Rămâi conectat

Administrație

Drumul spre Complexul Monahal de pe Negraia va fi netezit de administraţia din Zlatna

Redacția zlatnainfo.ro

Publicat

în

manastireConsilierii locali din Zlatna au aprobat un proiect de hotărâre privind completarea inventarului Domeniului Public al Unităţii Administrativ Teritoriale – oraş Zlatna cu terenul “Drum Pătrângeni” înscris în CF 4 – Pătrângeni, în suprafaţă totală de 4271 mp pentru reparaţii.

Vestea în sine, deşi insignifiantă la prima vedere, face foarte mult pentru cei care locuiesc în zonă dar mai ales pentru turiştii care vor să ajungă la complexul monahal din Pătrânjeni şi la biserica purtând hramul “Buna Vestire”. Pentru că drumul de acces prin Pătrângeni, deşi debutează în forţă, cu covor asfaltic aşternut în calea turistului, se ofileşte apoteotic spre final, într-un drum de ţară, mocirlos sau prăfuit, după vreme, cam la un kilometru de complexul monahal. Starea drumului mai taie din elanul turiştilor de ocazie, dar nu şi din cel al credincioşilor care vor cu tot dinadinsul să acceadă la cele sfinte…

• Complexul monahal  de pe Negraia

Orice călător care a străbătut măcar o dată DN 74, între Alba Iulia şi Zlatna, dacă îşi aruncă o privire spre stânga are ocazia să vadă pe un piedestal natural mirific o impozantă clădire care parcă se contopeşte cu cerul şi are o înfăţişare ce te îndeamnă s-o admiri de aproape. Complexul monahal îşi trage seva religioasă dintr-o altă mănăstire, edificată în actualul sat Valea Mică, în secolele XVII-XVIII. Obştea de călugări a fost distrusă în 1761 de armată austriacă, condusă de generalul Bukov. Au rămas numai nişte ruine, aşa că n-a mai continuat viaţa monahală în aceste locuri, până în zilele noastre. După 1989, credincioşii din satul Pătrângeni au insistat pentru reînfiinţarea mănăstirii, având ca bază materială terenul şi biserica din pădurea Negraia, unde în trecutul mai îndepărtat a fost şi cimitirul credincioşilor greco-catolici. Cu ocazia Sfin­telor Rusalii în anul 1993, un sobor de preoţi în frunte cu Î.P.S. Arhiepiscop Andrei al Alba Iuliei au sfinţit piatra de temelie a noii mănăstiri, şi de atunci complexul monahal a înflorit. La 1 mai 1997 a fost numit ca preot şi stareţ arhimandritul Serafim Măciucă, care a fost stareţ şi la mănăstirea de la Nicula.
Venind la Mănăstirea Pătrângeni, arhimandritul Serafim, în vârstă de 76 de ani, a început lucrările de construcţie a corpului de chilii şi Paraclis, precum şi lucrările de introducere a gazului metan şi a apei potabile.
Din anul 2001 obştea mănăstirii s-a întregit prin venirea maicii stareţe Emiliana Mardare, a preotului duhovnic ieromonah Spiridon Solomon şi a încă două maici. A fost finalizat corpul de chilii şi Paraclisul cu Hramul “Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul”, construindu-se pronaosul şi pridvorul (2001-2002). Au fost ridicate ateliere, muzeul mănăstirii, biblioteca, altarul de vară. A fost renovată biserica mănăstirii, ridicată la 1910.
În prezent, colecţia muzeală, este organizată în două săli, prima cuprinzând mărturii şi artefacte care atestă tradiţia vieţii monahale, istoricul mănăstirii şi particularităţile de cult al lăcaşului mănăstirii, iar cea de-a doua sală prezintă secvenţe din istoria şi trecutul comunităţilor din aceste spaţii ale văii superioare a Ampoiului. Sunt expuse icoane, sfeşnice şi alte obiecte de cult din inventarul vechii mănăstiri, precum şi carte veche românească datată în a doua jumătate a secolului XIX sau cărţi bisericeşti din secolul XX. Preistoria locurilor este reprezentată de o vitrină cu materiale arheologice aparţi­nând eneoliticului final (cultura Coţofeni), epocii bronzului şi primei epoci a fierului.

Nicoleta IDITA-TOMUŢA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Zlatna Info și pe GOOGLE NEWS


Administrație

Clădirea S.P.G.C Zlatna, reabilitată energetic printr-o investiție de aproximativ 1,1 milioane de lei

zlatnainfo.ro

Publicat

în

Primăria orașului Zlatna a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru reabilitarea și scăderea consumului de dioxid de carbon pentru sediul clădirii S.P.G.C. Valoarea licitației este de aproximativ 1.158.185,52 de mii de lei.

