zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Știri din zonă » Emilian Achim a săpat „Fântâna de aur” din Almaşu Mare

Emilian Achim a săpat „Fântâna de aur” din Almaşu Mare

Publicat în 08.10.2014 la ora 13:00

Screen Shot 2014-10-07 at 16.46.17Într-o sală bogată în semnificaţii – cea a Unirii, marţi, 30 septembrie 2014, de la ora 15.00, s-a scris o filă a istoriei comunei Almaşu Mare – lansarea studiului monografic „Fântâna de aur”, avându-l ca autor pe ţăranul, picurat cu har, Achim Emilian.

Susţinător al proiectului editorial, Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, a elogiat truda autorului care „a scos o carte de aur”, devenind „un exemplu, ce se cuvine urmat şi de alte persoane”. Primarul comunei Almaşu Mare, Zaharie Aron, a precizat că „Emilian Achim a umblat din casă în casă, din instituţie în instituţie, a cercetat cărţi, hărţi şi arhive, iar în final a făcut tuturor surpriza tipăririi acestui volum”. Natalia Beca, bibliotecara din Almaşu Mare, a opinat că „avem în faţă o carte de căpătâi, ce nu trebuie să lipsească din casa niciunui almăşan”. Profesorul Ionel Gomboş a perceput cartea lansată ca pe „un cântec având cuvinte şoptite, pe care îl aude ţăranul român”, Almaşu Mare fiind zona Albei care „îşi rotunjeşte destinul după obiceiuri şi semnul Sfintei Cruci”. Constantin Inel a apreciat că „toamna vieţii lui Emilian Achim e bogată în roade, căci publicând cea de-a patra carte şi-a încununat munca de a pune laolaltă între coperţi figuri umane, obiceiuri, iţe de istorie şi frânturi de folclor”. Deşi e un om simplu, autorul „a scris cartea în stilul cronicarilor vechi, dovedind că şcoala nu reprezintă uneori totul”.
Venindu-i rândul la cuvânt, Emilian Achim, îmbrăcat în port popular, le-a mulţumit tuturor celor ce l-au sprijinit în redactarea cărţii ce-i poartă semnătura. A mărturisit apoi că în cei trei ani de trudă a fost asaltat de frământări, s-a confruntat cu multe date, a căutat urme de oameni plecaţi prin ţară ori străinătate, în toate aceste „ispite” punându-şi încrederea în Dumnezeu. El se consideră un muritor simplu, care a lucrat „din creion şi pix” la cei 74 de ani, împliniţi cu trei zile înaintea lansării cărţii. După trei cântece populare interpretate de Eugen Nistor, asistenţa nu s-a putut abţine să-i cânte „La mulţi ani!” autorului, vizibil emoţionat de cinstea ce i se face.
Îi dăm şi noi preţuirea meritată lui Emilian Achim, având convingerea că sufletul lui de ţăran neaoş va fi scăldat de către Divinitate, acum şi de-a pururea, în „fântâna de aur” a sfinţeniei.

Ioan Adrian POPA

Acest articol a fost citit de 391 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.