zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Casa de Cultură Zlatna se deteriorează văzând cu ochii

Casa de Cultură Zlatna se deteriorează văzând cu ochii

Publicat în 08.02.2013 la ora 20:36

Aşa arată acum clădirea Casei de Cultură “Avram Iancu” din Zlatna. Anul trecut a fost organizată licitaţia pentru proiectul “Reabilitare şi modernizare Casă de Cultură “Avram Iancu” Zlatna”, proiect finanţat prin Agenţia Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale.

Proiectul, întocmit în 2008 de Primăria Zlatna şi depus la MEC – Agenţia Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale a fost evaluat la 1.910.000 lei.
Licitaţia organizată de Agenţia Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale a fost câştigată în 2011 de o firmă din Abrud care urma să reabiliteze clădirea casei de cultură, în suprafaţă construită de 499 mp, o anexă în suprafaţă construită de 68 mp, zidul de sprijin în curtea interioară şi lucrări pentru asigurarea utilităţilor.
În clădirea renovată a Casei de Cultură „Avram Iancu” urmau să fie amenajate, conform proiectului, un centru de consultanţă şi promovare a activităţii turistice, o sală de spectacole, săli cu destinaţia muzeu, săli pentru petrecerea timpului liber. Investiţia ar fi atras crearea a 18 locuri de muncă permanente şi cel puţin 10 cu caracter temporar. Conform proiectului depus de Primăria Zlatna la MEC-ARDDZI, a fost estimat că numărul utilizatorilor acestei case de cultură nou renovate ar fi crescut de la 150 de cetăţeni/lună la 2000 de cetă­ţeni/lună.
Aceasta a fost intenţia Primăriei Zlatna care a rămas doar la stadiul de intenţie după ce câştigătorul licitaţiei şi executantul lucrării a abandonat această misiune în favoarea unui contract, mai bun se pare, pentru autostradă. Pentru că a fost îndepărtat acoperişul clădirii şi lăsat aşa, iarna 2012-2013 a poposit toată – cu intemperii, îngheţ-dezgheţ – în încăperile casei de cultură. Primarul oraşului Zlatna, Silviu Ponoran, a declarat că administraţia locală este obligată să facă acum un nou efort financiar şi să aloce bani măcar pentru acoperirea cu ţiglă a acestei case.
Casa de Cultură “Avram Iancu” a fost amplasată într-o clădire de patrimoniu – Conacul Kendeffi – Hortvath, a cărui piatră de temelie s-a pus la sfârşitul secolului al XVIII- lea, conac ce ulterior a fost refăcut de demnitarul maghiar Lukacs Bella.

Acest articol a fost citit de 272 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.