zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Politică » Consilierul local Florin Crișan a inițiat un proiect de hotărâre care vizează o mai bună și mai eficientă informare a locuitorilor de pe raza UAT Zlatna

Consilierul local Florin Crișan a inițiat un proiect de hotărâre care vizează o mai bună și mai eficientă informare a locuitorilor de pe raza UAT Zlatna

Publicat în 15.01.2018 la ora 20:13

Consilierul local Florin Crișan, a inițiat un proiect de hotărâre care vizează, potrivit acestuia, “O mai buna si mai eficienta informare a locuitorilor de pe raza UAT Zlatna”

”Informarea cetatenilor este o obligatie morala si legala a Primariei si a Consiliului Local. In aceasta privinta sunt o multime de legi care garanteaza accesul cetatenilor la informatii. De exemplu, legea 544 spune la art. 1 astfel: “Accesul liber si neingradit al persoanei la orice informatii de interes public, definite astfel prin prezenta lege, constituie unul dintre principiile fundamentale ale relatiilor dintre persoane si autoritatilor publice, in conformitate cu constitutia Romaniei si cu documentele internationale ratificate de Parlamentul Romaniei.” Constitutia Romaniei, la art. 31 spune: “Dreptul persoanei de a avea acces la orice informatii de interes public nu poate fi ingradit. Autoritatile publice, potrivit competentelor ce le revin, sunt obligate sa asigure informarea corecta a cetatenilor asupra treburilor publice si asupra problemelor de interes personal”. Intre cetateni si administratia publica locala trebuie sa existe un continuu schimb de idei, o reala informare si o transparenta cheltuire a banului public. Aceasta este baza dezvoltarii unui adevarat parteneriat intre cei care platesc impozitele si taxele locale  (cetatenii) si cei care primesc salarii din taxele si impozitele locale (angajatii Primariei si Consiliul Local)”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

In ideea unei mai eficiente informari a cetatenilor de pe raza UAT Zlatna, propun urmatoarele masuri:

 • Publicarea pe site-ul Primariei a urmatoarelor documente:
  • Toate proiectele de hotarare de CL, inainte de votarea lor (la aceeasi data la care sunt aduse la cunostinta consilierilor locali, conform legilor in vigoare).
  • Toate hotaririle de Consiliu Local votate sau respinse, ca urmare a desfasurarii sedintei de CL
  • A inregistrarilor integrale a sedintelor de CL, in maxim 72 ore de la incheierea respectivei sedinte de CL
  • Oricare documente de informare, instiintare, convocare a adunarilor cetatenesti, precum si a altor documente de interes public, documente care pana in acest moment erau afisate doar la avizierul din cadrul Primariei
 • Afisarea in spatiul public, pe toate panourile de informare existente (panouri care au menirea de a informa cetatenii) a urmatoarelor documentre:
  • Toate proiectele de hotarare de CL, inainte de votarea lor (la aceeasi data la care sunt aduse la cunostinta consilierilor locali, conform legilor in vigoare.
  • Toate hotaririle de Consiliu Local votate sau respinse, ca urmare a desfasurarii sedintei de CL
  • Oricare alte documente de informare, instiintare, convocare a adunarilor cetatenesti, precum si a altor documente de interes public, documente care pana in acest moment erau afisate doar la avizierul din cadrul Primariei

Estimarea costurilor pentru punerea in aplicare a acestui proiect de HCL:

 • Pentru publicarea pe site-ul Primariei, costul este zero lei. Acest lucru trebuie sa fie facut de catre un angajat al Primariei care are prevazut acest lucru in fisa postului sau in cazul in care nu exista o persoana angajata pe acest post, acest lucru poate fi facut de o persoana desemnata sa suplineasca aceasta lipsa de personal
 • Pentru afisarea pe panourile destinate informarii cetatenilor (panouri care exista deja in oras si in satele apartinatoare) costul este doar de combusibil. Astfel, pentru a acoperi cei 70 km dintre toate panourile de informare (dus si intors) se foloseste combustibil dupa cum urmeaza: 70 km X 7.5% consum=5.3 litri X maxim 4 drumuri /luna=21.2 litri combustibil X 5.20 lei/litru = 110.24 lei.
 • Costurile cu hartia si cu cu imprimarea ei sunt mici: 1 top hartie = 14 lei iar tusul necesar imprimarii nu are cum sa depaseasca 11 lei pentru tiparirea unui top de hartie. Total 25 lei.

Astfel, suma de bani cheltuita pentru punerea in aplicare o proiectului de HCL de mai sus este una modica in comparatie cu rezultatele care ar putea sa apara in urma unui adevarat parteneriat intre Primarie, Consiliu Local si cetateni.

Sursa de finantare: bugetul local al Orasului Zlatna.

Acest articol a fost citit de 414 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.