zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Administrație » Primăria Zlatna vrea să ridice o mega-sală de spectacole cu bani europeni

Primăria Zlatna vrea să ridice o mega-sală de spectacole cu bani europeni

Publicat în 08.09.2018 la ora 10:04

Administrația locală din Zlatna intenționează să ridice un Centru Cultural Multifuncțional pe strada Valea Morilor, mai sus de Casa de Cultură ”Horea Popescu”, aflată acum în renovare.

Pentru obținerea banilor necesari investiției, Primăria Zlatna va depune un proiect pe Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 13 – Sprijinirea regenerării oraşelor mici şi mijlocii, Obiectivul specific 13.1 – îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei în oraşele mici şi mijlocii din România. Într-o recentă ședință, consilierii locali au aprobat documentaţiile tehnico-economice pentru această investiţie.

Conform estimărilor, lucrarea va costa 7.412.852,55 lei, din care construcția și montajul costă 4.527.683,97 lei. În prezent, pe terenul în suprafaţă de 1.061 mp sunt doi stâlpi din beton armat specifici halelor industriale construite în preajma anilor 1970. Pe amplasament se află şi un loc de joacă pentru copii, în stare avansată de degradare şi care prezintă risc de accidentări. Construcţiile existente pe teren vor fi demolate, excepţie făcând un post TF. lCum va arăta noua sală de spectacole din Zlatna Se doreşte construirea unei săli destinate în special susţinerii spectacolelor, construcţie ce va avea un regim de înălţime S+P+E.

Programul de arhitectură specific sălilor de spectacole prevede conformări și conexiuni între funcţiuni menite să asigure funcţionarea în condiţii optime a spectacolelor, confortul publicului şi în acelaşi timp confortul şi intimitatea artiştilor. La cererea beneficiarului, spectacolele vor fi specifice mai multor medii artistice (teatru, dans, muzică şi arte vizuale), astfel că spaţiile destinate artiştilor şi derulării spectacolelor sunt flexibile şi multifuncţionale, putându-se adapta în funcţie de necesităţi.

Numărul total de spectatori va fi 279 (din care 186 la parter şi 93 la supantă), astfel că spaţiile destinate publicului şi funcţiunilor conexe (grupuri sanitare, garderobă) sunt dimensionate corespunzător. Aşadar, accesul principal al publicului se va face de pe latura nordică, într-un hol primitor cu acces la garderobă şi grupuri sanitare. Din acest hol se face şi accesul la supantă, prin intermediul unei scări dezvoltate pe latura nordică. Se accede apoi în sala de spectacole organizată pe 12 rânduri a câte 15/16 locuri, cu circulaţii perimetrale libere de minimum 140 cm. Interiorul sălii (şi al lojei) pot fi iluminate şi ventilate natural prin fantele prezente pe pereţii exteriori estici şi vestici.

Urmează zona de convergenţă între public şi artişti: scena de spectacol. Accesul artiştilor în corpul atribuit lor se va face dinspre curte, pe latura nordică, separat de public, asigurându-li-se astfel intimitate şi linişte. Spaţiile destinate artiştilor sunt organizate după cum urmează: la parter, în strânsă legătură cu scena – zona de regrupare sau buzunar scenă (în care se face accesul din exterior), legat funcţional de un grup sanitar şi casa scării ce permite accesul la cabinele de artişti şi duşurile de la etaj.

În ceea ce priveşte spaţiile ce ţin de derularea spectacolelor, la etaj, este propusă o cabină regie tehnică ce oferă posibilitatea de vizualizare a întregii săli de spectacol. De aici se vor controla echipamentele audio-video şi luminile, iar prin intermediul unei scări se poate accede la pasarelele tehnice ce permit întreţinerea şi manipularea acestor echipamente. Durata de realizare a investiţiei este prognozată la 36 de luni.

Nicoleta IDITA – TOMUȚA

Acest articol a fost citit de 445 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.