zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Actualitate » Fermierii din zona Zlatnei au ieșit astăzi în stradă revoltați de pagubele tot mai mari provocate de mistreți și lupi

Fermierii din zona Zlatnei au ieșit astăzi în stradă revoltați de pagubele tot mai mari provocate de mistreți și lupi

Publicat în 17.04.2015 la ora 17:53

protest-Zlatna-pagube-mistreti-si-lupi-apr-2015Peste 100 de persoane care locuiesc în localitățile aparținătoare de Primăria Zlatna s-au adunat astăzi, începând cu ora 13.00, în centrul orașului pentru a atrage atenția autorităților cu privire la pagubele tot mai importante provocate de mistreți și lupi.

Manifestația vine după sesizări repetate transmise primăriei, Prefecturii Alba, Asociației Județene pentru Vânătoare și Pescuit Sportiv (AJVPS) Alba, Consiliului Județean Alba, parlamentarilor, care însă au rămas toate fără niciun răspuns.

Doi dintre principalii organizatori ai protestului de astăzi, Petru Valacec si Nicolae Tomuș, au declarat pentru ziarul “Unirea” că deși anterior politicieni și persoane cu funcții importante le-au promis sprijin, în vederea rezolvării problemei cu care se confruntă sutele de agricultori și crescători de ovine din zonă, aceștia nu s-au ținut de cuvânt.

La miting au participat primarul Zlatnei, Silviu Ponoran, un angajat al biroului parlamentar Dan Simedru și un reprezentant al societății care are în concesiune fondul de vânătoare din zonă.

Dacă primarul le-a spus protestatarilor că îi sprijină, arătându-le documentele cu sesizările oficiale făcute către instituțiile abilitate, respectiv Prefectura Alba, AJVPS, trimisul deputatului Simedru a promis să îi relateze detaliat șefului său tot ce s-a întâmplat la protest.

“Toți politicienii cu care am vorbit despre problema noastră au spus că o să ne ajute, că o să ne contacteze. Dar nu ne-a mai căutat nimeni. Pentru că nu le pasă de noi. Am trimis hârtii peste tot unde am știut și nu am primit până acum niciun răspuns. Nu am auzit nicio propunere serioasă pentru rezolvarea situației.

Noi suntem revoltați și cerem să se facă ceva cu porcii mistreți și lupii care ne distrug efectiv culturile. În medie, peste 60 la sută din pășunile și fânațele din zona noastră sunt distruse de animalele sălbatice.

Dezastrul ăsta a apărut în primăvara trecută. Au mai fost și înainte pagube, 5 arii la un hectar, dar de un an este dezastru. Porcii scot cartofii, manăncă și distrug culturile de lângă casă, iar lupii fac ravagii în turmele de oi.

Reprezentantul asociației care administrează fondul cinegetic zice că evaluează la 400 numărul de porci mistreți. Noi spunem, după evaluările noastre, că sunt 4000.

Nu ne vom opri până ce nu vom găsi o soluție”, a declarat Petru Valacec pentru ziarul Unirea.

Foto: Fleser Horea

Acest articol a fost citit de 260 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.