Rămâi conectat

Actualitate

Cui îi spunem „La mulți ani!” de Sfântul Gheorghe | zlatnainfo.ro

zlatnainfo.ro

Publicat

în

Cui îi spunem „La mulți ani!” de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează de Sfântul Gheorghe, purtătorul de biruință | zlatnainfo.ro

Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în data de 23 aprilie. Aproape un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 730.000 sunt bărbați, iar peste 340.000 sunt femei, potrivit statisticilor. Făcându-și cunoscută credința în Hristos, Sfântul Gheorghe a fost mult chinuit, dar trupul său a rămas sănătos. După ce a înviat un om din morți și a scos demonul dintr-un idol, a fost ucis de sabie.

Numele derivate de la Sfântul Gheorghe, sunt George, Georgeta, Georgiana, Geta, Gina, Gelu, Geo, Gică, Gherghina, Ioiga, Iordache, având originea în Gheorghios, care tradus din limba greacă înseamnă „agricultor”.

Gheorghe – din greacă: agricultor, lucrător al pământului, acest nume deosebit, atât de răspândit la noi, la români, ne arată că omul trebuie să fie, înainte de toate, harnic şi gospodar. – „Lucrul face sănătate, trândăvia tot păcate.” – Proverb românesc.

Din totalul româncelor, care își serbează onomasitca pe 23 aprilie, peste 130.00 poarta numele de Georgeta, alte peste 33.000 – Gheorghita sau Ghiorghita și peste 14.000 – Geta, în timp ce peste 500 femei poarta numele de Ghita.

Dintre bărbați, majoritatea poartă numele de Gheorghe (aproape 512.000), George (peste 151.00-) sau Gheorghiță (în jur de 22.000 de).

Legenda Sfântului mare Mucenic Gheorghe/George

Născut în Cappadocia, într-o familie creștină de origine greacă, și a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian (284-305), mai întâi în Capadocia și apoi în Palestina. Aici s-a mutat împreună cu mama sa, care avea multă avere în Cezareea Palestinei.

S-a înrolat în armata romană și, parcurgând ierarhia militară, Sf. Gheorghe s-a făcut remarcat prin îndemânarea cu care mânuia armele.

În ciuda decretului împotriva creștinilor, emis de Dioclețian în 303, Sf. Gheorghe a ales să-și mărturisească public credința creștină. Din ordin imperial, sfântul a fost întemnițat și supus torturii pentru a-și renega credința.

Citește și: MESAJE de Sf Gheorghe: URARI de Sfântul Gheorghe și FELICITARI de Sfântul Gheorghe pentru cei dragi care își sărbătoresc onomastica

Lovirile cu sulița, lespezile de piatră așezate pe piept, trasul pe roată, groapa cu var, încălțămintea cu cuie, băutura otrăvită, bătaia cu vâna de bou și toate celelalte torturi nu au reușit să-l facă să renunțe la credința sa.

În conștiința populară românească, Sf. Gheorghe este unul dintre cei mai prezenți sfinți, numeroase biserici purtând hramul său. Există numeroase orașe în România care poartă numele Sfântului Gheorghe și chiar unul dintre cele trei brațe ale Dunării este denumit astfel. Imaginea Sf. Gheorghe ucigând balaurul este prezentă și pe steagul Moldovei medievale trimis de Ștefan cel Mare la Mănăstirea Zografu de la Muntele Athos.

Sf. Gheorghe este de asemenea ocrotitorul Forțelor Terestre ale Armatei Române.

Legenda potrivit căreia sfântul ar fi ucis un balaur pentru a salva o fecioară este o legendă târzie, medievală. Adesea însă, iconografia recentă îl prezintă pe sfânt călare, doborând cu sulița un balaur, poate simbolic


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Zlatna Info și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Tânăr de 18 ani din Zlatna cercetat de polițiști, după ce a furat o autoutilitară, a condus-o băut și fără permis și s-a răsturnat cu ea pe malul râului Ampoi

zlatnainfo.ro

Publicat

în

Joi, 18 aprilie 2024, în jurul orei 05,00, un tânăr de 18 ani, din Zlatna, în timp ce conducea o autoutilitară pe podul care face legătura între strada Gării și șoseaua ocolitoare a orașului Zlatna, a pierdut controlul asupra acesteia și s-a răsturnat pe malul râului Ampoi.

Accidentul s-a soldat cu pagube materiale, iar în urma cercetărilor efectuate, polițiștii au constatat că tânărul ar fi sustras autoutilitara din curtea societății comerciale a cărui angajat este și, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule și fiind sub influența băuturilor alcoolice, ar fi condus-o pe drumurile publice din Zlatna până în locul în care a avut loc accidentul.

În urma testării tânărului cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,42 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de acesta, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt în scop de folosință, conducere fără permis și conducere sub influența alcoolului.

FOTO: ARHIVĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Zlatna Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat de 43 de ani cercetat de polițiștii din Zlatna, după ce a fost depistat conducând băut, pe Calea Moților

zlatnainfo.ro

Publicat

în

Astăzi, 15 aprilie 2024, în jurul orei 01.40, polițiștii din Zlatna au depistat un bărbat de 43 de ani, din Municipiul Aiud, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Calea Moților din Zlatna, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de  0,62 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Zlatna Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Cetățean nepalez căutat de echipele de salvare peste șase ore, în zona Almașu Mare. A fost găsit de poliție în zona orașului Zlatna

zlatnainfo.ro

Publicat

în

Echipa Salvamont Alba a fost solicitată in decursul zilei de astăzi de către Dispeceratul IPJ Alba, pentru a participa alaturi de IPJ, IJJ, ISU, la căutările unei persoane dispărute, cetățean nepalez în vârstă de 40 de ani, care a plecat aseara in jurul orelor 19:00, singur și posibil în stare de ebrietate, din comuna Almașu Mare spre satul După Piatră.

Salvatorii au inceput căutarea acestuia in decursul dimineții, iar după aproximativ 6 ore de căutări intense, persoana a fost localizată de echipajele Poliției în zona Zlatna.

Mulțumim tuturor echipelor implicate pentru promptitudinea și eficiența cu care au acționat în acest caz.

Vă asigurăm că Salvamont Alba rămâne dedicată misiunii de a asigura siguranța tuturor celor care se află pe teritoriul județului Alba, indiferent de situație.

Pentru orice urgență montană, nu ezitați să ne apelați la numărul de telefon unic pentru apeluri de urgență 112.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Zlatna Info și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Politică

Știrea ta

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Articole Similare

zlatnainfo, stiri zlatna, informatii zlatna