zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Administrație » După 4 ani de promisiuni și vreo 7 ani de zbateri inutile, Casa de Cultură ”Horea Popescu” din Zlatna a fost în sfârşit preluată de Compania Naţională de Investiţii, pentru renovare

După 4 ani de promisiuni și vreo 7 ani de zbateri inutile, Casa de Cultură ”Horea Popescu” din Zlatna a fost în sfârşit preluată de Compania Naţională de Investiţii, pentru renovare

Publicat în 23.07.2018 la ora 10:00

După patru ani de așteptare, în care vremea și vremurile și-au făcut de cap cu Casa de Cultură ”Horea Popescu” din Zlatna, aceasta a fost predată, în sfârșit, zilele trecute de administrația locală către Compania Națională de Investiții în vederea licitației de proiectare și execuție a lucrărilor de reabilitare, pe bază de protocol de predare-primire.

În anul 2014, 24 de cămine culturale din comune ale județului Alba și Casa de Cultură din Zlatna au fost selectate pe listele Companiei Naționale de Investiții, pentru a fi reabilitate. Acțiunea face parte din programul național de reabilitare a așezămintelor culturale, pentru care Guvernul a alocat peste 30 milioane lei. Consilierii locali din Zlatna au aprobat și ei, tot în 2014 alocarea sumei de 917.000 de lei pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a casei de cultură din oraş, bani cu care a fost renovat acoperișul. Casa de cultură a fost lăsată descoperită de o firmă care s-a apucat în 2011 de reabilitare, dar a lăsat-o baltă, după ce a făcut decopertarea, așa încât vreo doi ani a tot plouat în ea.

Obiectivul administrației locale este acela de renova clădirea, acum prin CNI, și apoi de a o clasifica monument istoric. Casa de Cultură Zlatna a fost amplasată într-o clădire de patrimoniu – Conacul Kendeffi – Hortvath, a cărui piatră de temelie s-a pus la sfârşitul secolului al XVIII-lea, conac ce ulterior a fost refăcut de demnitarul maghiar Lukács Béla. Casa de cultură adăpostea și o colecţie arheologică din Zlatna, înfiinţată în anul 1978: piese de epocă romană, din anticul Ampelum, dintr-o perioadă când romanii exploatau aurul dacic Munţii Apuseni. Totodată, aici ființa încă din 1953 și biblioteca orășenească, acum purtând numele pictorului ”Sava Albescu”, fiu al Feneșului. De numele grofului Lukács Béla se leagă şi înfiinţarea Şcolii de Arte şi Meserii, devenită mai târziu Grupul Şcolar ”Avram Iancu“. Pe strada Valea Morilor din Zlatna, familia grofului a construit un castel impozant, înconjurat de pădure, ape, cu un parc inclus în domenii, unde Lukács Béla şi-a petrecut mare parte a copilăriei. Pe domeniul grofului, sau ce a mai rămas din el, s-a ridicat grupul școlar și terenul de sport.

Nicoleta IDITA – TOMUȚA

Acest articol a fost citit de 472 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.