zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Actualitate » Cei care au locuit cel puţin 30 de ani la Zlatna pot să primească pensie anticipată fără penalizare

Cei care au locuit cel puţin 30 de ani la Zlatna pot să primească pensie anticipată fără penalizare

Publicat în 21.03.2015 la ora 10:00

combinat_zlatnaPensia anticipată parţială fără penalizare se acordă, potrivit prevederilor Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice astfel: persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă, ca urmare a extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, din Zlatna, Baia Mare şi Copşa Mică, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare.

Condiţia necesară este realizarea stagiului complet de cotizare prevăzut de lege în funcţie de data naşterii. Aceştia pot solicita pensia anticipată parţială, fără penalizare, cu cel mult 2 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare. Dovada referitoare la perioada de locuire în zonele afectate de poluarea remanentă se face prin adeverinţă-tip eliberată de serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor.

• Cine poate solicita pensia anticipată

Potrivit legii, cei care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege pot solicita pensia anticipată cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare. În cazul cadrelor militare în activitate, soldaţilor şi gradaţilor voluntari, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, pensia anticipată se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, dacă au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege, dar şi în condiţiile realizării stagiului minim de cotizare în specialitate. În aceleaşi condiţii, pot beneficia de pensia anticipată şi cadrele militare: trecute în rezervă sau care au încetat raporturile de serviciu ca urmare a împlinirii limitei de vârstă în grad prevăzută de statutul cadrelor militare/poliţiştilor/funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare sau ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale; trecute în rezervă sau direct în retragere/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară. Potrivit Legii pensiilor, vârsta standard de pensionare, stagiul complet de cotizare şi stagiul minim de cotizare în specialitate pentru femei şi bărbaţi sunt stabilite în raport de luna şi anul naşterii. Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte în aceleaşi condiţii ca al pensiei pentru limită de vârstă. Spre exemplu, în cazul unei femei născute în februarie 1959, vârsta standard de pensionare este 61 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 31 ani. Prin reducerea vârstei standard de pensionare cu 5 ani rezultă că, la 56 de ani (în februarie 2015), persoana în cauză putea solicita pensia anticipată, însă doar dacă, la acel moment, face dovada realizării unui stagiu de cotizare de cel puţin 39 ani (31 ani, stagiul complet de cotizare prevăzut de lege + 8 ani).

• 0,75% penalizare pentru fiecare lună de anticipare

Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea sa cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă. Perioada de anticipare, exprimată în luni, reprezintă intervalul de timp cuprins între data acordării pensiei anticipate parţiale şi data împlinirii vârstei standard de pensionare sau a vârstei standard de pensionare reduse, prevăzute de lege. Penalizarea cuantumului pensiei se determină prin înmulţirea numărului de luni de anticipare cu 0,75%, iar rezultatul se menţine, lună de lună, până la data împlinirii vârstei standard de pensionare sau a vârstei standard de pensionare reduse, prevăzute de lege.

Acest articol a fost citit de 844 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.