zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Actualitate » Astăzi debutează cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional de Film Etnografic (FIFE) de la Zlatna. Vezi programul

Astăzi debutează cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional de Film Etnografic (FIFE) de la Zlatna. Vezi programul

Publicat în 22.09.2017 la ora 11:06

Începând de astăzi și până duminică va avea loc, în Zlatna, cea de-a V-a editie a Festivalului Internațional de Film Etnografic. Cele trei zile de festival vor debuta, ca în fiecare an, cu parada portului popular, la care sunt invitați să participe toți cetățenii, îmbrăcați în costume populare tradiționale.

Programul festivalului conține spectacole folclorice, concerte de muzică ușoară, crosul „Rogvaiv”, programe speciale pentru copii, o călătorie cu trenul de epocă pe ruta Zlatna-Patrangeni și retur și bineînțeles, vizionări de filme. Au fost înscrise în competiție 971 de filme, din 99 de țări, iar după o selecție riguroasă au rămas în finală 20 de filme.

”Începând cu anul 2013, oraşul Zlatna găzduieşte Festivalul Internaţional de Film Etnografic, un festival inedit, unic în peisajul cultural românesc, care se adresează atât iubitorilor filmului, cât şi celor care îndrăgesc folclorul, tradiţiile, diversitatea culturală. Fiecare dintre cele patru ediţii din anii precedenţi a adus câte ceva nou – expoziţii de fotografie, pictură sau caricatură, lansări de carte, cros „color-run”, activităţi dedicate exclusiv copiilor, târguri ale meşterilor populari. Ediţia din acest an se remarcă prin participarea a 971 de proiecte în concurs, filme înscrise din 99 de ţări. Este un record datorat faptului ca FIFE Zlatna a fost listat pe cea mai mare platforma promotoare de festivaluri de film din lume, filmfreeway.com. Cineaşti profesionişti sau amatori din întreaga lume au acordat încredere festivalului  nostru, înscriind filme de o diversitate tematică, geografică şi conceptuală remarcabilă. Cele 20 de pelicule selectate în finală sunt foarte valoroase, cu subiecte interesante, calităţi cinematografice deosebite, de aceea, dragi iubitori ai celei de-a şaptea arte, vă aşteptăm la FIFE Zlatna ediţia a V-a, în 22 – 24 septembrie 2017, la o sărbătoare a filmului, spectacolului şi bunei-dispoziţii!”, transmit organizatorii.

 Programul festivalului:

VINERI, 22 septembrie:

 • Ora 14:00 – întâlnire cu preşedintele CJ Alba şi primarii unităţilor administrativ-teritoriale din Munţii Apuseni pentru a pune bazele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “ŢARA MOŢILOR” – Sala de Conferinţe a Primăriei Oraşului Zlatna
 • Ora 17:00 – Parada portului popular, cu plecare de la Muzeul de Locomotive, urmată de spectacol folcloric (Stadion) susţinut de Ansamblul “Augustin Bena” Alba, copiii de la GPN “Peştişorul de Aur” Zlatna, alte ansambluri folclorice invitate şi concert susţinut de Lavinia Goste şi Marius Zorilă.

SÂMBĂTĂ, 23 septembrie:

 • Orele 10:00 – 12:00 – Plimbare cu “Crăiţa” – tren de epocă, pe ruta Zlatna – Pătrângeni şi retur
 • Ora 17:00 – Spectacol de muzică uşoară susţinut de soliştii Emanuel Cârstea, Liliana Maria Bar şi trupa Talisman; momente vesele cu Vasile Muraru şi Valentina Fătu

DUMINICĂ, 24 septembrie:

 • Ora 10:00 – Cros “ROGVAIV”, cursă de tip “color-run”, organizat de partener FIFE SC ALBA ALUMINIU SRL
 • Ora 17:00 – Festivitatea de premiere
 • Ora 18:00 – Spectacol folcloric susţinut de soliştii Ionel Brătian, Mircea Târziu, Lorena Pascu, Andrei Haneş, Ansamblul “Doina Ampoiului” al Liceului “Corneliu Medrea” din Zlatna, Grupul Instrumental “Arieşul” Câmpeni, Comunitatea Elenă din Braşov; cu participarea extraordinară a lui Marius Ciprian Pop. Acompaniază Orchestra “Crai Nou” din Alba Iulia.

”Programul proiecțiilor de filme încă nu e stabilit, din cuaza concurenților care nu au trimis variantele descărcabile”, mai precizează organizatorii.

Juriul festivalului: președinte reputatul actor Mircea Diaconu, membri: prof. dr. Corneliu Bucur, dr. în etnologie Silvia Chitimia, regizorii Copel Moscu, Toma Enache și Cristi Toporan.

FIFE Zlatna 2017 va avea 9 premii:

 • marele premiu, cel mai bun film etnografic „Trofeul festivalului”
 • cea mai bună regie
 • cea mai bună imagine
 • cea mai bună coloană sonoră
 • cel mai bun montaj
 • cel mai bun film studențesc
 • premiul pentru conservarea patrimoniului imaterial
 • premiul „Regizor Horea Popescu” (Horea Popescu a fost din Zlatna)
 • un premiu de rezervă, în cazul în care o categorie va avea doi câștigători, sau dacă un film va fi considerat exceptional și i se va acorda un premiu special a cărui motivație va fi stabilită de jurați.

Acest articol a fost citit de 102 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.