„Este o clădire pe care nu am reabilitat-o de mult și vrem să o punem la punct. Acolo o să avem serverele pentru un alt proiect de digitalizare a străzii principale și mai multe. În spatele clădirii dorim să construim un spital de îngriji paliative, oameni cu boli în ultimă fază”, a declarat primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran.

Reducerea amprentei de dioxid de carbon prin reducerea consumului de combustibil/eliminarea cauzelor de pierdere de energie este principalul scop al proiectului.

Clădirea administrativă are următoarele caracteristici:

– Dimensiuni maxime pe teren: 21,15 x 16,25m
– Regim de înălțime: demisol + parter
– Înălțime maximă 7,60 m
– Suprafață construită: 257 m.p
– Suprafață desfășurată: 511 m.p
– Suprafață utilă: 365,78 m.p

Reabilitarea clădirii constă în: lucrări de structură/rezistență, lucrări de anvelopare termică și finisaje exterioare, lucrări de compartimentare și finisaje interioare, înlocuire tâmplărie, refacerea șarpantă, refacerea sistem de jgheaburi și burlane, se arată în proiectul licitației.

Data limita depunere este 25.03.2024.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Zlatna Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Licitație de peste 5 milioane de lei pentru anveloparea a două blocuri din Zlatna

zlatnainfo.ro

Publicat

în

Primăria Zlatna a publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, licitația pentru anveloparea a două blocuri din oraș, blocul 11 și 26. Valorea estimată a lucrărilor este de 5.146.433,57 mii de lei, iar termenul limită de depunere a ofertelor este 18.03.2024.

 

Blocul 11 este situat pe strada Tudor Vladimirescu, nr. 1, în zona centrală a orașului. Suprafața terenului este de 767 mp și este format dintr-un parter și 3 etaje. Blocul 26 este situat tot pe strada Tudor Vladimirescu, nr. 12A. Are o suprafață de 1185,00 mp și este alcătuit dintr-un subsol, parter și 3 etaje.

„Este prima licitație pentru anveloparea blocurilor 11 și 26. Sperăm să se prezinte cel puțin o firmă la licitație, având în vedere că valorea estimată a lucrărilor este destul de bună”, a declarat primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran.

Se vor realiza lucrări precum:

– izolarea termică a fațadei cu vată minerală

– izolarea termică a soclului cu polistiren extrudat

– izolarea termică a planșeului cu vată minerală

Durata contractului, pentru ambele blocuri, este de maximum 9 luni de la emiterea ordinului administrativ de începere a lucrărilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Zlatna Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

S-au reluat lucrările la DJ 705 Zlatna – Almașu Mare. Termen final de execuție, primăvara anului 2025

zlatnainfo.ro

Publicat

în

Au fost reluate lucrările la drumul județena DJ 705 Zlatna – Almașu Mare, unul dintre cele mai rele drumuri din Ardeal, a anunțat luni vicepreședintele Consiliului Județean Alba,  Marius Hațegan.

„Sunt turnati piloții forați, în prezent fiind finalizați 43 din 284. Totodată se lucrează la montarea podețelor și la terasamente. Deși termenul final de executie este primavara anului viitor, sperăm ca la sfârșitul anului 2024 să avem lucrarile finalizate în proportie de 90%.

Valoarea totală a investiției este de 35 de milioane de lei, din care 31 de milioane de lei provin din fonduri europene, prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny”, a transmis vicepreședintele Consiliului Județean Alba.

Lucrările presupun reabilitarea completă a drumului, inclusiv:

– amenajarea unui nou strat de asfalt;
– construirea de șanțuri și rigole;
– amenajarea de acostamente;
– instalarea de parapeți de siguranță;
– semnalizarea rutieră.

Termenul de finalizare a lucrărilor este de 14 luni, iar lucrările sunt executate de firma Florea Grup, care a câștigat licitația.

Modernizarea tronsonului de 6 kilometri al drumului județean DJ 705 Zlatna-Almașu Mare este o prioritate pentru Consiliul Județean Alba. Drumul este unul dintre cele mai importante din județ, fiind o legătură importantă între orașele Zlatna și Almașu Mare.

Termenul de finalizare a lucrărilor este de 14 luni, iar lucrările sunt executate de firma Florea Grup, care a câștigat licitația.

Modernizarea tronsonului de 6 kilometri al drumului județean DJ 705 Zlatna-Almașu Mare este o prioritate pentru Consiliul Județean Alba. Drumul este unul dintre cele mai importante din județ, fiind o legătură importantă între orașele Zlatna și Almașu Mare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Zlatna Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna