zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Administrație » Alo, Primăria Zlatna? Două case din Valea Mică – oricând în pericol să fie inundate de un pârâu colmatat

Alo, Primăria Zlatna? Două case din Valea Mică – oricând în pericol să fie inundate de un pârâu colmatat

Publicat în 07.09.2015 la ora 10:30

case valea mica in pericolMarioara Cristea, din satul Valea Mică, aparținând orașului Zlatna, a cerut sprijinul prefectului Gheorghe Feneșer, deoarece, în ciuda sesizării făcute acum 2 ani către administrația locală, primăria nu a rezolvat nici până acum problema decolmatării albiei pârâului care trece pe lângă gardul casei acesteia.

În acest sens, Instituția Prefectului Alba a făcut demersuri către Inspectoratul de Stat în Construcții Alba și Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba. Femeia a arătat că, după inundaţiile din anul 2004, acest pârâu nu a fost decolmatat de aluviunile depuse, care au acoperit atunci fundaţia gardului şi o parte din plăcile acestuia, iar apele au inundat casa, ”cauzând crăpături în pereţii acesteia şi, totodată, igrasie”. Ea susține că acest fapt reprezintă în continuare un real pericol de inundaţie atât pentru familia sa, cât și pentru bunicii ei, care locuiesc în vecinătate, nefiind făcută regularizarea cursului apei. De asemenea, rigola construită odată cu drumul comunal îngreunează accesul la gospodărie, întrucât a fost realizată cu o pantă foarte mare. Nu în ultimul rând, Marioara Cristea bănuiește că anexele gospodărești edificate de niște vecini ar fi fost construite ilegal, deoarece se află în albia pârâului, ”mușcând” și din lățimea drumului comunal. Din răspunsul oferit de Inspectoratul de Stat în Construcții Alba rezultă că ”pe proprietatea vecinului menționat există anexe gospodărești edificate în anii 1970 – 1980, pentru care nu s-a putut prezenta autorizația de construire”. Din acest motiv, instituția a atenționat Primăria Zlatna să ia măsurile necesare pentru ca proprietarul anexelor respective să intre în legalitate. În schimb, din adresa SGA Alba reiese că ”zona la care petenta face referire este adiacentă unui pârâu necodificat, care nu se află în cadastrul apelor și, implicit, nu este în administrarea «Apelor Române»”. Specialiștii instituției au recunoscut însă că au observat că acest pârâu este colmatat în zona de vărsare în Valea Mică și amonte de subtraversarea drumului din sat (care la acea dată era nefinalizată, deoarece nu fusese construită camera de cădere din amonte), ”în caz de ploi torențiale putând duce la blocarea subtraversării cu aluviuni și inundarea gospodăriilor adiacente văii”, arătând însă că este de competența administrației orașului Zlatna să rezolve problema. Interesant este faptul că verificările efectuate în 7 august 2013 la fața locului de către SGA Alba au dus la concluzia că în albia pârâului Valea Mică ”se execută lucrări de decolmatare și calibrare a albiei minore, având ca beneficiar Consiliul Local al orașului Zlatna, care derula la acea vreme proiectul de investiție «Amenajarea râului Ampoi și a afluenților săi în zona orașului Zlatna»”. Chiar dacă la ora controlului în teren nu se lucra efectiv în albie, deoarece execuția era condiționată de bugetul alocat, SGA a constatat că lucrările prevăzute erau legale și avizate din punct de vedere al gospodăririi apelor. Așadar, cel puțin teoretic, se lucra la decolmatare la doi pași de pârâul buclucaș, dar nu și în albia acestuia. Au trecut 2 ani de atunci, iar situația este neschimbată, adică pârâul tot colmatat este, iar oamenii se tem că odată cu venirea ploilor de toamnă, apa le va inun­da din nou în casă și gospodărie, distrugându-le agoniseala.

Acest articol a fost citit de 273 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.