zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Actualitate » Congresul Spiritualităţii Româneşti de anul acesta s-a încheiat apoteotic: Nemuritorul rege Decebal a înviat la Zlatna!

Congresul Spiritualităţii Româneşti de anul acesta s-a încheiat apoteotic: Nemuritorul rege Decebal a înviat la Zlatna!

Publicat în 04.12.2013 la ora 12:00

Decebal la ZlatnaÎntr-o vreme când strămoşii-strămoşilor noştri daci “călcau pe univers, îmbrăcaţi în largi sumane”, pe vremea când, aşteptându-l pe Iisus, Mântuitorul şi învingătorul morţii, ei, ţăranii-daci îşi ştiau deja nemurirea alături de Zamolxes, pe vremea aceea era aici, pe pământul ăsta bun şi frumos, un rege pe nume Decebal.

Harnic şi priceput în războaie, dar mai cu seamă dârz şi netemător în faţa morţii. Un rege care, din prea marea lui iubire de neam şi de vatră, s-a dat pe sine morţii, ştiind că va învia cândva în sufletele urmaşilor săi, dar înainte de asta le-a spus zimbrilor, lupilor, bourilor şi urşilor săi luptători daci, din toate frăţiile, următoarele cuvinte: “Dar eu sunt mort? Dar voi sunteţi morţi? Dacă nu vom mai avea cetăţi, ne vom bate pe ruinele lor! Cât va mai sta un singur dac în picioare, pe pământul ăsta, bun şi frumos, ne vom bate împotriva cotropitorilor! Aceasta e Legea! Singura! Alta nu ştiu! Încălecarea! Şi să nu îndrăzniţi să muriţi ca nişte eroi, că vă rup oasele…!” (Discursul rostit de Amza Pellea, jucând rolul lui Decebal, în filmul “Dacii”) Cred că orice comentariu e de prisos, faţă de genialitatea scenariului şi a regiei acestui film, care e musai să fie revăzut de toţi românii, de sorginte daco-romană!
Şi iată, azi, la Zlatna (în apropiere de străvechiul Ranistorum) unde i-a fost adus capul retezat după moarte, ca trofeu, pentru a fi prezentat împăratului Traian, regele Decebal învie! El îşi priveşte deja urmaşii de la înălţimea staturii sale de bronz, zâmbind mulţumit că Dacia a rămas întreagă (cu o mică încruntătură pentru, deocamdată, câteva pământuri luate prin rapt), mulţumit că ai lui nu l-au uitat şi nu i-au uitat sacrificiul. Dovada neuitării este chiar aceasta: dezvelirea bustului său la Zlatna, la iniţiativa primarului Silviu Ponoran şi a generalului Mircea Chelaru, sprijiniţi de Ion Dumitrel, eveniment cuprins în programul Congresului Spiritualităţii Româneşti, care reprezintă încheierea oficială şi apoteotică a ediţiei din acest an. La eveniment au participat cei menţionaţi mai sus, alături de majoritatea participanţilor la congres, în frunte cu Victor Crăciun, cărora li s-au alăturat despărţămintele ASTRA conduse de Silvia Pop (Blaj) şi Mircea Grava (Zlatna), precum şi alte personalităţi ale vieţii culturale şi publice româneşti. Vom reveni cu detalii asupra evenimentului şi asupra ideii de la care a pornit acesta. De menţionat faptul că Silviu Ponoran a pregătit pentru această manifestare o masă care să îndestuleze 300 de persoane, iar după sfinţirea bustului, oficiată de părintele protopop Viorel Purcar, a avut loc şi un spectacol folcloric, la care au participat Traian Jurchelea, Mircea Târziu, Mirela Mănescu s.a. Nu a lipsit, fireşte, vajnicul fiu al muntelui, folkist şi poet împătimit, component al trupei “Plus noi”, Adrian Puiuleţ, împreună cu ucenicii săi, “puiuleţii” de la Grădiniţa “Peştişorul de aur”.
Acestea fiind zise, congresul s-a încheiat prin dezvelirea bustului lui Decebal la Zlatna! La mulţi ani daci, la mulţi ani daco-romani, la mulţi ani, români! Ce v-am spus eu? Decebal e nemuritor…

Acest articol a fost citit de 1463 ori

2 Comentarii la Congresul Spiritualităţii Româneşti de anul acesta s-a încheiat apoteotic: Nemuritorul rege Decebal a înviat la Zlatna!

 1. gabriela Răspunde

  07.12.2013 la 22:29

  Si totusi …..cred ca, era OBLIGATORIU, ca acest articol sa contina si numele sculptorului care a realizat bustul. Dar cum noi romanii iesim in fata doar cu numarul de meseni ospatati si cu numarul de meniuri compus din “n” sarmale, etc…. ce mai conteaza valorile ? La ce bun sa fie nominalizate ?

 2. Dacul Liber Răspunde

  09.12.2013 la 14:38

  Sculptorul acestui bust este Asandi Simion (www.sculpturaunicat.ro)din Comanesti, jud. Bacau si a realizat modelul de ipsos la initiativa si cu sprijinul Fundatiei de Inforenergetica “Sf. Apostol Andrei”-Filiala Iasi, care a pus la dipozitie gratuit modelul. Un bust similar exista in Iasi, turnat in bronz la S.C. Rancon S.R.L., care asteapta avizul unor oameni iubitori de istorie adevarata, pentru a fi amplasat intr-un loc potrivit.
  Doamne ajuta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.