zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Politică » Un centru local APIA la Zlatna este imperios necesar!

Un centru local APIA la Zlatna este imperios necesar!

Publicat în 10.06.2014 la ora 10:30

Cornel BerindeiAv. Cornel Berindei, vicepreşedinte al PNL Alba, a concretizat zilele trecute unul dintre angajamentele luate în faţa electoratului din Zlatna, electorat care le-a acordat de altfel liberalilor un gir de încredere de 18% la europarlamentarele trecute: a demarat procedura de înfiinţare a unui centru local APIA la Zlatna.

Demersul este menit să uşureze viaţa a cel puţin 2.500 de cetăţeni din zona Zlatna, agricultori sau crescători de animale, beneficiari de subvenţii acordate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură Alba. De fapt, av. Berindei cunoaşte situaţia localnicilor foarte bine, el fiind originar din Izvorul Ampoiului. Aşa că, mandatat de toţi cetăţenii de pe Valea Ampoiului, av. Cornel Berindei a depus vineri la APIA Alba o cerere prin care solicită deschiderea în regim de urgenţă în oraşul Zlatna a unui Centru Local de primire a actelor, de informare a cetăţenilor şi alte activităţi specifice APIA.
“Sunt vreo 6.000 de cereri depuse la APIA Alba, dintre care 2000 sunt numai de pe zona Zlatna până la Bucium. La ghişeele APIA Alba se îngrămădesc oameni bătrâni, uneori bolnavi, cu venituri scăzute, pentru a depune cererile de subvenţie. Decât să pună 2.500 de oameni pe drumuri, mai bine să angajeze la Zlatna. Oamenii aceştia merită măcar o revendicare morală, pentru atâţia ani în care şi-au măcinat sănătatea într-una dintre cele mai poluante fabrici din România”, explică Berindei. Av. Berindei a declarat pentru ziarul Unirea că deja au fost purtate discuţii cu administraţia locală din Zlatna, aceasta fiind receptivă la propunerea de a pune un spaţiu la dispoziţia viitorului centru local APIA.
Zlatna are 7.490 de locuitori, o suprafaţă de 24.065 hectare şi are următoarele sate aparţinătoare: Boteşti, Budeni, Dealu Roatei, Dobrot, Dumbrava, Feneş, Galaţi, Izvorul Ampoiului, Pârâul Gruiului, Pătrângeni, Pirita, Podu lui Paul, Runc, Ruşi, Suseni, Trâmpoiele, Valea Mică şi Vâltori. De precizat că Zlatna este cel mai apropiat oraş şi de comuna Almaşu Mare, cu şase sate aparţinătoare.
Iniţiatorul acestui demers a mai explicat că este absolut necesară înfiinţarea unui centru APIA la Zlatna, în condiţiile în care asemenea centre există deja la Sebeş, la numai 12 km de Alba Iulia (cu  2.557 de cereri depuse pe agricultură în 2013), Câmpeni şi Baia de Arieş (cu 8.586 de cereri depuse pe agricultură în 2013), Aiud (cu 5.126 cereri pe agricultură depuse în 2013), Blaj (cu 3.368 cereri pe agricultură depuse în 2013). Iar în opinia av. Berindei, centrul din Zlatna ar putea prelua şi Abrudul, care se îndreaptă acum tot spre Alba Iulia, supraîncărcând ghişeele, astfel încât în centrul nou înfiinţat s-ar putea prelua cel puţin 2.500 cereri anual. Adică, tot atâţia oameni în vârstă, cu o situaţie materială precară ce nu vor mai fi purtaţi pe drumuri…
În plus, Centrul local APIA Alba Iulia ar fi degrevat astfel de un sfert din volumul de muncă. Şi toată lumea ştie deja că APIA Alba Iulia este în permanenţă luată cu asalt de agricultori…

Acest articol a fost citit de 721 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.