşa cum se cuvine, făcând astfel viaţa mai uşoară cetăţenilor comunei, motiv pentru care vreau să le mulţumesc public, atât lor cât şi consilierilor locali, şi mai ales viceprimarului Nicolae Hărăguş, pentru buna colaborare pe care am
avut-o în anul 2013.
– Am observat că, în ultimul an, aţi renunţat la activităţile culturale şi sportive, activităţi care v-au făcut remarcat încă de la începutul primului mandat. Care este motivul?
– Nu neapărat am renunţat, dar eu consider că atâta timp cât în comună nu există infrastructură, nu sunt drumuri, nu este apă potabilă, trebuie să te axezi pe aceste deficienţe, după care încununarea acestora să fie făcută prin activităţi culturale, care de altfel îmi sunt foarte dragi. În anul 2013, nu am pus niciun ban pentru activităţi culturale, deoarece, altfel, nu puteam să mai avem 84 la sută din buget pentru investiţii. Nu trebuie uitat că în cei 5 ani de când am luat frâiele comunei Meteş s-au înregistrat realizări importante din punct de vedere al infrastructurii locale, ţinând cont de faptul că, în 2008, erau 4 kilometri de drum asfaltat, acum sunt circa 14 kilometri, în 2008 nu era niciun  kilometru de reţea de apă potabilă, acum sunt circa 20 de kilometri de reţea de apă; în 2008 – iluminatul public era format din circa 40 de becuri, acum sunt peste 450 de becuri. De asemenea, am pus la punct toate şcolile din comună şi căminele culturale, am amenajat circa 20 de kilometri de drumuri comunale şi am redeschis circa 30 de kilometri de drumuri vicinale (agricole) şi multe altele. În ceea ce priveşte activităţile culturale şi sportive de care spuneaţi, îmi doresc ca bugetul anului 2014 să ne permită să le reluăm, pentru că cetăţenii comunei Meteş îşi doresc să mai şi petreacă câte un pic, măcar o dată pe an.
– Ce vă mai propuneţi să faceţi în anul 2014?
– În anul 2014, îmi doresc să continuăm lucrările la construcţia căminului cultural din Tăuţi, să finalizăm asfaltarea drumului comunal Văleni – Poiana Ampoiului, să asfaltăm 3,4 kilometri de drum comunal în Presaca Ampoiului şi 2,2 kilometri de drumuri comunale în satul Poiana Ampoiului, drumuri care fac obiectul investiţiei “Modernizare infrastructură rutieră în comuna Meteş”. De asemenea, am semnat un contract de finanţare cu APDRP, prin care ne-am angajat să schimbăm destinaţia fostei şcoli din satul Văleni în cămin cultural, investiţie la care trebuie să contribuim cu suma de 290.000 de lei, partea noastră de cofinanţare. Am dori, totodată, dacă se va putea, ca în acest an să dotăm comuna cu camere de supraveghere video şi, dacă vom primi banii necesari, ne vom apuca de construirea unui nou sediu de primărie. Tot în anul 2014, sper ca locuitorii satului Tăuţi să aibă apă potabilă la robinete, ţinând cont de faptul că, în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei “Apa Alba”, a fost aprobată o sumă de circa 700.000 de lei pentru această investiţie.
– Fiindcă veni vorba de satul Tăuţi, sunt unele voci ale localnicilor care spun că aţi investit o sumă enormă în căminul cultural de aici, în timp ce străzile din sat nu sunt încă asfaltate, nu există canalizare, iar apa potabilă de-abia acum se introduce. Ce le răspundeţi acestora?
– Un lucru este clar. Oamenii din sat şi-au dorit un cămin cultural. Admit acum că, împreună cu consilierii locali, am greşit atunci când am acceptat proiectantului un proiect de asemenea dimensiuni. Acum realizăm şi noi că este totuşi prea mare, astfel că vom încerca în perioada ce urmează, după finalizarea lucrărilor ce mai sunt de executat, să realizăm un parteneriat public-privat pentru darea în folosinţă a acestuia. Pe această cale chiar îi invit pe cei interesaţi să contacteze Primăria Meteş în vederea negocierii încheierii unui parteneriat care să fie în beneficiul tuturor. Atât al sătenilor, care să poată organiza aici pe viitor diverse evenimente importante de familie (nunţi, botezuri, onomastici etc.), cât şi alte activităţi pe care le va dori cel ce va veni în parteneriat pentru a realiza şi acesta un câştig, plus chiar să fie realizate şi unele fonduri băneşti suplimentare care să intre la bugetul comunei.
– Ce vă mai doriţi de la anul 2014?
– Îmi doresc în primul rând sănătate, mie şi familiei mele, precum şi tuturor locuitorilor comunei Meteş. Îmi doresc putere de muncă, pentru a putea să-mi duc la bun sfârşit cât mai multe dintre cele propuse, deoarece locuitorii comunei aşteaptă multe de la mine, ţinând cont de faptul că i-am obişnuit cu realizări însemnate în fiecare an. Îmi doresc ca Guvernul României să se ţină de cuvânt şi să ne dea banii promişi, precum şi să aprobe legea cu prima întabulare gratis, deoarece acest lucru ar fi extraordinar, întrucât majoritatea oamenilor nu sunt întabulaţi pe terenuri. Îmi doresc ca anul 2014 să constituie începutul pentru atragerea unor investitori în comuna Meteş. De asemenea, îmi doresc să am cel puţin aceeaşi colaborare cu cetăţenii comunei, ca şi până acum.
–  Doriţi să transmiteţi şi câteva gânduri la început de an?
– În primul rând, vreau să transmit tuturor cetăţenilor comunei Meteş, celor 10 angajaţi din primărie şi tuturor celor 11 consilieri locali multă sănătate, împlinirea tuturor dorinţelor şi un sincer “La Mulţi Ani”, să fie în continuare alături de mine pentru a putea finaliza ceea ce am început împreună. De asemenea, vreau să le cer scuze public celor care poate i-am supărat cu ceva, dar îi asigur pe că nu a fost intenţionat. Ştiti şi dumneavostră că atunci când te implici să faci ceva bun pentru comunitate, mai şi greşeşti, şi nu poţi să-i mulţumeşti întotdeauna pe toţi.
– Domnule primar, vă urez multă sănătate şi spor la muncă în noul an. Fie ca în acest an să reuşiţi să îndepliniţi încă multe dintre doleanţele cetăţenilor comunei Meteş.
– Vă mulţumesc şi sper ca bunul Dumnezeu să ne ajute să ne ducem la bun sfârşit toate cele propuse.

Acest articol a fost citit de 492 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.