zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna

Acasă » Administrație » După 10 ani de promisiuni de la Ministerul Mediului, Valea Pârâului Roşu din Zlatna va fi regularizată şi consolidată

După 10 ani de promisiuni de la Ministerul Mediului, Valea Pârâului Roşu din Zlatna va fi regularizată şi consolidată

Publicat în 12.10.2015 la ora 10:30

paraul rosuPrimarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran, a declarat pentru ziarul Unirea că în prezent se fac lucrări de anvergură pentru amenajarea Pârâului Roșu din localitate, celebru în anii trecuți pentru mâlul roșu, poluat, adus cu viiturile de pe versanți, în timpul ploilor abundente.

”Nici nu am mai visat că putem finaliza această lucrare, cuprinsă pe un proiect demarat în 2006, cu finanțare a Băncii Mondiale, pe Programul Operațional Sectorial de Mediu. Atunci ne-au dat nouă, și la Copșa Mică, bani pentru ecologizare, dar la un moment dat finanțarea s-a blocat, la Ministerul Mediului. Trebuia să terminăm în 2010, apoi s-a prelungit până în 2015. Acum tragem tare că am primit în sfârșit bani de la Ministerul Mediului și trebuie să ne încadrăm în termenele limită. De altfel, în zonă am reușit să introducem și apa, și canalizarea, până la ultima casă”, explică primarul Ponoran. Pârâul va fi consolidat cu rocă tare și ciment, iar malurile vor fi întărite cu rocă concasată, stabilizată cu plasă de sârmă și ciment. În anul 2006, fostul Minister al Mediului și Gospodăririi Apelor a finanțat, pentru prima oară în România, proiecte prioritare de mediu în valoare de 323 de milioane de euro, pentru 10 unități administrative, foste localități miniere, printre care Zlatna și Copșa Mică. Proiectele au beneficiat de o finanțare similară proiectelor de accesare a fondurilor post-aderare, constituind un exercițiu benefic pentru astfel de proiecte. Banca Mondială a oferit atunci o cofinanțare de 63 de milioane de euro pentru programe pilot de reabilitare a zonelor “fierbinți” de la Zlatna și Copșa Mică.

N. I. T.

Acest articol a fost citit de 55 ori

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.