zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Administrație » Silviu Ponoran, primarul orașului Zlatna, în pericol să-și piardă mandatul după ce pierdut prima etapă a procesului cu A.N.I.

Silviu Ponoran, primarul orașului Zlatna, în pericol să-și piardă mandatul după ce pierdut prima etapă a procesului cu A.N.I.

Publicat în 09.10.2017 la ora 8:13

Primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran (PNL), a pierdut prima etapă a procesului prin care a contestat raportul Agenției Naționale de Integritate (ANI), potrivit căruia acesta s-a aflat în conflict de interese administrativ atunci când a semnat două acte adiționale la un contract între primărie și firma fiului său. Decizia a fost pronunțată la Curtea de Apel București în 3 octombrie 2017.

”Respinge cererea ca neîntemeiată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată azi, 03.10.2017, în şedinţă publică”, se afirmă în minuta deciziei afișată pe portalul de internet al instanței de judecată. Silviu Ponoran a fost identificat în conflict de interese de către ANI în martie 2016.

Procesul a început doar în martie 2017, ca urmare a unei declinări de competență, primarul contestând, inițial, raportul la Tribunalul București.

”În perioada exercitării mandatului de primar a semnat două acte adiţionale la contractele încheiate în anul 1999 şi 2001 între Primăria oraşului Zlatna şi S.C. SPONI SRL (societate comercială în cadrul căreia fiul persoanei evaluate deţine funcţia de administrator şi calitatea de asociat unic). Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispozițiile art. 76, alin. (1) și (2) din Legea nr. 161/2003 coroborate cu dispozițiile art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004”, se susţine în comunicatul ANI făcut public la momentul finalizării raportului.

Firma SPONI SRL îl are ca adminstrator şi asociat unic pe Răzvan Ponoran.

”Când am primit înştiinţarea ANI că există elemente de natura conflictului de interese în care aş fi implicat, am procedat imediat la verificarea şi anularea actelor respective, ele fiind înlocuite cu alte două acte adiţionale semnate de viceprimar. Actele respective au fost semnate din neatenţie, la calup, alături de alte 20 de documente de acelaşi fel, care vizau alte entităţi sau persoane fizice din oraş. Înainte ca actele respective să fie semnate, a fost dată o hotărâre de consiliu local prin care s-a aprobat prelungirea mai multor contracte, printre care şi a celor două. Ulterior nu am făcut decât să procedez la semnarea acestora fără să constat că printre ele se aflau cele două acte adiţionale de prelungire a contractelor de închiriere la care e asociat unic şi administrator fiul meu”, a spus Silviu Ponoran.

Decizia finală în proces va fi pronunțată, cel mai probabil, de Înalta Curte de Casație și Justiție, unde poate fi contestată hotărârea Curții de Apel.

Din practica judiciară de la ÎCCJ în alte cauze de acest gen rezultă că procesul va dura cel puțin un an de zile. Astfel, în perspectiva unei posibile decizii nefavorabile definitive, Ponoran are toate șansele să încheie actualul mandat la conducerea Primăriei Zlatna.

Dacă pierde procesul, iar legislația rămâne în forma actuală, primarul din Zlatna nu va mai putea exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii sau încetării de drept a mandatului.

Acest articol a fost citit de 739 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.