zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Administrație » Ampelum redevine ceea ce a fost cândva? Proiect pentru o sală polivalentă de spectacole cu 300 de locuri, la Zlatna

Ampelum redevine ceea ce a fost cândva? Proiect pentru o sală polivalentă de spectacole cu 300 de locuri, la Zlatna

Publicat în 25.03.2016 la ora 10:00

ampelum-2015Locuitorii orașului Zlatna vor avea în viitorul apropiat o sală polivalentă, pentru spectacole, cu o capacitate de aproximativ 300 de locuri, spune primarul orașului, Silviu Ponoran.

Acesta motivează necesitatea unei săli de spectacole prin faptul că în oraș se desfășoară o intensă activitate culturală la care spectatorii asistă în condiții improprii, fie pe stadion, fie în curtea interioară a primăriei, fie în cantina fostului Ampelum Zlatna. ”Suntem doar în faza de proiectare DALI, dar suntem optimiști. Proiectul va fi depus la Compania Națională de Investiții și se încearcă realizarea lui și cu cofinanțare de la bugetul local. Amplasamentul final va fi în continuarea vechii case de cultură, unde avem un spațiu de 50 m/16 m, suficient pentru ridicarea sălii de concerte. Va avea o formă dreptunghiulară, deoarece se știe că cea mai bună sonorizare o au sălile de formă dreptunghiulară, cum este și sala de concerte din Viena.  Sala va fi prevăzută și cu o fosă pentru orchestră și cu un ecran mobil pentru proiecții de filme. Din sală pot fi scoase scaunele, la nevoie, iar spațiul își poate schimba destinația în sală de bal”, detaliază primarul Ponoran.
De precizat că oraşul Zlatna are deja împământenit un festival de film etnografic, deși de peste 20 de ani în oraș nu mai există un cinematograf funcțional. Cinema “Muncitorul” din Zlatna funcționa într-o clădire datând din 1899, cu o suprafaţă de 192 mp. Aceasta a fost revendicată de foştii proprietari, ei câştigând imobilul în instanţă. De asemenea, Zlatna are și un festival tradițional de romanțe, cu participarea unor nume celebre, însă evenimentele se desfășoară, din lipsa unei case de cultură, în cantina fostei uzine Ampelum. De fapt, în Zlatna se află o casă de cultură numită „Horea Popescu”, situată pe strada Valea Morilor, nr. 5, la o distanţă de 300 m faţă de centrul oraşului. În zona ei a fost proiectată și polivalenta.
Casa de cultură și anexa ei au fost edificate la începutul secolului al XIX-lea şi transformate în a doua jumǎtate a secolului al XIX-lea (1880 – 1883), fiind utilizate de-a lungul anilor ca locuinţǎ, sediu pentru judecǎtorie, internat şcolar şi în prezent pentru casă de culturǎ, bibliotecǎ, muzeu. Renovarea ei a început în 2009.
Obiectivul de investiţii a fost finanţat printr-un acord de grant încheiat cu Agenția Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale în cadrul proiectului ”Închiderea minelor şi regenerare socio-economică”. Constructorul Cominco Transilvania SA Abrud, stabilit în urma licitaţiei publice organizate de Agenţia Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale, a executat o parte din lucrări în valoare totală de 269.988,86 de lei, inclusiv TVA, până la finalizarea programului de finanţare, adică 30.11.2012. Ulterior, Primăria Zlatna a încheiat un contract de lucrări prin care s-a reuşit montarea învelitorii pe clădirea principală, deoarece de trei ani ploua în ea. Lucrările rămase de executat, în valoare totală de aproximativ 1.500.000 de lei, cu TVA, sunt strict necesare pentru a restabili funcţionalitatea  așezământului de cultură şi pentru a evita degradarea acestuia. Primarul Ponoran își pune speranțele, și în acest caz, tot în fonduri acordate de CNI. În anul 2013, s-a depus o cerere de finanţare în cadrul „Programului prioritar naţional pentru construirea de sedii pentru aşezăminte culturale în localităţile unde nu există asemenea instituţii, precum şi pentru reabilitarea, modernizarea, dotarea şi finalizarea lucrărilor de construcţie a aşezămintelor culturale de drept public, din mediul rural şi mic urban”. Însă, Zlatnei, respectiv Casei de Cultură ”Avram Iancu” nu i-a venit încă rândul la robinetul banilor de la bugetul național. ”Și aici ar putea fi amenajată o sală de 70 de locuri pe scaune pentru concerte de cameră. Avem planuri frumoase și pentru acest spațiu: bibliotecă, să expunem piese romane descoperite în siturile de pe raza vechiului Ampelum, să amenajăm un muzeu. Dar de trei ani nu ne-a venit încă rândul la bani să o terminăm”, mai explică Ponoran.

Nicoleta IDITA -TOMUŢA

Acest articol a fost citit de 403 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.