zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Politică » Acțiune a organizației TNL Zlatna, pentru cinstirea memoriei unor personalități locale, în pragul Zilei Naționale a României

Acțiune a organizației TNL Zlatna, pentru cinstirea memoriei unor personalități locale, în pragul Zilei Naționale a României

Publicat în 25.11.2017 la ora 21:17

În pragul marii sărbători naționale de la 1 Decembrie, un grup de tineri din organizația de tineret a PNL Zlatna au decis să cinstească memoria unor oameni de cultură din oras, prin curățarea mormintelor monumente funerare ale unor personalități de seamă ale perioadei 1848. La acțiune au participat doamna economist Melania Forosigan și preoții parohi a celor două biserici ortodoxe din Zlatna.

Scurta prezentare a personalităților ale căror morminte au fost curățate:

– Gheorghe Anghel – profesor la gimnaziul din Zlatna unde a învățat 4 ani marele nostru erou Avram Iancu. Profesorul a avut mai mulți copii printre care mentionăm pe fiul avocat, Gheorghe Anghel cu activitate impresionantă în Revolutia din 1848 în Zlatna.

– Domsa Clemntina – prima educatoare care le-a vorbit copiilor în limba română.

– Vasile Popp – între anii 1830-1842 Zlatna a fost dominată din punct de vedere stiintific si cultural de medicul Vasile Popp ,,părintele bibliografiei romane,, doctor în filosofie și medic de la Viena. În tinerete a fost medic în Brașov, și profesor la Iasi. În 1821 publica la Brașov una din primele scrieri medicale în limba română ”Despre apele minerale de la Arpatac”, iar în 1838 după o cercetare de aproape 20 de ani ,,Dizertatie despre tipografiile românești în Transilvania și în învecinatele țări romane de la începutul lor și până în zilele noastre”. În 1829 a fost numit medic la Zlatna, aici a întreprins o vastă activitate de înbunătățire a sănătății mai ales a minerilor și a propus înființarea unor servicii medicale sătești. Pe linie culturală a influențat viața Zlatnei și a întregii Transilvanii, el fiind principalul sfătuitor al lui George Baritiu în legătură cu orientarea ortografică si politică a ziarelor sale de la Brasov (Foaia pentru minte, Inima si literatura, Gazata de Transilvania).

– Emanoil Besa – un mare luptător pentru drepturile românilor, cumnat cu memorandistul S. Albini. A fost întemnițat, bătut și chinuit permanent pentru că a cerut drepturile românilor.

– învățătorul Scrobote – a lăsat prin tesatament o clădire în centrul orașului (acum Primăria) să se foloseasca drept școală pentru luminarea românilor.

– Giorgie Damian – tribun al lui Avram Iancu din 1848. A participat la adunările de la Blaj și s-a încadrat în legiunea Auraria Gemina condusă de Avram Iancu. A luat parte la luptele de apărare împotriva atacurilor date de detasamentele nobiliate maghiare, care încercau să pătrundă în zona Munților Apuseni.

Activitatea noastră are ca scop reamintirea valorilor locale în pragul zilei naționale a României, cât și implicarea locală a tinerilor în proiecte culturale.

Tudor Ponoran, consilier judetean PNL

Acest articol a fost citit de 276 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.