zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Știri din zonă » 2014 – Primul an fără “Festivalul Secerişului” de la Ampoiţa

2014 – Primul an fără “Festivalul Secerişului” de la Ampoiţa

Publicat în 04.08.2014 la ora 11:00

Festivalul-Secerisului-AmpoitaTradiţia a fost stopată în acest an din cauza suprapunerii evenimentului cu sărbătoarea de pe Muntele Găina.

În fiecare an, la finalul lunii iulie, satul Ampoiţa găzduia “Festivalul Secerişului”, o tradiţie păstrată din moşi-strămoşi. Când hambarele erau pline de grâne, întreg satul îmbrăca straie de sărbătoare şi se formau „clăcile” pentru a binecuvânta recolta. Marele eveniment, păstrat cu sfinţenie de ampoiţeni, se numeşte „Cununa de spice”. Împletitul cununii de spice era un prilej potrivit pentru negoţ, petreceri şi distracţii. În zilele noastre se împleteşte cununa de spice de grâu la sfârşitul secerişului, cu sânziene şi alte flori, de către fetele tinere. Cununa are împletită la mijloc o cruce şi este purtată apoi de cea mai frumoasă şi harnică dintre fete până la casa gazdei pentru care se face „claca” de seceriş. Odata împletită coroniţa din cel mai frumos spic de grâu, secerătorii o poartă prin sat, unde cei rămaşi acasă o udă cu apă limpede pentru a le purta noroc. Sărbătoarea dedicată recoltei grâului era foarte importantă pentru întreaga comunitate având în vedere că grânele asigurau hrana în iarnă atât pentru oameni, cât şi pentru animale, după adunatul paielor.
În acest an, “Festivalul Secerişului” din Ampoiţa nu a avut loc, din motive obiective putem spune. Conform declaraţiilor lui Emil Comşa – preşedintele Filialei Antrec Alba (principalul organizator al festivalului), sărbătoarea dedicată recoltelor din satul Ampoiţa nu s-a desfăşurat din cauză că data stabilită anterior s-a suprapus cu evenimentele de pe Muntele Găina. “Cu părere de rău anunţăm că Festivalul Secerişului din Ampoiţa nu va mai avea loc. Evenimentul era prins în calendarul Târgului Naţional de Sfântul Ilie organizat de Muzeul Naţional “Dimitrie Gusti” Bucureşti exact când se desfăşura sărbătoarea de pe Muntele Găina şi din comuna Avram Iancu. Cei care trebuiau să participe la festivalul din Ampoiţa erau angrenaţi în finala concursului “Cultură pentru Cultură” de la Avram Iancu, iar fără aportul acestor oameni, Festivalul Secerişului nu s-a putut organiza în acest an. Aveam fonduri pentru acest eveniment şi nu este exclus să îl organizăm într-o altă perioadă”, a declarat pentru ziarul Unirea, Emil Comşa, preşedintele Antrec (Filiala Alba). Pe marginea acestui subiect am discutat şi cu Traian Ursaleş – primarul comunei Meteş. “Primăria Meteş a hotărât în urmă cu 3 sau 4 ani să nu mai facă parte dintre organizatorii acestui eveniment. Decizia a venit după ce consilierii locali din satul Ampoiţa au organizat o şedinţă populară în sat şi au stabilit că acest eveniment este de fapt o petrecere privată, organizată de o pensiune din Ampoiţa. Cu toate acestea
i-am mai ajutat la celelalte ediţii, însă nu în mare măsură. Consilierii locali din Ampoiţa au decis ca singura sărbătoare din sat pe care să o organizăm să fie “Ieşirea în Rai” care se desfăşoară în fiecare an, a doua zi de Rusalii”, a precizat edilul comunei Meteş, Traian Ursaleş.
Şi iată cum două evenimente culturale suprapuse fac ca recoltele sătenilor din Ampoiţa să rămână fără “botez” şi binecuvântare. Însă nu este exclus ca acest eveniment să fie organizat la începutul toamnei.

Tudor STAN

Acest articol a fost citit de 353 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.