zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Actualitate » Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a expus armele dacice descoperite de Tudor Ponoran

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a expus armele dacice descoperite de Tudor Ponoran

Publicat în 18.06.2014 la ora 16:41

tezaur-dacic-descoperit-tudor-ponoranTezaurul dacic, descoperit de Tudor Ponoran la începutul lunii ianuarie a acestui an, a fost restaurat și ocupă un colț important la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Cu ajutorul unui detector de metale, tânărul a descoperit la 10 kilometri de orașul în care locuiește cinci morminte dacice în care se aflau unelte şi arme vechi de peste 2.000 de ani.

Specialiştii au estimat că datează din perioada secolelor II – I Înainte de Hristos. În morminte au fost găsite şase pumnale de tip sica, şase vârfuri de lance, două zăbale, un pinten şi părţi din mai multe teci. Directorul Muzeului Național al Unirii, Gabriel Rustoiu a spus că o parte din unelte se aflau în condiții foarte bune, iar restaurarea s-a realizat la scurt timp.

Întrebat dacă și-a primit partea financiară, tânărul a precizat că a renunțat la drepturile legale de recompensă de 30%, pentru că cel mai probabil, după o evaluare a pieselor acestea s-ar ridica la o sumă destul de mare pe care în situația de față muzeul nu și-ar permite să o plătească pentru achiziții de piese. Acesta a primit în schimb o sumă modică de bani.

tudor-ponoran-2014”Ideea a fost ca piesele să rămână aproape de locul unde au fost descoperite și nu să ajungă în București sau la alte muzee care si-ar fi permis achiziția lor. Județul Alba a jucat un rol foarte important în istoria dacilor și implicit a romanilor iar astfel de piese nu ar avea voie să plece de aici. Mai mult decât atât comisia creată pentru achiziția pieselor mi-a oferit o recompensa simbolica. Cred că este suficient așa având în vedere situația destul de aprinsă la nivel național între pasionații de detecții de metale și arheologi. Oricum am avut surpriza să fiu catalogat hoț de patrimoniu sau braconier arheologic chiar daca am acționat în perfecta stare se legalitate.. Cel mai important este că obiectele sunt la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, unde le și este locul, nefăcând parte din vreun caz nefericit de încălcare a legii patrimoniului. Am înțeles că deja au fost restaurate și mă bucur ca pot să îmi văd în vitrina contribuția la descoperirea istoriei dacilor”, a spus Tudor Ponoran.

Tudor Ponoran, fiul primarului din Zlatna, Silviu Ponoran are 25 de ani și este absolvent Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, iar în această perioadă se pregătește pentru admiterea la Baroul de Avocați.

Acest articol a fost citit de 447 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.