zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Administrație » Amenajarea Domeniului Schiabil de la Părăginoasa a intrat în linie dreaptă, după ce Guvernul României a aprobat prelungirea termenului de execuție a acestuia

Amenajarea Domeniului Schiabil de la Părăginoasa a intrat în linie dreaptă, după ce Guvernul României a aprobat prelungirea termenului de execuție a acestuia

Publicat în 03.02.2019 la ora 20:52

În ciuda tuturor temerilor și a bețelor puse în roate, proiectul „Dezvoltarea Infrastructurii Turistice în oraşul Zlatna – Amenajarea Domeniului Schiabil de la Părăginoasa” merge mai departe după ce Guvernul României a aprobat prelungirea termenului de execuție a acestuia în ultima lui ședință din 21 decembrie 2018.

Prin HG 1022 din 21 decembrie 2018, pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 558/2017 privind aprobarea Programului pentru dezvoltarea investițiilor în turism – Masterplanul investițiilor în turism – și a criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiții în turism, s-au prelungit termenele de execuție la anumite investiții în turism, printre care și planul Primăriei Zlatna de a amenaja o pârtie de schi de la Feneșasa în sus, la Părăginoasa.

Pârtia ”Părăginoasa” va avea o lungime 1.752 m, panta medie 21,9%, altitudine 1.270 m, diferenţa de nivel 375 m, și primire schiori, pe zi de 781 persoane. Alăturat va fi și o pârtie ”Şcoală” în lungime de 205 m. Pârtia de pe Valea Feneșului va avea și o instalaţie de înzăpezit artificială ce se compune din: lac de acumulare apă, amplasat în zona de sosire a pârtiei de schi, amonte de confluența dintre pâraiele Larg (Părăginoasa) și Feneșel, plus câte o captare de suprafaţă, realizată pe fiecare pârâu în parte, generatoare de tip tun, mobile. Proiectul prevede și o parcare de 10.781 mp, drumuri acces și alei carosabile de 14.907 mp, alei pietonale de 8.958 mp, un grup sanitar de 44,28 mp și un garaj de 90 mp.

Pârtia de schi este de altfel un obiectiv mai vechi al primarului Zlatnei, Silviu Ponoran, care argumentează această alegere cu faptul că în zonă sunt cel puțin 6 luni cu zăpadă pe an: ”Fiind poziționată spre nord, pârtia este prea puțin bătută de soare”, spune Ponoran.

”Am obținut avizul de la Agenția Națională pentru Arii Protejate. Proiectul este depus la CJ Alba, urmând să intre în prima ședință de avizare. După avizul CJ Alba, va fi cerut ultimul acord de mediu. Apoi CJ alba va face nota de fundamentare pentru inițierea unei hotărâri de guvern pentru scoaterea din circuitul silvic a suprafeței de 5,3 hectare de pădure, în zona pârtiei de schi. Din păcate, în programul «Schi în Carpați», este prevăzută specificația că pentru orice pârtie de schi nou apărută trebuie dată o hotărâre de guvern pentru scoaterea din circuitul silvic a suprafețelor de pădure.

Legea pădurilor spune că până la un hectar de pădure se poate scoate din circuitul silvic cu aprobarea direcțiilor silvice, iar până la 10 hectare prin ordin de ministru, iar peste 10 hectare, prin Hotărâre de Guvern. Dar în programul «Schi în Carpați» scrie negru pe alb că trebuie o HG, așa că ne conformăm. Cât se poate de repede mergem. Un an jumătate am fost blocați de custodele de la Arii protejate din Alba Iulia. Acum proiectul merge înainte pe noua HG 1022 din 21 decembrie 2018, pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 558/2017 privind aprobarea Programului pentru dezvoltarea investițiilor în turism – Masterplanul investițiilor în turism – și a criteriilor de eligibilitate a proiectelor de investiții în turism, prin care s-au prelungit termenele de execuție la anumite investiții în turism, în România, pentru cei care au solicitat acest lucru. Termenul de execuție a fost prelungit cu doi ani”, a explicat pentru ziarul Unirea primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran.

În cazul programului de dezvoltare ”Schi în România“, cu componenta principală ”Turism pentru practicarea schiului și a altor sporturi de iarnă”, unitatea administrativ-teritorială va prezenta, conform legii, documentele privind schimbul de teren pentru scoaterea din fondul forestier a terenurilor destinate realizării investițiilor în turism, dacă este cazul; studii climatice realizate de autoritatea competentă, dacă este cazul și îndeplinirea criteriilor minime de omologare a pârtiilor de schi pentru agrement.

Acest articol a fost citit de 305 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.