zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Dorel Vişan a fost desemnat ca preşedinte la cea de-a doua ediție a FIFE Zlatna

Dorel Vişan a fost desemnat ca preşedinte la cea de-a doua ediție a FIFE Zlatna

Publicat în 03.03.2014 la ora 11:00

visanMaestrul Dorel Vişan, o stea a filmului şi teatrului românesc, este preşedintele juriului Festivalului Internaţional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna, ediţia a II-a, ne-a informat Elena Boholţ, coordonatoarea proiectului FIFE.

Născut în Tăuşeni, judeţul Cluj, marele actor a interpretat peste 40 de roluri în teatru, de la Molière la Shakespeare, de la Marivaux la Büchner, iar în film a avut peste 60 de roluri, în cea mai variată gamă. Măiestria artistică a celebrului actor este apreciată deopotrivă în România, dar şi în Europa. Mircea Daneliuc i-a oferit lui Dorel Vişan rolul principal (senatorul Vârtosu) în filmul “Senatorul melcilor”, din 1995. Pentru prestaţia sa din film, acesta a primit premiul de interpretare masculină, la Festivalul Filmului Mediteranean de la Mont­pellier, Franţa.
O altă latură artistică a doctorului în arte în domeniul teatrului – Dorel Vişan este publicarea de poezii, articole şi eseuri: “De vorbă cu Domnu”, “Voi veni cu fluxul”, “Vremea cireşelor amare”, “Păcate”, “Psalmi”, “Cine-i păzeşte pe paznici”.
Amintim şi câteva dintre premiile acordate actorului Dorel Vişan: lPremiul pentru cea mai bună interpretare masculină la Festivalul Filmului Românesc de la Costineşti (1981), lCel mai bun actor al anului acordat de Asociaţia Oamenilor de Teatru (1987), lnominalizare pentru cel mai bun actor la Festivalul european al filmului (1988), lPremiul pentru interpretare masculină pentru rolul din “Senatorul melcilor” la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier, Franţa (1995), lMillenium – Hall of Fame – “Honoring prominent citizens of the Twentieth Century” (1998), lPremiul de Excelenţă la TIFF pentru activitatea sa neîntreruptă în slujba artei (2003). A primit Ordinul Naţional Serviciul Credincios în gradul de Cavaler din partea Preşedinţiei României şi Crucea Şaguniană de la Mitropolia Ardealului 2013 .

Acest articol a fost citit de 442 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.