zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Societate » Învățământ-Cultură » Documentarul „Căluşarii”, o producţie Digi World, marele succes al primei seri a FIFE Zlatna

Documentarul „Căluşarii”, o producţie Digi World, marele succes al primei seri a FIFE Zlatna

Publicat în 06.06.2015 la ora 15:07

Palarie-Bat-si-Opinci-CalusarProducția Digi World „Căluşarii”, documentar realizat în coproducţie cu Muzeul Naţional al Ţăranului Român, a fost marele succes al primei seri a Festivalului Internaţional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna.

Filmul a fost difuzat în afara competiţiei, înainte de rularea filmelor participante în concurs şi a fost prezentat publicului de către regizorul Cristi Toporan, membru al juriului FIFE Zlatna.

Producţia Digi World este un documentar despre căluşari şi simbolismul misterios al dansului căluşului, o punte de legătură între trecut, prezent şi viitor. În prima parte a documentarului au fost prezentate faţetele necunoscute ale căluşului; un ritual precreştin, vindecător, care încă îşi mai păstrează acea parte păgână, pe care biserica şi apoi regimul comunist au încercat s-o epureze. Astăzi, ritualul se practică, într-o formă mai restrânsă, de Rusalii. Dacă în unele părţi ale ţării, obiceiul e ameninţat cu dispariţia, în altele este încă foarte viu. Reporterii Digi World au mers împreună cu o echipă de cercetători ai Muzeului Ţăranului Român, în localitatea Bârla, din judeţul Argeş, acolo unde căluşul este emblema comunei. Vizionarea documentarului „Căluşarii” s-a terminat în ropotele de aplauze ale spectatorilor, care au urmărit preţ de alte câteva ore o parte din filmele înscrise în concurs.

În dimineaţa zilei de sâmbătă, 6 iunie a.c., sunt difuzate două dintre filmele celebrei regizoare Elisabeta Bostan: „Saltimbancii” şi „Zâmbet de soare”. Cele două pelicule sunt distribuite gratuit, tot în afara competiţiei, pentru publicul larg aflat în aceste zile în Zlatna. Este una dintre surprizele organizatorilor gândită pentru zecile copii care au venit special în oraş, însoţiţi de părinţi, pentru festivalul de film.

Acest articol a fost citit de 241 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *