zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Actualitate » Firmă din Zlatna acuzată ca ar fi furnizat materiale pentru bombele confecționate de combatanții ISIS

Firmă din Zlatna acuzată ca ar fi furnizat materiale pentru bombele confecționate de combatanții ISIS

Publicat în 25.02.2016 la ora 23:10

combatanti-isisCompanii din 20 de țări, printre care si Romania, sunt implicate in lantul de aprovizionare cu componente care ajung în explozibilii confecționați de co,mbatanții ISIS, releva un studiu publicat astăzi.

Pasta de aluminiu produsă de Alba Aluminiu şi care potrivit unui raport finanţat de UE a fost utilizată la producţia de bombe de către Stat Islamic (SI) are un preţ de 3 euro/kilogram şi este utilizată inclusiv la vopsit uşile sobelor, a declarat pentru MEDIAFAX proprietarul companiei, Ion Dragnea.

Studiul realizat de Institutul pentru studierea armamentului utilizat pe timp de conflict (CAR), la solicitarea Uniunii Europene, a relevat că 51 de firme din state precum România, Austria, Turcia, Brazilia, Rusia, Statele Unite, au produs, au vândut sau au livrat peste 700 de componente utilizate de organizaţia teroristă Stat Islamic în fabricarea de dispozitive explozibile improvizate.

Din România, în raport este inclusă doar firma Alba Aluminiu din Zlatna, judeţul Alba.

„Alba Aluminiu produce pigmenţi de aluminiu pentru lacuri şi vopsele şi pastă de aluminiu pentru beton celular autoclavizat. Aceste produse sunt livrate peste tot în lume, începând cu Statele Unite, America de Sud, Asia, Otrientul Mijlociu, toată Europa – cea mai mare piaţă a noastră este Marea Britanie. În toate ţările în care livrăm avem distribuitori, care cumpără de la noi şi revând pe piaţa locală, către clienţii lor. În mare parte, clienţii distribuitorilor noştri nu ne sunt cunoscuţi”, a declarat pentru MEDIAFAX proprietarul companiei, omul de afaceri Ion Dragnea.

Studiul, intocmit de Conflict Armament Research (CAR) la solicitarea Uniunii Europene, sugereaza ca guvernele si firmele trebuie sa depuna eforturi mai mari pentru a urmari parcursul cablurilor, substantelor chimice si altor echipamente, in asa fel incat sa nu ajunga in mainile teroristilor, transmite Reuters.

Analiza arata ca 51 de companii din tari printre care Romania, Turcia, Brazilia si SUA au produs, vandut sau primit cele peste 700 de componente utilizate de Statul Islamic pentru a construi dispozitive explozive improvizate (improvised explosive devices, IEDs).

In acest moment, IEDs sunt produse pe o scara „aproape industriala” de catre gruparea militanta, care foloseste pentru acestea atat componente industriale, cat si echipament disponibil tuturor, precum fertilizatori si telefoane mobile, arata CAR.

Statul Islamic controleaza parti din teritoriile Siriei si Irakului. Turcia, membru NATO, are granita cu ambele state si si-a amplificat masurile de securitate pentru a stopa fluxul de arme si insurgenti catre Statul Islamic.

Cu toate acestea, 13 firme turcesti sunt implicate in furnizarea de componente Statului Islamic, cele mai multe din tarile implicate. Turcia este urmata de India, cu sapte firme.

Turcia a refuzat sa coopereze cu CAR, asa ca este dificil de estimat cat de eficient este Guvernul de la Ankara in urmarirea vanzarilor de produse catre Statul Islamic.

Vanzarea acestor componente, ieftine si usor de achizitionat, din care unele nu fac obiectul licentelor de export, este mai putin reglementata si analizata decat transferul de arme.

Studiul releva ca Statul Islamic poate sa achizitioneze unele componente in cel mult o luna.

CAR a reusit sa obtina componentele de dispozitive explozive improvizate prin parteneri din Siria, precum organismele kurde, si politia federala irakiana. Componentele au fost recuperate dupa luptele importante din orasele irakiene Kirkuk, Mosul si Tikrit si orasul sirian Kobani.

Autorii raportului au incercat sa contacteze firmele ce produc componentele, insa acestea fie nu au raspuns, fie nu au putut sa spuna destinatia componentelor dupa ce au fost vandute.

Companii din Brazilia, Romania, Rusia, Olanda, China, Elvetia, Austria si Cehia sunt mentionate, printre altele, in acest raport, scrie Ziare.com.

Fabrica din Zlatna a fost înfiinţată în 1976 pentru a produce pulberi de aluminiu destinate industriei de construcţii uşoare din România. În 1999, vechea companie de stat a fost privatizată, noua companie luând numele de Alba Aluminiu. În 2001, compania a început producţia de pigmenţi de aluminiu. Ulterior, Alba Aluminiu a dezvoltat o divizie pastă pigment, care a devenit acum o parte principală a afacerii.

Acest articol a fost citit de 207 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.